Brownies, brownies, brownies. Když přede mnou někdo řekne tohle slovo, automaticky se mi rozzáří oči a poleje mě takovej hřejivej pocit, kterej se jen těžko popisuje. Podle ohlasů na můj včerejší post na Instagramu nebudu jediná, kdo se přestává ovládat, když vidí nebo cítí tuhle čokoládovou drogu.

brownies-main-web

Svoje první brownies jsem ochutnala pár let zpátky v New Yorku a musím říct, že jsem asi nikdy nic sladšího nejedla. Po pár soustech se mi strašně rozbušilo srdce a po dlouhý době jsem zase zažila pořádný Sugar high. Co následovalo pár hodin potom asi ani radši vědět nechtějte.

brownies-detail

Hrozně mě štvalo, že všechny dobrý věci mi dělaj tak hrozně zle a o to větší radost mi udělalo to, že tahle zdravější verze brownies je snad ještě daleko lepší než ten originál. Základní surovinou pro jejich výrobu jsou lískový ořechy a čokoláda, jejichž chuť, právě díky absenci toho strašnýho množství cukru, který originální brownies obsahuje, vynikne daleko víc.

brownies-making-web

Super na tomhle receptu je to, že aniž by to nějak odnesla chuť nebo konzistence brownies, lze je s menší obměnou připravit jak paleo a low carb, tak i dairy free. Stačí jen vyměnit arašídové máslo, za máslo z ořechů (arašídy jsou luštěniny) pro paleo dietu nebo máslo za kokosový olej pro dairy free dietu.

brownies-batter-web

Brownies jsou, jako většina mých receptů, slazené stévií. Opět místo množství uvádím ‘podle chuti’. Tím, že jsem už relativně dlouhou dobu úplně cukrfree, vnímám sladkou chuť trochu jinak a to, co přijde sladký mně, nemusí přijít sladký ostatním. Takže je dost pravděpodobný, že se čtvrtkou lžičky stévie, kterou jsem do brownies přidala já, byste si nejspíš nevystačili. Proto je vždy lepší stévii, která je 200 až 300krát sladší než cukr, přidávat po menším množštví a ochutnávat, dokud nedocílíte chuti, která je pro vás nejpříjemnější.

brownies-aerial-web

Co se týče arašídovýho másla, použila jsem to nejjemnější, jaký jsem sehnala. Je to z toho důvodu, že máslo s kousky arašídů vytvoří na povrchu brownies takový divný hrboly a navíc se ani tak dobře nerozteče, proto je rozhodně lepší použít jemně namleté máslo. Při výběru másla se vždycky koukněte na složení. Pokud ve svých receptech mluvím o arašídovém másle, mám tím na mysli to pravé a poctivé arašídové máslo, tedy nic jiného než namleté arašídy, popř. arašídy se špetkou soli. Většina dostupných arašídovýh másel, obsahuje přidaný cukr a další věci, který tam prostě nepatří, proto si dejte raději tu práci a najděte to pravý vořechový, teda myslim to pravý arašídový máslo.

brownies-webb

 

Ingredience

1 1/4 hrnku mletých lískových ořechů

1/2 hrnku mletého kokosu nebo kokosové mouky

1/2 hrnku 100% arašídové másla (jemné bez kousků) nebo jiného ořechového másla (paleo)

2 vejce

2 vaječné žloutky

vanilkový extrakt

stévie podle chuti

3 lžíce kakaového prášku

1/2 hrnku horké vody

50 g kakaové hmoty

150g grass fed másla (Kerrygold) nebo kokosového oleje pro dairy free

 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 175°C.
  2. Nádobu (použila jsem velikost 27 x 18 cm) vyplňte papírem na pečení.
  3. Do misky vlijte horkou vodu, přidejte kakao a stévii a vše společně míchejte, dokud se nevytvoří hladká hmota.
  4. Do horké směsi přidejte kousky kakaové hmoty a máslo (kokosový olej) a míchejte, dokud se hmota nerozteče.
  5. Přidejte vejce, žloutky a vanilku a vše dobře promíchejte.
  6. Do větší nádoby nasypte mleté lískové ořechy a mletý kokos, promíchejte a poté do mletých ořechů vlijte hotovou čokoládovou směs a vše znovu dobře promíchejte.
  7. Vlijte těsto do nádoby a na jeho povrch rovnoměrně po lžičkách rozmístěte arašídové máslo, které pak špičkou nože rozprostřete tak, aby se Vám vytvořilo něco, co vypadá jako ‘vír’.
  8. Vložte do trouby a pečtě 15 – 20 minut.
  9. Poté nechte brownies vychladnout a podávejte.
40

Podobné články