Určitě jste si při procházení mých receptů všimli, že častou ingrediencí jsou chia semínka. Přidávám je do granoly, do zmrzliny, do salátů, dělám z nich pudding a to z toho důvodu, že nejsou jenom plné všech možných vitamínů, minerálů a omega 3 mastných kyselin, ale zároveň obsahují spoustu nerozpustné i rozpustné vlákniny, která prospívá vašim střevům, a díky které se cítíte sytější.

 

chia

 

Co jsou chia semínka? 

Jedná se o malá oválná semínka s různými odstíny šedé, černé, hnědé a bílé barvy, která se získávají ze šalvěje hispánské (Salvia Hispanica), rostliny, která se právě pro svá semínka pěstuje v horských oblastech Jižní a Střední Ameriky.

Proč se řadí mezi superfoods?

Chia semínka si drží své místo mezi superfoods oprávěně, jsou totiž významným zdrojem vitamínů, minerálů, omega 3 mastných kyselin a vlákniny a také řady antioxidantů.

Dvě lžíce chia semínek obsahují 12 g sacharidů, 11 g vlákniny, skoro 5 g bílkovin, 9 g tuků (z nichž 5 g jsou omega 3 mastné kyseliny), 179 g vápníku (18% DDD), 95 g magnesia (30% DDD), železo, zinek, draslík a fosfor. Z vitamínů dále vitamín A, vitamín B, vitamín C a E a další důležité živiny. (1)

Hydrofilní vlastnosti

Semínka mají hydrofilní vlastnosti – dokáží na sebe vázat vodu a zvětšit tak až 12 krát svůj objem tím, že se kolem nich během namáčení vytvoří gelová vrstva, díky které mají nápoje a pudinky z chia semínek svojí charakteristickou konzistenci a přispívají tak k hydrataci těla. Gel zároveň působí v žaludku jako bariéra a způsobuje zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. (2)

Antioxidanty

Dalším z důvodů, proč chia semínka svými vlastnostmi vynikají je to, že jsou plná antioxiantů (3, 4), které chrání tělo před poškozením volnými radikály a působí protizánětlivě. Díky antioxidantům mají chia semínka dlouhou trvanlivost a vydrží tak až 2 roky bez nutnosti skladování v lednici.

Gluten Free

Chia semínka jsou přirozeně gluten a grain free, proto jsou vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Sacharidy v chia semínkách

Při pohledu na nutriční charakteristiku chia semínek zjistíte, že obsahují až 12 g sacharidů v pouhých 28 g. Nicméně, 10 z 12 g sacharidů, které chia semínka obsahují, jsou ve formě rozpustné a nerozpustné vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve a příznivě působí i v tlustém střevě, kde naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Chia semínka tedy ve skutečnosti obsahují necelé 2 g sacharidů, proto jsou vhodné pro low carb neboli nízkosacharidové diety.

 

chia-seeds

Použití

Díky své téměř neutrální chuti můžete chia semínka přidat víceméně do všeho, takže je velmi jednoduché zařadit tuhle super potravinu do svého každodenního stravování.

Narozdíl od lněných semínek, které je lepší konzumovat namleté, můžeme chia semínka jíst nebo pít celá, aniž bychom přišli o jejich zdravotní benefity.

Chia semínka můžeme jíst samotná, namočená v tekutině, přidávat je do jídel, posypat s nimi salát nebo je použít při pečení.

Díky jejich hydrofilní vlastnosti je lze použít k zahuštění omáček nebo jako náhradu vajec při vaření či pečení. (5)

Pokud součástí Vaší diety nebývá větší množství vlákniny, je lepší s chia semínky začít v menším množství a postupně přidávat. Doporučená denní dávka je asi 20g, tedy 1,5 lžíce, dvakrát denně s dostatečným množstvím tekutin.

K sehnání jsou chia semínka dnes už ve víceméně každém obchodě se zdravou výživou nebo na internetu.

Můj oblíbený recept s chia semínky 

 

chia-berry-pudding

13

Podobné články