I když jsem si letošní sezónu špagetový dýně skoro vůbec neužila, stihla jsem z ní ještě před odjezdem na Island připravit pár receptů pro vás, kteří si jí můžete užívat za mě.
Na sezónu špagetový dýně jsem čekala od chvíle, kdy ta poslední dýňová sezóna skončila. Upřímně jsem ani nedoufala, že se jí dočkám, protože jsme se už v půlce srpna měli stěhovat na Island, ale dočkala. Týden před odjezdem jsem na ní narazila v obchodě a naplnila celý dno nákupního vozíku. Po celkem dobrý poznámce Adama, že tohle přece nemůžeme za týden sníst, jsem polovinu dýní vrátila zpátky do regálu. No a polovinu z týhle poloviny ještě rozdala babičce a mamince, protože jsem svojí špagetovo-dýňovou lásku trochu přecenila.
I když jsem se na Instagramu dozvěděla, že prý špagetovou dýni „mají na Islandu všude a dokonce jí prodávají i po půlkách“, moc jsem na to nespoléhala a recepty připravila už doma. Dobře jsem udělala, protože nejen, že tu špagetovou dýni nemají, ale pokud by měli, koláč z ní by vyšel pomalu na stejnou cenu jako mý oblíbený „All you can eat“ v Ambiente Brasileiro v Praze (ach <3).
Island ale není jen předraženej ostrov, kde nemají Ambiente ani špagetovou dýni. Kromě těhle tří nedostatků (a taky toho, že tu nemají dobrý rajčata a občas je tu zima), bych jen těžko hledala něco, na co by si tu typickej ustěžovanej Čech, jako jsem já, mohl stěžovat. Lidi jsou tu super milý, milujou sušenou rybu, jedí ovčí hlavu, nesmrkají (za to nudle popotahují a pak zřejmě polykají), pijou filtrovaný kafe, hrajou dobře fotbal, teplá voda jim tu smrdí jako zkažený vajíčka, mají tu polární záře, termální bazény, víc koček než lidí, obrovský auta s ještě víc obrovskejma kolama a hlavně – mají tu nepopsatelně krásnou přírodu.
Navíc tu stačí jet jen pár minut za město, vylézt na jeden z tisíce kopců, který tu jsou a zažít jeden z nejkrásnějších výhledů svýho života – jako třeba tenhle výhled z Esja Mountain na Reykjavik.
Doufám, že vám výhled (i když třeba jen skrze displej vašeho mobilu) zlepšil náladu a pokud ani to nepomohlo, připravte si můj oblíbenej koláč ze špagetový dýně, kterej vám náladu zaručeně zlepší. Navíc tenhle recept společně se spoustou dalších receptů najdete v mý Cukrfree kuchařce, kterou jsem včera konečně odeslala, a která bude už na podzim v prodeji. Tak Sjaumst! (podle Google překladače něco jako „na viděnou“).
Ingredience
1 velká nebo 2 menší upečené špagetové dýně (návod, jak upéct dýni najdete v receptu na plněnou špagetovou dýni)
1 větší cuketa
1 nasekaná červená cibule
4 nasekané stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
1 lžíce oregana
250 g na kostičky nakrájených portobello žampionů
200 g sýra ricotta
20 g strouhaného parmazánu
3 vejce
200 g strouhaného sýra
himalájská sůl
pepř
ghí
olivový olej
čerstvá bazalka
Postup
Ve větší pánvi rozehřejeme ghí a přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, kterou z každé strany dozlatova orestujeme. Cuketová kolečka poté vyskládáme na papírovou utěrku, osolíme a překryjeme další papírovou utěrkou nebo ubrouskem, abychom odstranili přebytečnou tekutinu.
Do pánve po cuketách přidáme ghí, které necháme rozehřát. Poté vložíme nakrájenou cibuli, kterou na středním plameni restujeme, dokud nezačne zlátnout. Poté přidáme nasekaný česnek a houby a společně dalších pár minut restujeme. Do směsi přidáme krájená rajčata a oregano, směs promícháme a za občasného míchání necháme probublávat, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. (Je nutné, aby omáčka byla opravdu hustá, jinak by koláč nedržel tvar).
Ve středně velké míse smícháme ricottu, parmazán, vejce, sůl a pepř. Vlákna z upečené špagetové dýně vložíme do cedníku a vymačkáme veškerou přebytečnou tekutinu. Poté špagetovou dýni přidáme do ricottové směsi a důkladně promícháme.
Formu na pečení o průměru 23 cm vymažeme rozehřátým ghí a na její dno rozprostřeme směs z ricotty a dýně. Poté na směs vyskládáme grilovanou cuketu, na cukety opatrně přidáme vrstvu rajčatové omáčky a vše posypeme strouhaným sýrem.
Koláč vložíme do trouby a pečeme dozlatova 30-40 minut. Hotový koláč necháme chvíli vychladnout, nakrájíme, posypeme čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem a podáváme.
49