Po velkym úspěchu s Portobello Burgerem se tahle voňavá houba stala nedílnou součástí naší věčně poloprázdný (nebo poloplný) ledničky. Dá se totiž jíst na milion způsobů, chutná skvěle a navíc je úplně cukrfree.
Portobello žampiony (česky Pečárka dvouvýtrusá) jsou skvělý v tom, že mají velkej a pevnej klobouk, takže je můžete jíst místo housky v burgeru, můžete si z nich udělat malý houbový pizzičky, naplnit je čimkoli, co vám chutná nebo je nosit jako kloubouček na hlavě.
A protože patřím mezi masožravce, nejradši do nich cpu maso na různý způsoby. A taky česnek, hodně česneku. Pokud ale maso nejíte, protože nechcete nebo nemůžete, není problém je naplnit samotnou směsí bez masa nebo třeba směsí s quinoou.
Plněný Portobella skvěle poslouží jako hlavní jídlo společně s nějakym dobrym salátem. Ale určitě se na vás nebude nikdo zlobit, když je (v asi nejspíš bezmasý verzi) uděláte jako přílohu k nějakýmu pěknýmu steaku (ach!).
Ingredience
4 portobello houby
ghí
kvalitní mleté krutí maso
cherry rajčata
čerstvá bazalka
šalotka
česnek
himalájská sůl
pepř
parmazán
panenský olivový olej
Postup
Náplň
- Na mírném plameni rozehřejte ghí.
- Maso osolte a opepřete.
- Nožičky od hub nakrájejte na kostičky.
- Šalotku nakrájejte na jemno a pomalu jí restujte na rozehřátém ghí.
- Po chvíli přidejte mleté maso a orestujte ho společně se šalotkou.
- Dále přidejte vydlabané lupeny z houby, nakrájené nožičky a na plátky nakrájený česnek, vše promíchejte a nechte společně restovat.
- Vzniklou směsí naplňte portobella, poté přidejte nakrájená cherry rajčátka, nasekanou bazalku a posypte parmazánem.
Portobello
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Houby očistěte, oddělte nožičky a pomocí lžíce vydlabejte hnědé lupeny ze spoda klobouku.
- Klobouky pomažte rozehřátým ghí, poté opepřete a osolte.
- Vzniklou směsí klobouky naplňte.
- Na plech vyložený papírem na pečení houby vyskládejte a poté vložte do trouby.
- Pečte 15-20 minut.
- Poté zakápněte olivovým olejem a okamžitě podávejte společně se salátem nebo jako přílohu.
27