Perníčky byly vždy (tedy hned po vosích hnízdech) mým nejoblíbenějším vánočním cukrovím. A i když už jsem kdysi recept na perníčky přidávala, vymyslela jsem další, který je daleko méně pracný a podle mě i daleko chutnější! 🙂

Následující tři recepty jsem pro vás připravila ve spolupráci s velkoobchodem Makro, který mi na recepty dodal ořechy. Těšit se tak (kromě perníčků) můžete i na pistáciové rohlíčky a hlavně (!) na cukrfree vosí hnízda, která jsou snad ještě lepší než ta originální (minimálně v tom, že jsou daleko méně sladké :)). Předtím, než jsem recept přidala sem na blog, jsem hvězdičky pekla minimálně čtyřikrát. Zkoušela jsem totiž různé kombinace ořechů a másel. Nakonec mi nejvíc zachutnaly hvězdičky připravené buď z blanšírovaných mandlí a lískooříškového másla, nebo z lískových oříšku.

Asi nejčastější otázkou, kterou od vás dostávám, je to, kde nakupuji ořechy. Sehnat kvalitní ořechy může být celkem problém, a to hlavně proto, že bývají opravdu velmi drahé. Na přípravu necukroví jsem použila ořechy z Makra, které můžete sehnat pod prémiovou značkou Metro Chef. Kromě skvělé kvality je výhodou i to, že jsou baleny po větších množstvích a tak jsou i za daleko přijatelnější cenu, než když ořechy kupujete v menších pytlíčcích ve zdravé výživě.

Lískooříškové máslo, které jsem na přípravu perníčků použila, jsem si umixovala sama z lískových ořechů s troškou lískooříškového oleje. Ten však není nutně potřeba a podle postupu na Nenutellu, si lískooříškové máslo můžete připravit i sami doma. Jen s tím rozdílem, že do něj nepřidáte kakao a vanilkový extrakt. Blanšírované ořechy na to byly ideální, protože jsem si ušetřila práci tím, že jsem je nemusela loupat 🙂

Máslo však můžete i koupit, případně použít některá jiná másla jako je například mandlové nebo kešu. Výraznější perníkovou chuť potom perníčky měly, když jsem na jejich přípravu použila hořké vánoční máslo s perníkovým kořením. To perníčky chutnaly úplně jako ty německé perníčky s hořkou čokoládou.

Stejně jako u dalších druhů cukroví, je potřeba perníčky připravit buď těsně před Vánoci, případně je připravit předem a dát zamrazit. Dávejte také pozor na to, ať perníčky nenecháte péct příliš dlouho, aby nevyschly. První várku jsem pekla delší dobu a hvězdičky byly spíše křupavými perníkovými sušenkami (které třeba kamarádce Hanče chutnaly více ). Mně i Adamovi ale chutnaly nejvíce ty měkkoučké a nadýchané perníčky.

Blanšírované lískové ořechy i mandle, je však potřeba předem správně připravit – tedy dostatečnou dobu namáčet a poté vysušit, aby byly lépe stravitelné. Postup, jak ořechy správně namáčet společně se spoustou receptů najdete v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké. 🙂

Tak hezké pečení a ještě hezčí a hlavně klidné těšení na Vánoce bez cukru! 🙂

Ingredience

Na cca 40 ks perníčků

1 hrnek mletých mandlí (105 g)

3 lžíce lískooříškového másla (lze použít i mandlové, případně hořká perníková příchuť)

1 vejce

2 lžičky skořice

1,5 lžičky perníkového koření

½ lžičky jedlé sody

pár kapek rumu (lze vynechat)

Poleva:

Rozehřáté kokosové máslo

Vanilkový extrakt

Postup

Mandle vložíme do mísy (nebo kuchyňského robota), přidáme skořici, koření a jedlou sodu a vše promícháme. Poté přidáme ořechové máslo, vejce a pár kapek rumu a pomocí rukou (nebo robota) vytvoříme pevné těsto. To poté vložíme na 15 – 20 minut do lednice ztuhnout. Mezitím předehřejeme troubu na 175°C. Následně těsto položíme na papír na pečení nebo nepřilnavou podložku, překryjeme dalším plátem papíru na pečení a vyválíme těsto do tloušťky cca 0,6 mm. Z vyváleného těsta následně vykrajujeme hvězdičky (použila jsem vykrajovátko o průměru 4,5 cm). Hvězdičky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby na 6 – 8 minut. Mezitím ve vodní lázni rozehřejeme kokosové máslo, přidáme do něj pár kapek vanilkového extraktu a vychladlé perníkové hvězdičky s ním ozdobíme. Skladujeme v lednici.

Tip:

Doba pečení se odvíjí od velikosti a tloušťky perníčků. Pokud budou vaše perníčky menší nebo slabší, pečte je kratší dobu. Pokud budou větší, či silnější, pečte je o něco déle.

Pokud je kokosové máslo příliš tekuté, nechte ho pár minut zhoustnout v pokojové teplotě.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

 

 

 

 

198

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Lze pouzit mandlova mouka misto mletych mandli? 😊 dekuji

Odpovědět

Ano určitě, jen pozor aby nebyla odtučněná! 🙂

Odpovědět

Jani ještě se prosim zeptám to kokosové máslo můžu nahradit čím? Děkuji

Odpovědět

Hezký den, je možné vynechat to lískooříškové máslo úplně? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Dobrý den, to bohužel nepůjde, protože díky své konzistenci plní o funkci pojiva. Pokud nemáte lískooříškové, můžete použít jakékoli jiné ořechové máslo a případně přizpůsobit množství dalších ingrediencí, jelikož lískooříškové máslo je tekutější než např. kešu máslo. 🙂

Odpovědět

Trochu jsem improvizovala, bo jsem neměla všechny přísady k dispozici – místo oříškového másla jsem použila dvě lžíce másla obyčejného a lžíci mletých vlašáků. A perníčky jsou naprosto FANTASTICKÉ! Že nevydrží do Vánoc, je bez debat. Doufám, že vydrží aspoň než se manžel vrátí z kina 😀

Odpovědět

Dobrý den,
přidávám se k dotazu Petry, je prosím možné ozdobit něčím jiným než kokosovým máslem? Já jedu Waste Free a kokosové máslo tam bohužel nemají. Nicméně pro všechny, kdo hodně pečete, vřele doporučuji bezobalové prodejny, oříšky mají výborné, mnohem lepší než v supermarketu, peče se s nimi krásně a to samé platí o moukách, kterých mají obrovský výběr! 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Baru, můžete je potřít rozehřátou čokoládou, ale vyloženě jakoby “cukrovou” polevu bez cukru nejspíše neuděláte (tedy pokud nechte používat některá alternativní sladidla, která já osobně nedoporučuji).

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.