Z návštěvy v čokoládovně LYRA nemohlo vzniknout nic jiného, než lahodný a voňavý čokoládový recept (samozřejmě bez cukru)! 🙂

Před nedávnem jsem se v rámci spolupráce s Makro vydala k jejich dodovateli – čokoládovně LYRA. Přiznám se, že jsem vůbec netušila, kdo stojí za výrobou čokolád, které v Makru můžete koupit pod jejich privátní značkou. O to víc jsem byla překvapená, když jsem zjistila, že čokoládu vyrábí malá, půvabná čokoládovna na Slovensku, kde čokoládu vyrábí opravdu s láskou.

Čokoládu zde vyrábějí ručně z kakaa Fino de Aroma, které v LYRA sami zpracovávají, a to od sbírání ze stromů kakaovníku, až po pražení a výrobu kakaové hmoty. Příjemně mě také překvapilo to, že opravdu úzce spolupracují z farmáři z Jižní Ameriky, které podporují a zabezpečují pro ně i vzdělávací programy.

Na návštěvě čokoládovny jsem se dozvěděla i to, jak probíhá celý proces – od sbírání po výsledný produkt. Po dozrání kakaových bobů probíhá nejdůležitější proces, kterým je 3denní fermentace, kdy kakaové boby získávají svou aromatickou chuť. Dokonce je možné připravit i růžovou čokoládu a to přidáním citronové šťávy právě v průběhu fermentace, kdy se barva bobů přemění na nádherně rubínovou.

Po fermentaci se kakaové boby suší na slunci a následně se zpracovávají až do výsledné kakaové hmoty, která je základní surovinou pro výrobu čokolády. Od 100% čokolády se kakaová hmota liší pouze způsobem zpracovaní. Kakaová hmota je narozdíl od čokolády hrubší a více hořká a vzniká pouze rozemletím kakaových bobů. Čokoláda je oproti hmotě daleko jemnější, což jsme v čokoládovně mohli porovnat i na vlastní chuťové buňky. 🙂

Hotová kakaová hmota se poté smíchá s dalšími ingrediencemi a rozemele na prach. Na závěr se čokoláda tzv. temeperuje – tedy nejprve se kakaové máslo rozpouští při teplotě 50°C a následně se ochlazuje na 30°C pro obnovení struktury. Na závěr se teplota opět zvýší. Posledním krokem byl krok mému oku nejlahodnější – nalévání horké čokolády do forem. Ty poté cestují po vibračním páse, kde se zbaví vzduchových bublinek. Následně se nechají pomalu vychladit a vynikající čokoláda je na světě!

Moc mě potěšilo také to, že se v LYRA snaží o co nejekologičtější přípravu. Své čokolády balí do rozložitelných obalů a veškeré balení probíhá ručně. Dokonce mají i ručně malovanou čokoládu! 🙂

Pro Makro zatím LYRA vyrábí čokolády s max. 78% kakaa pod značkou Metro Premium Dark , ty jsou však na mě stále dost sladké. Důvod mé návštěvy byl právě ten, že jsem byla u vývoje a testování 99% čokolády, kterou LYRA začne v průběhu září 2019 vyrábět. Čokoláda měla naprosto úžasnou, lahodnou a jemnou chuť a chutnala dokonce i těm, kteří jsou zvyklí na sladší čokolády.

Domů jsem si dovezla několik tabulek čokolády a při přípravě našeho programu, to byla taková moje každodenní odměna (i když stále platí, že jídlem bychom se odměňovat neměli! Ale i já jsem jenom člověk:)).

Ze zbytku čokolády jsem potom připravila tyhle nádherné košíčky, abyste z toho čokoládování, také něco měli! 🙂 K přípravě jsem použila domácí marmeládu a několik druhů ořechových másel. Celý postup je velmi jednoduchý a rychlý, takže si košíčky můžete připravit klidně ještě dnes.

Mně osobně nejvíc chutnala kombinace domácího pistáciového másla s malinami. Adam si nejvíc pochutnal na košíčku s nenutellovou náplní.

Pokud tedy přemýšlíte, jakou cukrfree dobrotu připravit své milé/svému milému na Valentýna, s košíčky plněnými ořechovým máslem určitě nešlápnete vedle. Jen pozor, jsou opravdu návykové! 🙂

 

Ingredience

Na 6 větších košíčků

130 g 99% čokolády

Hrst mražených malin

1 lžíce vody

¼ lžíce práškové želatiny (Great Lakes)

3 lžíce ořechového másla

 

Na ozdobení:

Nerafinovaná mořská sůl

Drcené lyofilizované maliny nebo přírodní růžové barvivo (např. prášek z dragon fruit)

Postup

Čokoládu ve vodní lázni rozehřejme. Papírové košíčky vyskládáme na rovnou plochu. Poté vždy jednu polévkovou lžíci čokolády vlijeme do košíčku tak, aby celé dno bylo pokryté čokoládou. Stejný postup opakujeme u dalších košíčků. Takto připravené košíčky potom vložíme na 20 min. do lednice (nebo 10 min. do mrazáku). Mezitím si v malém kastrůlku rozehřejeme maliny, přidáme lžíci vody a na závěr vše posypeme želatinou a důkladně promícháme. Hotovou marmeládu přemístíme do skleničky. Do vychlazených košíčků poté vložíme čajovou lžičku ořechového másla a cca ½ čajové lžičky malinové marmelády a poté vše zalijeme čokoládou. Stejný postup opakujeme i se zbývajícím košíčky. Hotové košíčky necháme nejdříve pár minut vychladnout v pokojové teplotě, poté je posypeme špetkou nerafinované mořské soli a vložíme na další cca hodinu do lednice.

Skladujeme v lednici.

Tip:

Na přípravu jsem použila kombinaci několika ořechových másel – domácí pistáciové, kešu máslo, mandlové máslo, nenutellu a lískooříškové máslo

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

 

 

 

 

211

Podobné články

6 comments

Odpovědět

Ja mám takú otázku, viem, že toto je zrovna príspevok najmä o čokoláde – vyzerá to neskutočne dobre, musím skúsiť ❤ – no ja by som sa chcela spýtať na ovocie. Ktoré je to nízkofrukózové a ktoré naopak? Ďakujem!

Odpovědět

Nízkofruktozové jsou zéjména lesní plody, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, borůvky, ale třeba i angrešt nebo rybíz. Poznáte to zejméne podle sladké chuti – čím sladíš, tím více fruktózy 🙂

Odpovědět

Ahoj Jani,

bohužel nemůžu přímo pod článkem najít tabulku na komentování.
U receptu https://cukrfree.cz/brownies-arasidove-maslo/ kde je 1 1/4 hrnku mletých lískových oříšku, je to skutečně hrnek a čtvrt nebo je tam jednička dvakrát a je to překlep? Asi jsem natvrdlá, ale chci si jen ověřit, než recept zkazím 😀

Odpovědět

Terezko, moc se omlouvám, vypadlo mi tam “a”, takže má být 1 a 1/4 hrnku 🙂

Odpovědět

Dobrý den Jani,
k čemu je tam dobrá ta želatina? Musí tam být? děkuji

Odpovědět

Dobrý den Míšo,

je lepší ji tam mít, jelikož potom ta malinová hmota není příliš tekutá, spíše gelovitější 🙂 Určitě to půjde i bez, jen z toho potom šťáva z malin může vytékat.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..