Přelom listopadu a prosince je období, kdy je ještě brzo připravovat vánoční cukrfree cukroví a pozdě na hruškový koláč, protože přelom listopadu a prosince je už tradičně časem perníku!

Přesně před třemi lety jsem na blog přidala recept na dvoubarevný perník, který se lišil od toho letošního tím, že byl z kokosové mouky. Jak už jistě víte, s kokosovou moukou není pečení úplně jednoduché. Má totiž úplně jiné vlastnosti než všechny ostatní cukrfree mouky a nasává obrovské množství tekutiny. Savost je různá i mezi jednotlivými značkami (podle obsahu vlákniny), takže se velmi jednoduše stane, že se recept nepovede.

A to byl přesně případ mého dvoubarevného perníku z kokosové mouky, u kterého jsem měla buď komentáře, že se skvěle povedl nebo komentáře, že se nedopekl ani po dvou hodinách. Já sama recept zkoušela několikrát, až jsem přišla na to, že není kokosová mouka jako kokosová mouka a uvědomila si, že člověk, který nemá s pečením s kokosovou moukou zkušenosti (nebo stejnou mouku jako já), recept asi jen tak nezvládne.

Recept na perník jsem proto s těžkým srdcem z blogu odstranila. Až letos mě napadlo, že recept nemusí úplně upadnout v zapomnění, a že bych ho mohla trošku pozměnit a ulehčit tak jeho přípravu. Těsto je tak jednoduché na přípravu a troufám si říct, že ho zvládne opravdu každý.

Ano, uznávám, perník s kokosovou moukou vypadal o něco lépe vzhledově, ale vězte, že vzhled vám vynahradí ta úžasná chuť. Navíc promazaný vařenými jablíčky je tak mile (ale ne příliš) nasládlý, takže zaujme i ty, kteří mají raději sladší dezerty.

Na závěr perník potřete rozehřátou čokoládovou polevou, posypete kokosem a tradiční předadvetní pochoutka mého dětství je na světě! 🙂

No a víte z čeho mám největší radost? Od listopadu mám novou pomocnici na vaření, pečení, uklízení, na eshop, na autogramiády a na všechno kolem cukrfree. Začala mi totiž pomáhat Klárka, moje mladší sestra, která by ještě před pár lety neochutnala nic, co je cukrfree. Ne, že by najednou začala být cukrfree, ale šla hodně do sebe – dělá vývary, denně peče cukrfree zapečená jablíčka ve smetaně, snaží se si vybírat zdravější alternativy a dokonce jí začaly chutnat i moje dezerty 🙂

Klárku budete potkávat při vyzvedávání svých osobních odběrů z našeho eshopu. Od listopadu jsme totiž spustili novinku, kdy si zboží můžete vyzvednout na Praze 6 v Bubenči. V prosinci to zatím budou jen dva dny v týdnu, ale od ledna, kdy si zásilky začneme odesílat opět sami, to bude snad častěji :).

A aby se Klárka nenudila, celý listopad jsme pojaly aktivně – společně s Hančou jsme kromě křtu objely celkem 8 autogramiád naší nové knihy a byla to pořádná jízda! 🙂 Nejvíce nás překvapily autogramiády na Moravě, kde přišla opravdu obrovská spousta lidí, ať už těch, kteří s cukrfree začínají, tak těch, kteří jsou cukrfree už několik let.

Bylo strašně motivující slyšet všechny ty úspěšné příběhy a na vlastní oči vidět, jak cukrfree reálně lidem pomáhá měnit životy k lepšímu. To nám dodalo další energii a chuť do práce a strašně vám všem, kteří jste za námi dorazili, z celého srdce děkujeme! 🙂

No a na závěr vám ještě ukážu, jak vypadal ten původní perník s kokosovou moukou 🙂 tak hezké pečení a dejte vědět, jak se vám perník povedl! 🙂

Ingredience

150 g vlašských ořechů

175 g kešu

2 lžičky jedlé sody (nebo kypřícího prášku z vinného kamene)

3 vajíčka

1/2 hrnku kefíru (já používám nejraději Bemagro)

4 bílky

3 – 4 lžíce perníkového koření od Antonína

 

Na tmavé těsto navíc:

30 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády (já použila 92% Vivani)

1 lžíce kakaového prášku

1/4 hrnku espressa

 

Na světlé těsto:

1 lžička skořice

 

Na jablečnou vrstvu:

2 středně velká jablka

1/2 hrnku vody

1-2 lžičky skořice

 

Na polevu

1 tabulka (85g) vysokoprocentní čokolády (já použila 92% Vivani)

1 lžíce kokosového oleje

strouhaný kokos na posypání

 

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Ve středně velké míse smícháme najemno namleté vlašské ořechy a kešu, přidáme jedlou sodu, perníkové koření a směs důkladně promícháme. Poté přidáme vajíčka a kefír a vše promícháme.

Hotové těsto rozdělíme na dvě části do dvou menších misek. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Do jedné části těsta přidáme espresso, rozehřátou čokoládu a kakao a promícháme. Do světlé části přidáme lžičku skořice. Poté vyšleháme čtyři bílky do tuhého sněhu. Polovinu sněhu opatrně vmícháme do tmavého těsta a druhou polovinu do světlého těsta.

Formu o průměru 23 cm vymažeme kokosovým olejem. Naběračkou vkládáme těsto do středu formy a to tak, že nejdříve vložíme směs světlou, poté kakaovou, poté zase světlou atd. V předem vyhřáté troubě pečeme cca 30 – 35 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může lišit podle typu trouby.

Mezitím jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Ty poté vložíme do menšího hrnce, přidáme vodu, skořici, promícháme a na středním plameni necháme povařit cca 10 minut, dokud jablíčka nezměknou. Hotovou směs rozmixujeme. Směs by měla konzistencí připomínat hustou kaši. Pokud je jablečná směs příliš řídka, necháme ji ještě na mírném plameni pár minut zredukovat.

Na závěr pečení si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme lžíci kokosového oleje a promícháme. Hotovou polevu necháme pár minut vychladnout, aby nebyla příliš tekutá. Hotový perník necháme vychladnout, poté jej opatrně rozřízneme na dva pláty. Spodní plát pomažeme jablečnou směsí a poté na něj horní plát přiložáme. Vršek perníku potřeme rozteklou čokoládou, posypeme kokosem a podáváme. Skladujeme v lednici.

Tip:

Se sodou opatrně! Pokud to přeženete, bude celý dezert chutnat nahořkle. Pokud si nejste jistí, zda zvládne dát opravdu pouze dvě zarovnané lžičky, raději použijte kypřící prášek 🙂

44

Podobné články

4 comments

Odpovědět

Boze, ani si nepamatuju kdy jsem se tak moc tesila na vanocni peceni! Budou to moje prvni cukr free, uz jsem v tom 8 mesicu a happy jak dva grepy:-) Diky za uzasnej blog a recepty!<3
Lucie

http://Www.lucyjirak.com

Odpovědět

Miluji tyhle jednoduché recepty na něco dobrého, z ingrediencí, které mám vzdycky doma 🙂 příští tyden ho udělám a už se nemuzu dočkat! Bude určitě úžasný.

Odpovědět

Je Jani, tak pak dejte vědět, jak Vám chutnal! <3 🙂

Odpovědět

… perník bude určitě výborný, taky ho vyzkouším… těším se… taky proto, že u nás byl už dnes Mikuláš a přinesl mi kok. máslo a nenutelu, neodolal jsme a smou malou dcerkou ochutnaly už dnes… moc dobré…. takové, jak to napsat??…. opravdové…. mňam
… ale proč píšu vlastně tenhle komentář…. NO PRO TY FOTKY!!!!…… týý jooo….. jsou jako od Rembranta…. Vereemera…. a Moneta dohromady….. opravdu krásné….. je v nich světlo…. příběh….. prostor……Zdravím Tereza P.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..