I když bábovka původně vznikala stylem, jako když peče pejsek s kočičkou, výsledek byl ohromující! Bábovka byla 17 hodin po dopečení fuč (a to jsem ani neochutnala) a hned druhý den jsem jí musela péct znova. Prostě a jednoduše Citrónová bábovka is the new Bounty Cake! 🙂

Jako malá jsem nikdy citrónovou bábovku ráda neměla. Vždy mi přišla šíleně sladká (hlavně ta poleva), a i když mi sladkost u jiných druhů bábovek nevadila (zejména mramorová byla mojí oblíbenou), sladké citrónové bábovce jsem nemohla přijít na chuť.

Taky proto jsem si řekla, že bych chtěla vyzkoušet citrónovou bábovku v cukrfree verzi. Úplně první pokus o bábovku za celou mou cukrfree historii dopadl na jedničku (s několika hvězdičkama). Soudě tak podle toho, že kamarádka (na fotce), která mě přišla navštívit (a podržet bábovku) snědla na posezení skoro půlku bábovky a kus si ještě donesla domů. Dokonce vzala i kousek do práce kolegyni, která ji okomentovala slovy, že “je to skoro, jako by mi Robbie Williams poslal slipy”.

Měla jsem obrovskou radost, že bábovka měla takový úspěch, a že kamarádce tak moc chutnala. O trošku menší radost měl Adam, jelikož na něj zbyl jenom malinkatý kousek, a proto jsem mu slíbila, že další den bábovku upeču znovu. Dokonce jsem celé pečení s ingrediencemi i postupem, natočila na video na Instagram, kde ho v tzv. “highlights” stále na mém profilu najdete.

Bábovka je z nasládlých kešu ořechů, takže není potřeba ji jakkoli doslazovat. Samozřejmě pokud jste zvyklí na extrémně sladkou chuť tradičních citrónových bábovek, může to být zpočátku šok. Tak je to ale se všemi přeslazenými dezerty ve srovnání s cukrfree verzí. I na cukrfree kurzech většina lidí při prvním kousnutí zděšeně vytřeští oči a je z té nesladké chuti dezertu v šoku. Další kousnutí už jsou ale lepší a lepší a po dojezení dezertu většina z nich příjde s tím, že to byl ze začátku šok, ale že je to vlastně moc dobrý, že více vynikne chuť jednotlivých ingrediencí a hlavně, že čím déle to jedí, tím sladší jim to příjde :).

Na přípravu lze použít i jiné ořechy, než kešu (mandle, pistácie, vlašské atd.). Důležité je však dbát na správné postupy a kvůli lepší stravitelnosti všechny ořechy vždy předem namáčet. Postup na namáčení (a dalších téměř 300 stran nabitých informacemi a recepty) najdete i v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké, která je od nedělního večera (15.4.) konečně v předprodeji! 🙂 

Ingredience

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 10 – 12

Bábovka

375g kešu

2 lžičky jedlé sody

špetka soli

1/4 lžičky mletého kardamonu

1/4 lžičky kurkumy

2 lžíce kůry z bio citrónu

vanilkový extrakt

1/2 hrnku domácího kefíru

3 vajíčka od šťastných slepiček

2 bílky našlehané do sněhu

1/2 hrnku kokosového mléka

2 hrsti malin (lyofilizované, mražené či čerstvé)

kokosový olej na vymazání

Poleva

100g kokosového másla

pár kapek šťávy z citronu

2 – 3 rozdrcené lyofilizované maliny (lze vynechat)

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Kešu vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hladká moučka (dáváme však pozor, abychom kešu nepřemixovali a nevzniklo nám máslo). Poté kešu mouku vložíme do větší mísy, přidáme všechny suché ingredience a promícháme. Přidáme citrónovou kůru a vanilku a opět promícháme. Poté přidáme kefír, celá vejce a kokosové mléko a mícháme společně s kešu směsí, dokud se nám nevytvoří hladké těsto. Maliny opatrně vmícháme do těsta tak, aby se nerozmačkaly. Bílky vyšleháme do sněhu a opět opatrně vmícháme do hotového těsta, které poté přendáme do vymazané formy na bábovku. Tu následně vložíme do trouby a pečeme 25 – 35 minut (podle typu trouby). Propečenost kontrolujeme špejlí.

Mezitím si připravíme polevu tak, že do rozehřátého kokosového másla přidáme pár kapek citrónu. Pokud chcete polevu obarvit narůžovo, přidejte do ní prach z 2 -3 rozdrcených lyofilizovaných malin a důkladně promíchejte.

Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté ji opatrně vyjmeme z formy, rovnoměrně polijeme polevou a podáváme. Skladujeme v lednici po dobu max. 7 dní.

 

Moje tipy:

Mražené maliny nakupuji ve výhodnějších větších baleních buď na Rohlik.cz nebo v Makru. Lyofilizoané na Rohlik.cz nebo v obchodech se zdravou výživou (Marama Dejvická).

I když je lepší použít kefír domácí, lze použít i kupovaný. Ideálně ovčí nebo kozí z farmářského obchodu.

Kokosové mléko používám nejraději od značky Aroy-D, které koupíte na Rohlik.cz, v Makru nebo ve vietnamských obchodech.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

181

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Je možné nějak nahradit kešu? Třeba mandlemi? Můj muž má na kešu alergii a já se na recept tak těšila 😣

Odpovědět

Ano, můžete nahradit jinými ořechy! 🙂

Odpovědět

Úplně se mi na tu bábovku sbíhají sliny! Máte moc hezký styl focení. Můžu se zeptat, jaký používáte program na úpravu fotografií?

Odpovědět

Dobrý den Petro,

děkuji za zprávu a za velkou pochvalu! Používám LR CC 🙂

Mějte krásný den,

Janina

Odpovědět

Ahoj Janino,
na tenhle skvost se strašně těším, dokonce mne donutil koupit formu na bábovku a nepéct pouze sovičky 😀
Proto jsem se chtěla zeptat – nemáme doma mixér, abych si udělala kešu máslo, tak předpokládám, že by to šlo i z koupeného, tudíž – nevíš náhodou kolik ti, cca, vznikne másla z 375g kešu? Tipuju kolem 100g, ale nejsem si jistá.
Děkuji za odpověď 🙂

Odpovědět

Ahojky! Tady se nepoužívá kešu máslo, ale kešu mouka. Na její mixování používám tyčový mixér, ke kterému mám přídavnou nádobku na sekání. 🙂

Odpovědět

Jani, vim, ze mohu v receptu nahradit kesu jinymi orechy – dala by se pouzit i mandlova mouka? Diky za odpoved.

Odpovědět

Blani, já bych řekla, že by to jít mělo (nebo spíše nevidím důvod, proč by nemělo). Nicméně mi psala paní, která to zkoušela, a které se to nepodařilo. Netuším, zda byl problém právě v těch mandlích nebo v něčem jiném :))

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *