Voňavé pomerančové sušenky nesmí chybět na žádném vánočním stole! 🙂

 

Ingredience

6 lžic (140 g) ořechového másla (já použila domácí mandlové máslo)

1 větší vajíčko od šťastné slepičky

vanilkový extrakt

2 (180 g) hrnky mletých lískových ořechů

½ lžičky jedlé sody

špetka soli

½ lžičky skořice

¼ lžičky zázvoru

1 lžička perníkového koření

1 vrchovatá lžíce najemno nastrouhané mrkve

1 lžička čerstvé nastrouhané kůry z bio pomeranče

 

Na zdobení:

 

60 g vysokoprocentní čokolády

pomerančová kůra z bio pomeranče

 

 

Postup

Troubu předehřejme na 175°C. Ve středně velké míse smícháme máslo s vejcem a vanilkou. V další míse smícháme najemno namleté lískové ořechy, sodu, sůl a koření. Poté přidáme mrkev a pomerančovou kůru a vše promícháme. Následně smícháme směs z vejce a másla se směsí z ořechů. Poté pomocí rukou tvarujeme kuličky z množství těsta odpovídající jedné polévkové lžíci. Koule poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí prstu nebo lžíce kuličky jemně přimáčkneme k plechu tak, aby byly cca 1 cm vysoké. Vložíme do trouby a pečeme 10 – 15 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Hotové sušenky necháme úplně vychladnout a poté je z poloviny namáčíme z v čokoládě. Na závěr čokoládovou část posypeme pomerančovou kůrou. Sušenky poté necháme alespoň 5 dní odležet v lednici. Skladujeme v suchu a chladu.

 

Moje tipy:

1 hrnek = 250 ml

Oříškové máslo vyrábím domácí. Postup výroby domácího lískooříškového másla najdete v Cukrfree kuchařce.

Pokud bude vaše ořechové máslo málo olejnaté, přidejte ještě 1 lžíci kokosového oleje.

Vanilkový extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.

Čokoládu používám buď 99% nebo 100% od značek Vivani a Stella.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

148

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *