Když nevíte coby, dejte si červený curry. Sice se to vůbec nerýmuje, zato je to fakt dobrý!
A to neříkám jen tak! Vždycky, když nevím, co uvařit, vzpomenu si právě na kari. Červený nebo zelený, miluju obě! Taky proto mám ve skříní obří zásobu curry pasty (samozřejmě bez cukru).
I když tenhle recept na červený curry není ničím zvláštní, spousta lidí tohle thajský jídlo ještě nezná. Nebo zná, ale netuší, jak jednoduchý je si tuhle pálivou dobrotu s kokosovym mlíkem doma připravit. Nebo tuší, ale prostě je to jen nenapadne. No a právě proto přidávám jedno ze svých nejoblíbenějších jídel i na svůj blog.
Zároveň jsem taky chtěla nasdílet ještě poslední recept předtím, než na dva měsíce zmizím za oceán, kde budu intenzivně pracovat na nový kuchařce, a kde nevím, kolik času budu na blogování mít.
Tak si na mě při jezení od kokosu voňavýho červenýho curry určitě vzpomeňte a já za to budu na oplátku vzpomínat na vás, až budu trhat čerstvý kokosy z palmy, který mi prý porostou na zahradě :).
Tak aloha a mahalo!
Ingredience
0,5 kg na kostičky nakrájeného masa (na fotce telecí)
2 nasekané stroužky česneku
1 najemno nakrájená cibule
1 na kostičky nakrájený menší lilek
1 na kostičky nakrájená menší cuketa
růžičky z 1 brokolice
3 – 4 lžíce červené curry pasty bez přidaného cukru
250 g lusků cukrového hrášku
650 ml kokosového mléka
himalájská sůl
šťáva z 1/2 limetky
pepř
ghí
Na servírování:
nasekaná chilli paprička
asijská bazalka
Počet porcí:
3 – 4 porce
Postup
Ve větší pánvi na středním plamení rozehřejeme ghí. Poté přidáme cibuli, kterou 2 minuty restujeme. Přidáme na kostičky nakrájené maso a společně s cibulí restujeme dalších 10 minut. Poté vmícháme nasekaný česnek a curry pastu a další minutu společně restujeme. Následně směs zalijeme kokosovým mlékem, promícháme a další 3 minuty necháme probublávat. Poté přidáme lilek, cuketu, brokolici, lusky, sůl, pepř a šťávu z limety a dalších 3 – 5 minut společně povaříme, dokud zelenina nezměkne. Hotové curry podáváme posypané čerstvou asijskou bazalkou a nasekanou chilli papričkou. Lze podávat také společně s květákovou rýží.
Můj tip:
Moje oblíbená curry pasta bez cukru je od značky „Lobo“. Kupuju jí buď ve vietnamských obchůdcích nebo v Makru. Samozřejmě si pastu můžete taky vyrobit sami! 🙂
Dobrou chuť!
Vaše
114
5 comments
Justýna
Díky za inspiraci, zkusila jsem uvařit přesně dle receptu a všem chutnalo. Máme vůbec rádi thajská jídla, kombinaci curry, pálivých chilli papriček (sami si je pěstujeme) a kokosového mléka. Každé jídlo je experiment a tak stěží se mi podaří uvařit stejné jídlo dvakrát, protože pokaždé tápu v tom, jaké ingredience jsem tam vlastně dala 🙂
Rostislav Smolej
skutečně v případě kari pasty píšete o lžících? Já kupuju u vietnamců v Sapě – škoda že teď nemám fotku, ale přijde mi to hodně …. tak 3 lžičky bych viděl ok, ale lžíce?
Janina Černá
Samozřejmě každá pasta je jiná a pokud je ta, kterou kupujete příliš ostrá, dejte raději méně. Já sama jsem známá tím, že mám ráda opravdu hodně ostré (často na to v článcích upozorňuji), takže pro mě jsou 2 – 3 lžíce na tak velké množství curry akorát, mému manželovi však často hoří ústa 🙂
Nikol
Jakou máte prosím Jani zkušenost se zamražovaním pasty?
Máme obecně doma problém, že jedno balení na jedno jídlo nespotřebujeme a je mi líto druhou půlku vyhazovat. Je možné zbytek nevyužité pasty zamrazit?
Moc děkuji za radu
Janina Černá
Krásný den, Nikol.
Ano, curry pastu můžete zamrazit, sama jsem to několikrát udělala a bez problémů:)