Jeden z nejvděčnějších letních dezertů – bublanina, je tu konečně pro vás i v cukrfree verzi!
Taky máte v lednici 2 litry borůvek, kila jahod, angřeštu, rybízu a nevíte co s tím? Pokud máte velký mrazák, můžete si zamrazit zásoby na zimu, případně si udělat cukrfree marmeládu z nové Cukrfree kuchařky nebo jíst ovoce jen tak třeba s domácí zakysanou smetanou a vanilkou nebo skořicí. Pokud si ale dáte trošku práce a připravíte si bublaninu, ocení to všichni cukrfree i necukrfree strávníci (několikrát potvrzeno).
Včera jsem bublaninu připravovala už po několikáté a to do reportáže pro televizi Prima. Nejdřív jsem si říkala, že paní redaktorce dám větší kousek, protože ta je mojí fanynkou, a tak na cukrfree dezerty bude určitě zvyklá. Zároveň jsem panu kameramanovi řekla, že jemu dám kousek menší, protože mu nejspíš dezert bez cukru nebude tolik chutnat…
Dopadlo tak, že si pan kameraman bublaninu s borůvkama dvakrát přidal, jak moc mu chutnala. No a já měla samozřejmě takovou radost, že mu chutná, že jsem mu musela neustále opakovat, jakou z něj mám radost :)). Nakonec si pan kameraman koupil domů i kuchařku s věnováním a celý to bylo takový příjemný. Reportáž můžete vidět už tento týden (ještě nevím přesně kdy) v pořadu Top Star na Primě.
No a pokud hledáte další dobrůtky pro malé i velké (na malý i velký hlad, ale i na chuť), najdete je v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké! 🙂
Ingredience
Počet porcí: 8 – 10 porcí
1 hrnek strouhaného bio kokosu
1 hrnek kešu mouky nebo najemno namletých kešu ořechů (cca 105g)
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 lžička kůry z bio citronu
1/2 hrnku kokosového oleje
1/2 hrnku domácího kefíru nebo kokosového mléka
4 vajíčka od šťastných slepiček
vanilkový extrakt
300 – 400 g ovoce (jahody/maliny/borůvky/ostružiny/rybíz/angrešt)
Postup
Troubu předehřejeme na 175°C. Kokos (případně i kešu ořechy, pokud nemáme mouku) vložíme do mixéru a rozmixujeme. Do větší mísy přidáme namixovaný kokos a kešu mouku, jedlou sodu, špetku soli a kůru z bio citronu a důkladně promícháme. Poté přidáme kokosový olej, kefír, vanilku a vajíčka od šťastných slepiček a vše společně mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Formu o průměru 25 cm vymažeme kokosovým olejem, těsto do ní přemístíme a navrch rovnoměrně rozprostřeme ovoce. Vložíme do trouby a pečeme 25 – 30 minut. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a podáváme. Skladujeme v lednici po dobu max. 5 dní.
Moje tipy:
Je opravdu potřeba použít strouhaný bio kokos, který je daleko šťavnatější, než kokos, který se dá běžně sehnat v supermarketu.
Bublanina je výborná např. i s rebarborou nebo s více druhy ovoce, případně i s meruňkami a tvarohem 🙂
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
199
8 comments
Tereza Říhová
Krásný den, myslíte že bych místo kešu mouky mohla použít mandlovou? Děkuju Tereza
Janina Černá
Krásný den, Terezko, ano určitě můžete, také to občas tak dělám 🙂
Lucie
Dobry den, prosim prosim, da se korpus udelat take z liskovych/vlasskych orechu nebo mandli? Moc dekujii! 😊
Aneta
Dneska jsem vyzkoušela, protože bylo doma hodně jahod. Je opravdu úžasná a moc děkuji za recept. Kešu mouka mi asi vyhovuje víc, než mandlová. Tak budu používat buď mix, či kešu, jak je tady v receptu. Děkuji za inspiraci 🙂
Daria Molnár
Janinko, MILUJU tenhle recept! Už jsem bublaninu pekla minimálně sedmkrát, vždycky s jiným ovocem a různou moukou, co mám zrovna doma. Tady v Maďarsku je k sehnání i kaštanová mouka, nevím, zda je cukrfree, ale s tou je bublanina taky výborná 🙂 Chutná všem i dvouleté dceři a jediný, kdo si doslazoval, je tchýně 😀 Děkuju moc!! <3
Janina Černá
Jéé to mám radost! :)) tak snad tchýně taky brzy nebude muset doslazovat 😀 <3 zdravím do Madarska!
Katerina
Dobry den Jani, tak vcera jsme upekli, vypadala lakave, krasne vonela, ale po lzicce jsme museli prestat jist, normalne nas oba se synem zacal desne skrabat/ svedet jazyk. Vubec to nechapu, vsechny ingredience normalne jime. Cast kesu jsme nahradili liskovym oriskem, jako ovoce jsme dali tresne, ale to take vse rovnez bezne jime. Nevite, cim by to mohlo byt? :-))
Janina Černá
Dobrý den, Kačko,
napadá mě jedině to, zda Vám trošku „neujela“ ruka při přidávání lžičky jedlé sody? Musí to být opravdu max. zarovnaná (nikola vrchovatá) lžička jedlé sody, jinak bude v receptu cítit. Pokud jste na jedlou sodu citlivější, doporučuji raději příště použít v receptech kypřící prášek bez fosfátů.
Mějte se moc pěkně a snad se příště už podaří! 🙂
Janina