Kdybych si měla vybrat jedno jediné vánoční cukroví, které bych letos připravila, byla by to právě vosí hnízda!

Vosí hnízda vždy byla tím nejlepším vánočním cukrovím, které zaručeně z talíře s cukrovím zmizelo jako první. U cukroví mi vždy vadilo, že je to jen suchý nešťavnatý (a ještě navíc extrémně sladký) kus slepené mouky. U vosích hnízd to je ale něco úplně jiného. Lahodná čokoládová hmota s měkkoučkým piškotem a vaječným likérem uvnitř. Ani mi nevadilo, jak moc pracné je vosí hnízda připravit.

Před nedávnem mi jeden z vás posílal fotku mého komentáře z loňska, kde píšu o tom, že cukrfree vosí hnízda jsem zatím nevynalezla, a že se o to ani nebudu pokoušet – originální vosí hnízda jsou totiž tak úžasná, že se jim jednoduše žádná zdravější alternativa nehrabe ani po piškot!

Když jsem ale letos připravila úžasné linecké v podobě šťavnatých kešu sušenek a rumové lanýže, napadlo mě, že bych mohla tyhle dva recepty zkombinovat a vytvořit z nich vosí hnízda. Taky proto říkám receptu na vosí hnízda “recyklační recept”, protože se opravdu skládá z několika mých dřívějších receptů. Až ale vosí hnízda ochutnáte, tuhle neoriginalitu mi určitě odpustíte.

Samotný čokoládový lanýž byl vynikající, jenže oproti originálnímu receptu, je takový mazlavý a jednoduše mu na to, aby se z něj tvořila hnízda, něco chybí. Napadlo mě proto do lanýže přidat místo piškotu najemno namixované Metro Chef kešu ořechy. A šup, bylo to tam! 🙂

Z lanýžů se nakonec stala ta nejlepší cukrfree hmota na vosí hnízda! A protože vás o takovou dobrotu nemůžu ochudit, rozhodla jsem se, že dalším receptem, který pro vás ve spolupráci s Makro připravím, budou právě vosí hnízda s domácím vaječným likérem!

Přiznám se, že jsem z hnízd byla tak nadšená, že jsem ani neplánovala dělat piškot. Hnízda byla totiž naprosto skvělá i bez něj. Pak jsem ale dostala zprávu na Instragramu s tím, že bez piškotu to nejsou vosí hnízda. No musím uznat, že dotyčný měl vážně pravdu! S kešu piškotem, který od likéru krásně navlhne, získala hnízda úplně jiný chuťový rozměr. A tak se stala cukrfree hnízda s přehledem mým nejoblíbenějším vánočním receptem.

S čokoládovou hmotou se pracovalo opravdu dobře, je ale potřeba jí nechat (ideálně přes noc) pořádně zatuhnout a potom se nebát a do formičky jí prsty pořádně přimáčknout. Pokud jste někdy dělali klasická “cukrfull” vosí hnízda, tak to pro vás určitě není žádná novinka. Likér se dá samozřejmě popíjet i samotný, což ocenil zejména Adam a to i přesto, že pro něj likér byl málo rumový (i když pro mě byl až moc rumový:)).

Co se trvanlivosti týče, hnízda nám doma vydržela týden (déle jsem to nezkoušela). Nicméně jsem je zkusila dát zamrazit a po vyndání z mrazáku a rozehřátí při pokojové teplotě jsou naprosto dokonalá a nepoznali byste rozdíl od těch čerstvých.

Jak už jsem psala výše, tento recept by nejspíše nevznikl (nebo určitě ne letos při přípravě Cukrfree online kurzů) bez spolupráce s Makro, od kterého mám ořechy na veškeré vánoční pečení. Za spolupráci jsem nesmírně vděčná, protože bych se jinak asi nedonutila v tom všem předvánočním shonu vše vymyslet, připravit a nafotit! 🙂 Metro Chef kešu jsou kromě své kvality skvělé i v tom, že vyjdou o něco levněji, než když si ořechy koupíte v malém balení v obchodě se zdravou výživou. Důležité je však dbát na správné postupy a kvůli lepší stravitelnosti všechny ořechy vždy předem namáčet. Postup na namáčení (a dalších téměř 300 stran nabitých informacemi a recepty) najdete i v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké, kterou můžete i s věnováním objednat na cukrfree eshopu! Pokud knihu objednáte do 15.12.2018, měla by ještě stihnout dorazit dřív, než Ježíšek! 🙂

Ještě než se zděsíte při čtení ingrediencí a postupu – dopředu říkám, že je to asi nejpracnější recept z celého blogu, jelikož si všechny tři “součástky” vosího hnízda musíte připravit sami doma:) Každopádně vám můžu slíbit, že výsledek bude opravdu stát za to! Pokud si navíc k výrobě hnízd pustíte Sám doma, zapálíte frantíka a rozsvítíte světýlka, bude to ta nejvánočnější atmosféra, jakou si dovedete představit! 🙂

PS: Zároveň se omlouvám za tisíc fotek Kristýnky a žádnou postupu, ale jsou pro to hned dva důvody – Kristýnka je tak rozotmilá, že jsem nemohla vybrat jen jednu fotku + když jsem hnízda vyráběla, byla vždy už tma a nedalo se fotit (a navíc věřím, že všichni vosí hnízda zvládnete i bez fotek postupu!:).

Ingredience

Počet porcí: cca 55 ks vosích hnízd (podle velikosti formiček)

Na hnízda:

550 ml kvalitní smetany na šlehání
100 g másla
300 g vysokoprocentní čokolády (90 a více %)
400 g Metro Chef kešu ořechů
¼ hrnku rumu

Vaječný likér:

1 hrnek mandlového mléka (250 ml)
1 hrnek kokosového mléka (hustého např. Real Thai)
skořice
muškátový oříšek
vanilkový extrakt
3 žloutky
rum (podle chuti, já použila 1/2 hrnku)
pár kapek domácího extraktu ze stévie (lze vynechat)
kokosový olej na vymazání formiček
kokosová mouka na vysypání formiček

Piškot:
50 g Metro Chef kešu ořechů
50 g kokosové mouky
1 celé vejce
1 žloutek
vanilkový extrakt
80 g kešu másla

Postup

Hnízda:

Do středně velkého hrnce vlijeme smetanu, přidáme máslo a necháme zahřát. Čokoládu
nasekáme a vložíme jí do hrnce se smetanou. Pomocí metličky pak směs mícháme, dokud se
nám nevytvoří hladký ganache. Na závěr přidáme rum, najemno rozmixované kešu ořechy a
vše důkladně promícháme. Hotovou směs necháme vychladnout a poté jí vložíme ideálně
přes noc (minimálně na 3 – 4 hodiny) do lednice. Směs musí být opravdu tuhá, aby se z ní
dala hnízda tvarovat. Mezitím si připravíme likér a piškoty. Formičky vymažeme kokosovým
olejem, důkladně vysypeme kokosovou moukou a ztuhlou hmotu do nich prsty natlačíme.
Pomocí konce vařečky vytvoříme do prostředka hnízda důlek. Dávejte však pozor, aby důlek
nebyl příliš hluboký a hnízdo se vám při vyjmutí nerozpadlo. Důlek naplníme vaječným
likérem, překryjeme piškotem a hotové hnízdo z formičky opatrně vyjmeme. Hotová hnízda
vyskládáme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme po dobu max. 7 dní v lednici.

Likér:

V menším kastrůlku smícháme mandlové a kokosové mléko, přidáme koření podle chuti a
necháme 6 minut na mírném plameni probublávat. Žloutky vložíme do větší misky a pomocí
metličky je vyšleháme. Horkou směs poté po lžících přidáváme do žloutků, po každé lžíci
směs promícháme. Na závěr celou směs vložíme zpátky do kastrůlku a cca 10 minut
prohříváme na cca 75°C (nesmí se vařit). Poté přimícháme rum a necháme v chladu
vychladnout, dokud likér neztuhne. Skladujeme v lednici.

Piškot:

Kešu ořechy rovnoměrně rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila jemná moučka. Do nádoby
přidáme rozmixované ořechy, kokosovou mouku, vanilkový extrakt a vše promícháme. Poté
přidáme celé vejce, žloutek a kešu máslo a propracujeme tak, aby se nám vytvořilo pevné
těsto. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta pomocí rukou vytvoříme kouli a
položíme ji na nepřilnavou podložku. Těsto rukou přimáčkneme k podložce, překryjeme
papírem na pečení a válečkem rozválíme tak, aby vznikla cca 4 mm tenká placka. Pomocí
vykrajovátka vykrájíme sušenky, které poté vyskládáme na plech vyložený papírem na
pečení a vložíme na 7 – 8 minut do trouby. Hotové sušenky vyskládáme na tác a necháme
vychladnout.

Moje tipy:

Vosí hnízda můžete skladovat max. 7 dní v lednici, případně se dají i zamrazit.

Pokud je hmota příliš lepivá, je potřeba ji vložit ještě ztuhnout do lednice.

Máte-li problém s vyjmutím hnízda z formičky, může pomoci to, že hmotu do formičky více
namačkáte, aby lépe držela pohromadě, je však potřeba formičku vždy důkladně vysypat a
před každým použitím i vymýt.

Pokud by se vám stalo, že se u čokoládového ganache začne oddělovat tuk od zbytku hmoty,
přidejte menší množství studené smetany.

Chcete-li vosí hnízda připravit i pro děti, vynechte v čokoládové hmotě a v likéru rum.

Dávejte také pozor na to, abyste čokoládovou hmotu “nepřemíchali”. Jakmile se všechny ingredience spojí, dál hmotu už nemíchejte nebo se vám začne oddělovat tuk od zbývající hmoty. 

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

194

Podobné články

25 comments

Odpovědět

Dobrý den,

myslíte, že by bylo v pořádku, kdybych smetanu nahradila kokosovým krémem? Bohužel mám alergii na mléčné výrobky.

Děkuji, Kateřina

Odpovědět

Katko, už jsem to s někým řešila. Já si osobně myslím, že by to jít mělo. Tedy pokud použijete husté kokosové mléko, např. značka Real Thai je velmi dobrá. Raději bych ale nejdřív zkusila opravdu malinkou porci a podle výsledku potom udělala zbytek 🙂 dejte vědět! 🙂

Odpovědět

Dobrý den Janino, prosím o radu, nevede se mi. Hmota byla ok, ale po přidání ořechů se úplně oddělil tuk a smetana už nepomohla. Co teď? Vyhodit?… Jinak lanýže se mi předtím povedly 😉

Odpovědět

Eliško, to jste to asi “přemíchala”. Zkoušela jste přidat více té studené smetany? Opravdu by to mělo pomoci. Já klidně přiliji ještě navíc 100 ml, když se mi lanýž nepovede a vždy se to zachrání 🙂

Odpovědět

Díky moc za rychlou odpověď! Přimíchávala jsem teda postupně smetanu, až se to na 99% spojilo (došla smetana). Ale padlo tam skoro 300ml, takže to zas bude asi řídké, co. To je teda situace… Asi jsem to chtěla mít tak dobré jako vy a netušila jsem, že míchat se má jen přiměřeně 🙂

Odpovědět

Zachránilo se to, hmota je i po naředění dostatečně tuhá. Děkuji moc za rady a hlavně za Vaše recepty, Janino!
Necukroví jsem dělala již loni a letos zkouším nové. Všechno nám moc chutná. Musím to hned schovávat do mrazáku, aby nám to vydrželo na Vánoce 😉 Ostatní Vaše recepty také zkouším a LCHF u nás díky Vám vážně frčí!

Vy jste šikulka, Eliško! 🙂 to mám velkou radost, že se to podařilo zachránit. Ono je to s tím lanýžem takové “tricky” a když to člověk přežene s mícháním, tak se právě může oddělit tuk od zbývající hmoty. Nebudu lhát, už se mi to také párkrát stalo ale ta studená smetana to vždy zachránila 🙂 A mám velkou radost, že Vám recepty vyhovují. Naštěstí se necukroví skvěle skladuje v mrazáku. Já už těch pár vosích hnízd rozdala nebo jsme je snědli, tak se příští týden chystám na další várku 🙂 Mějte se moc pěkně a krásné Vánoce přeji! 🙂

Odpovědět

Chystám se na ně 🙂 Nově mi zjistili intoleranci na lepek a laktózu, takže Tvé recepty mi plně vyhovují. Mléko a smetanu nahrazuji bezlaktózovými výrobky. Recepty jsou vynikající 🙂 🙂 Děkuju za ně

Odpovědět

Můžu se zeptat-to je zcela bez cukru? Když je potřeba prisladit,co doporučujeme? Po Xylitolu (i malinkém množství) je mi strašně špatně a stevii chuťově nedám.

Odpovědět

Dobrý den, Dášo, ano cukrfree je úplně bez sladidel. Já osobně nedoporučuji doslazovat ničím, vosí hnízda jsem nedoslazovala a jsou skvělá i tak. Pokud chcete sladší chuť, použijte třeba 90-92% čokoládu, raději než tu 99-100%.

Odpovědět

Dobry den, jaky je duvod, ze se musi do tydne snist? Je to kvuli vajickum v kremu? Bezne mi vydrzi i tri nedele (byt nedelam cukrfree verzi), proste nez se moc vysusi 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Báro, jde také o to, že sušenka může poté chyti plíseň, jelikož je z ořechů, které obsahují větší množství vlákniny. Opravdu není problém je dát na mrazák a vždy si požadované množství vyndat a nechat rozehřát. To hnízdo je během třeba půl hodky tak akorát k jídlu 🙂

Odpovědět

Preji hezky den.Lze necim nahradit kesu maslo?Mam maslo arasidove,kaaove,klasicke,kokosovy olej…?Dekuji moc

Odpovědět

Dobrý den, Terezko, můžete tedy případně použít to arašídové máslo, pokud Vám nevadí, že budou hnízda chutnat po arašídech 🙂 Krásný den přeji! J.

Odpovědět

Dekuji moc za odpoved:)

Odpovědět

Dobrý den, právě tvořím vosí hnízda a i když vše dělám dle Vašeho receptu, těsto tuhé není, je spíš řídké a obávám se, že z toho nepůjdou dělat hnízda. Zatím to mám stále v hrnci a chladne to. Petra

Odpovědět

Dobrý den, Petro, jak jsem psala. Těsto je potřeba nechat ztuhnout v lednici a to ideálně přes noc 🙂 dejte vědět, zda se povedlo 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Jani, tak jsem nechala těsto v lednici přes noc a máte pravdu, krásně ztuhlo. Odpoledne začnu tvořit hnízda, snad se mi bude dařit. Děkuji Vám a přeji pěkný den! Petra

Odpovědět

Dobry den…recept vypada, respektive je narocny…zkousim…nicmene co mam udelat, pokud mi nezkoustne krem…vypada to, ze se mu nechce…pravdepodobne jsem dala vice rumu…muzete prosim poradit? Jinak se moc tesim na vysledek…musi to byt luxusni, pokud je to spravne provedeno ;-)…dekuji

Odpovědět

Zkuste nechat přes noc v lednici, pokud nezhoustne, přidala bych ještě trošku čokolády 🙂

Odpovědět

…cokoladu do kremu? nezhoustnul mi pres noc ani v lednici….

Odpovědět

Dobry den,
krém krásmě tuhý, ale likér úplně tekutý 🙁 nějaká rada, jak to zachránit?

Odpovědět

Dobrý den, zkuste tedy ještě zahřát a přidat 1 či 2 žloutky 🙂

Odpovědět

Takže první pokus o likér nedopadl. 10 minut bylo málo, neztuhlo to. Vyzkoušela jsem 15-20 minut míchání ve vodní lázni a to už fungovalo 😊 pokud ho tedy máte moc tekutý, doporučuju vodní lázeň a míchat, než trochu zhoustne. Lze to i bez teploměru, i když se voda v lázni začne vařit, tak za stálého míchání se likér nesrazil. 😊

Odpovědět

Moc děkujeme za tip, Moničko <3

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..