Ghí neboli přepuštěné máslo už z blogu znáte a taky už víte, že je opravdu easy vyrobit si ho doma. Ale napadlo vás někdy při mazání česnekovýho másla, jak by asi chutnalo česnekový ghí? Mě teda jo!

garlicghi
Tenhle nápad jsem dostala na naší poslední dovolený na Seychelách. Protože nám pár dní propršelo, měli jsme spoustu času, který jsme trávili převážně v restauracích (a v Takamaka rumérii:). Oblíbili jsme si jednu, kterou provozovala seychelská manželka italskýho majitele, kterej restauraci přestavěl tak, aby vypadala jako jeskyně a pirátská loď v jednom. Podávají tam různý druhy masa, ryb a krevety za syrova na banánovym listu společně s rozpálenym lávovym kamenem, takže si je grilujete sami. Kromě masa nám ale donesla i dvě mističky, jednu žlutou a jednu ještě žlutější.

Jak jsme se následně dozvěděli, v jedné bylo garlic butter, tedy česnekové máslo a ve druhé turmericové máslo (hádáte správně, taky se chystám na turmericový ghí:). Máslo potom rozprostřete po horkym lávovym kameni, takže se maso nepřichytí a zároveň se ochutí česnekem a turmericem. Takže pokud vymýšlíte nový business model vaší restaurace, tohle je ideální volba – ušetříte čas, ale i peníze za kuchaře, kterýho vlastně nepotřebujete.

No jenomže to bych nebyla já, abych neměla k našemu jídlu nějakou výhradu. Je mi úplně jasný, že v 99% restaurací nepoužívají vhodnej olej na smažení, ale když už jdu do restaurace, tak se na to snažím nemyslet. Jenže když si to jídlo grilujete sami a přitom sledujete, jak se vám to nebohý máslíčko přepaluje, nemůžete si pomoct. Teda alespoň já nemohla. A protože jsem těsně před odjezdem dostala nabídku na vyzkoušení novýho grilu od Russell Hobbs (ano čtete správně, konečně jsem taky dostala něco zadarmo), nemohla jsem jinak než vyzkoušet, jestli by šlo udělat i česnekový ghí, který maso a zeleninu na grilu nejen ochutí ale hlavně se nepřepálí.

garlicbutter

A jak se říká, že všechno jde, když se chce, tak tohle šlo taky. Nakonec to bylo jednodušší než jsem si myslela, a tak bylo česnekový ghí na světě. Zároveň jsem při psaní článku zjistila, že se dokonce dá už i u nás ghí s česnekem koupit. Ale proč si kupovat malou drahou piksličku, když si jí za pár korun, s minimem práce, můžete vyrobit sami. Adam dnes ochutnal ranní vajíčka na česnekovým ghí a prý už nechce jíst nic jínýho, jenže Adam taky hrozně rád přehání. Kromě grilu a vajíček upotřebíte ghí s česnekem při přípravě různých omáček, zeleniny a prostě všechno, kde byste normálně použili olej a česnek.

garlic1

No a nakonec malá vsuvka ze svýho původního postu o ghí, abyste nezapomněli, proč si tu práci s přeměnou másla na ghí vůbec dávate!

  1.  Ghí má vyšší bod přepalování než máslo. Při příravě ghí se z másla odpařuje voda a odstraňuje mléčná bílkovina, takže nám zbyde pouze čistý tuk, jehož bod přepalování (200-250°C) je vyšší než bod přepalování másla (150°-180°C).
  2. Ghí má daleko delší trvanlivost než máslo, a prý (zatím jsem si to nemohla sama ověřit) může vydržet až 100 let :).
  3. Ghí neobsahuje (nebo jen minimálně) laktózu a kasein, takže je vhodné i pro ty, kteří se pro intoleranci laktózy mléčným výrobkům vyhýbají.
  4. Ghí je bohaté na vitamín K2 a CLA, pokud je vyrobené z grass fed másla. Dále obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s antivirovými a protirakovinnými vlastnostmi, vitamíny A, E, niacin a také minerály (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo).
  5. Ghí je základem indického vaření a podle ajurvédy má regenerační a léčivé účinky.  Pomáhá při trávení, podporuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje imunitu těla, posiluje ledviny, mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Zároveň se používá na suchou nebo popálenou kůži.

Výroba ghí je celkem jednoduchá, jen je nutné přesně dodržet postup, aby se vám mléčná bílkovina příliš nepřepálila. Na příravu česnekového ghí budete potřebovat pouze česnek, máslo, hrnec a utěrku nebo kus plátýnka, přes který přepuštěné máslo přecedíte.

gheemuslin

 

garlicghii

 

garlicpour

 

garlicgheee

 

garlic

 

garlicghee2

 

Ingredience:

250g másla

1 hlavička česneku (popř. jakékoli čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn, bazalka, máta atd.)

 

Postup:

  1. Máslo dejte do hrnce a nechte na mírném plameni rozehřát. Mezitím si připravte kus plátýnka a nádobu, ve které budete ghí skladovat.
  2. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky a vložte do hrnce s máslem.
  3. Nechte 20 – 30 minut jemně probublávat.
  4. Během procesu se nám vytvoří tři vrsty – vrstva pěny na povrchu, kterou odstraníme lžící, vrstva tekutého máslového tuku uprostřed a usazenina z mléčné bílkoviny na dně, která se nakonec přecedí.
  5. Signálem, že je ghí hotové, je nazlátlá barva a nahnědlá usazená bílkovina na dně másla.
  6. Ghí nechte chvíli vychladnout a poté přeceďte.
  7. Hotové ghí necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.
6

Podobné články