Jablečný štrúdl byl jedním z mých nejoblíbenějších dezertů, které jsem si myslela, že nikdy nebudu schopná vyrobit v cukrfree verzi, aby se té originální alespoň trošku podobala. Nikdy jsem neměla větší radost z toho, že jsem byla úplně vedle! 🙂

Při rozhovorech často dostávám dotazy, jak moje recepty vznikají. Někdy vzniknou úplnou náhodou, většinou ale vzniknou tak, že trávím večer (nebo dva) tím, že hledám klasické recepty a snažím se vymyslet, jak by šly přetvořit na cukrfree verzi.

A nemyslete si, že se všechny pokusy povedou! Většinou třeba až na třetí pokus. Konkrétně u štrúdlu (i přestože nenávidím vyhazování jídla) bohužel nešlo nic dělat a první pokus musel letět do koše (tak strašně se to nepovedlo). Druhý pokus už jsem proto dělala s opravdu malinkým množstvím, které se docela povedlo a byl z něj takovým malý štrůdlíček připomínající větší rohlík :). U třetího pokusu už jsem si byla jistá v kramflecích a štrúdl se povedl na výbornou!

Pak přichází má nejoblíbenější část – focení receptu! Bohužel se ale v podzimních a zimních měsících často stává to, že recept dokončím až za tmy, takže se mého výtvoru nesmí nikdo dotýkat, protože musí vydržet do dalšího dne.

Další den čekám na to správné světlo a hledám místa v našem domě, které jsem k nafocení receptu ještě nepoužila. Nakonec zjistím, že nejlepší světlo je na stole, nebo v ložnici a fotím opět tam :).

Poté přichází čas výběru a postprodukce fotek. Z několika stovek fotek (na tento recept jsem nafotila přesně 590 fotek) musím vybrat těch pár nej, které upravím. Editace mi většinou trvá pár hodin. Ne zřídka se také stane, že všechny fotky upravím a nakonec je všechny zase předělám, protože zjistím, že je upravuju ve sníženém jasu nebo v nočním režimu a v reálu vypadají úplně jinak.:)

Poté přichází čas na sepsání receptu. Jak už jsem říkala na Instagramu, už od malička jsem měla problém s tím, mít zápisky všechny krásně na jednom místě. Vždy, když jsem se ve škole snažila dělat si krásně barevné poznámky, vydrželo mi to pár stran. Další stránky byly už jen modré, další modré a naškrábané a ke konci už to byly jen nadpisy a útržky vět…

Bohužel to mám podobně i s recepty, a i přestože mám několik krásných sešítků a notesů, které jsem si pořizovala s tím úmyslem, že “tohle už ale vážně je ten, do kterého si budu všechny recepty zapisovat”, mi to bohužel zatím nevyšlo. Recepty si proto při vaření píšu na vše, co se namane. Většinou na takové ty malé trhací papírky, které pak hledám po celém bytě. Psaní receptu na štrúdl jsem ale povýšila tak, že jsem ho psala na jedinou papírovou věc, kterou jsem v tom shonu našla po ruce – papírový pytlík na hovínka z ranního venčení (samozřejmě nepoužitý), který kromě sepsání receptu dobře posloužil i při večerním venčení :).

Recept potom přepíšu na blog a dám mu nějakou formu. Nakonec sepíšu nějaké doprovodné povídání (stejně jako to dělám teď), které stejně nikdo nečte, protože sem většina z vás chodí hlavně pro ten recept :). Pokud jste dočetli až sem, tak vám řeknu jedno tajemství – štrúdl chutná asi o milión procent víc, když se nechá uležet do druhého dne, no a co teprv do třetího! 😛

 

Ingredience

Počet porcí: 12

100 g na jemnou moučku namletých kešu ořechů

100 g přes sítko proseté kokosové mouky (použila jsem mouku, která obsahuje kolem 40 % vlákniny)

160 g oříškového másla (já použila kešu máslo)

½ lžíce guarové gumy

vanilkový extrakt nebo mletá bourbon vanilka

4 vejce

5 středně velkých bio jablek

Skořice

1-2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Strouhaný kokos na posypání

1 vyšlehané vejce na potření

2 lžíce rozehřátého másla

 

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Do nádoby vložíme přes sítko prosetou kokosovou mouku, najemno namleté kešu ořechy a guarovou gumu a promícháme. Přidáme vanilkový extrakt nebo mletou vanilku, vejce, oříškové máslo a pomocí kuchyňského robota propracujeme tak, aby se nám vytvořilo pevné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, kterou položíme na nepřilnavý plát nebo na papír na pečení. Kouli těsta k papíru přimáčkneme, překryjeme další plátem papíru na pečení a pomocí válečku těsto vyválíme do cca 0,4cm obdélníkové placky. Poté těsto společně s oběma papíry opatrně přetočíme na druhou (původně spodní) stranu a horní plát papíru sundáme. Nastrouhaná jablka zbavíme přebytečné tekutiny a rovnoměrně poklademe těsto asi tak 2 – 3 cm od okraje. Jablka posypeme skořicí podle chuti (já třeba dávám opravdu hodně skořice:), nasekanými vlašskými ořechy, kokosem a rovnoměrně zalijeme rozehřátým máslem. Pomocí papíru na pečení, který leží pod těstem začneme závin opatrně rolovat. Okraje poté zahněte směrem nahoru a rukama těsto jemně přimačkávejte, aby se závin držel i při pečení. Hotový závin, přemístíme i s papírem na pečení na plech, poté jej potřeme našlehaným vajíčkem, vložíme do trouby a pečeme 25–30 minut. Doba pečení se může lišit podle tloušťky těsta a typu trouby. Po upečení závin zabalíme do papíru na pečení a poté do utěrky a necháme ho takto vychladnout.

Moje tipy:

Závin můžete zasypat kokosovou moukou a vytvořit tak efekt moučkového cukru. Sama mouka je nasládlá, takže dezert ještě trošičku osladí. Stačí však opravdu jemný poprašek.

Pokud máte rádi rumovou příchuť, přidejte do jablkové směsi pár kapek kvalitního rumu.

Kokosová mouka může mít různý obsah vlákniny – čím více vlákniny, tím více tekutiny nasaje. A naopak, čím méně vlákniny, tím méně tekutiny budete potřebovat. Já použila kokosovou mouku s obsahem vlákniny kolem 40 %. Pokud vaše těsto bude příliš lepkavé, přidávejte po troškách kokosovou mouku. Naopak, pokud se bude těsto drolit, zkuste přidat více tekutiny, např. jeden žloutek.

Guarovou gumu seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Jedná se o rozpustnou vlákninu ze semen rostliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, která u bezlepkových mouk plní funkci lepku. Pokud jste nikdy dříve guarovou gumu nejedli, zkuste si špetku rozpustit ve lžičce s vodou a vyzkoušejte, jak na ní budete reagovat. Větší množství guarové gumy může někomu působit trávicí obtíže, pokud na ní není zvyklý (nebo má problémy s trávením). Nicméně v receptu používáme opravdu malé množství, proto by ve většině případů neměla dělat problém. Štrúdl můžete vyzkoušet i bez guarové gumy, bohužel však hrozí, že se těsto bude trhat.

Jablečný štrúdl můžete také podávat s domácí šlehačkou a horkýmí jablky se skořicí.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

274

Podobné články

7 comments

Odpovědět

Zdravím, náhodou ctu celé vaše povídání…..recept pecka.

Odpovědět

Jé Janinko, to mám radost! 🙂 tak pak dejte vědět, pokud se do něj pustíte! 🙂 pěkný den! J.

Odpovědět

Jani, to je opět nádhera!! <3 U každého receptu si vždy užívám i Tvé povídání a vždy mě velmi zajímalo, jak to celé probíhá. 590 fotek u jednoho receptu je pecka. Samozřejmě je vidět, jak to máš neskutečně vymazlené, ale to číslo je přece jenom trošku překvapivé :D. Hned jak mi dorazí čerstvá várka kešu mouky, na recept se vrhnu. Děkuji a přeji krásný podzim :-).

Odpovědět

Ivetko, moc děkuji za milá slova a za to, že čteš až do konce! :)) Já právě vždycky nafotím raději víc fotek, aby bylo z čeho vybírat. Nakonec jsou dobré tak 3-4 ale zbytek stejně uložím do počítače, kdyby se náhodou hodily 😀 tak ať se štrudl vydaří! <3

Odpovědět

Já taky vždycky čtu celé povídání! Je to jak pohádka s dobrým (mňam) koncem 😉
Co místo guarove gumy psyllium? Mohlo by to mit stejnou funkci?
Děkuji za recept. Na štrůdl jsem už nějakou dobu intenzivně myslela 😃
Jana

Odpovědět

Janinko, dá se použít buď ta guarová nebo xanthanová guma. Případně namletá lněná semínka, ale pak bych dala trošku mín kešu úměrně k množství lněných semínek. Nebo případně trošku toho psyllia ale s tím nemám zkušenosti bohužel. Já bych to možná hecla i bez toho a jen si s tím dala větší práci to zabalit 🙂

Odpovědět

Boží! Čtení i recept 🙂 Mně právě vždycky baví ten příběh k tomu… Píšete to vtipně a s nadhledem, kolikrát se v tom najdu, fakt se vždycky pobavím 🙂 Štrúdl určitě vyzkouším, vypadá to hodně lákavě. Díky za recept.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..