Krtkův dort jsem naposledy pekla asi tak před 15 lety, z pytlíku. Tehdy mě ani nenapadlo, že se něco takového dá jednoduše připravit i doma, bez pytlíku, z kvalitních ingrediencí a s minimem cukru!
Krtkův dort jsem připravila pro ségru, která na čarodějnice oslavila 25. narozeniny. I přesto, že není cukrfree, posledních pár týdnů o jídle přemýšlí trošku jinak. Po dvou letech, co dělám Cukrfree kurzy, se totiž rozhodla, že jeden z nich také navštíví. I když nikdy dřív nemusela řešit jídlo (protože na rozdíl ode mě, neměla nikdy problémy s váhou), poslední dobou se necítila úplně nejlíp.
Z kurzů si nevzala to, že by měla být nutně 100% cukrfree, ale omezila alespoň ty nejproblematičtější potraviny a nápoje plné cukru a už po několika týdnech se cítí nesrovnatelně lépe. I proto si k narozeninám přála dort bez cukru! 🙂
I když já sama na dorty moc nejsem a většinou ochutnám jen malý kousek, krtkův dort byl výjimkou (která potvrzuje pravidlo:)). Spojení jahod s krémem a čokoládou bylo naprosto bezkonkurenční (pro mě i daleko chutnější, než s banány). Nicméně, co mě opravdu hodně zaujalo, byl korpus! Kromě kakaa, jsem do něj totiž přidala i rozehřátou čokoládu a výsledek byl vynikající! Tohle těsto jsem rozhodně do receptu nepoužila naposledy! 🙂 Trošku nadrobeného korpusu mi zbylo a v kombinaci s domácím kefírem to byla skvělá a rychlá snídaně (nebo svačina).
Dnešní recept bude spíš obrázkový, než povídací. Pokud si chcete dortík trochu „přisladit“, přidejte sladší ovoce nebo jahod dejte více. Klidně je i nakrájejte přímo do krému. Výborná může být i kombinace několika druhů ovoce! 🙂 Budu se moc těšit na vaše výtvory, proto mě na sociálních sítích nezapomeňte označit, ať se můžu tou Vaší hroudičkou taky pokochat. <3
Ingredience
Počet porcí: 12
3 hrnky najemno namletých ořechů (já použila kešu)
1/2 hrnku kakaového prášku
1/4 hrnku espressa
2 lžičky jedlé sody
vanilkový extrakt
3 celá vajíčka
1/2 hrnku domácího kefíru (lze použít i hustý farmářský)
40 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády (já použila 92% od Vivani)
3 našlehané bílky
Forma: 22 cm
Na krém:
500 ml farmářské smetany na šlehání
350 g mascarpone
vanilkový extrakt
60 g vysokoprocentní čokolády
500 g jahod (lze použít i jiné ovoce – originálním receptu jsou použité banány)
Postup
Troubu předehřejeme na 175°C. Mouku z ořechů vložíme do větší mísy. Přidáme všechny suché ingredience a promícháme. Přidáme celá vajíčka, kávu, kefír, vanilkový extrakt a promícháme. Poté vmícháme (ve vodní lázni) rozehřátou čokoládu. Bílky si vyšleháme do tuhého „sněhu“ a opatrně je do těsta zapracujeme. Hotové těsto přemístíme do vymazané formy o průměru 22 cm a vložíme na 35 – 40 minut do trouby, propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.
Mezitím si našleháme smetanu do šlehačky. V míse smícháme mascarpone s vanilkou a najemno nasekanou čokoládou a šlehačku do směsi opatrně vmícháme a vložíme do lednice.
Hotový korpus necháme vychladnout a poté jej pomocí lžíce vydlabeme tak, aby na dně a po okrajích zůstal cca 1 cm korpusu. Vydlabaný korpus poté vložíme do misky a použijeme později na zasypání krému. Nakrájené ovoce vyskládáme na dno, na něj přidáme krém, který vytvarujeme do tvaru hroudy. Tu poté posypeme rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkáváme ke krému. Hotový dort vložíme na hodinu do ledničky a podáváme.
Moje tipy:
Pokud chcete dort sladší, přidejte sladší druhy ovoce (případně přidejte větší množství jahod). Ovoce také můžete nakrájet na menší kousky a vmíchat přímo do krému.
Zbylý korpus, který nepoužijete na zasypání krému, si můžete dát nalámaný k snídani nebo k svačině společně s domácím kefírem! 🙂
Čokoládu jsem použila 92% od značky Vivani.
S těstem s našlehanými bílky opatrně – vyvarujte se nárazům jak s formou, tak i např. s dvířky trouby.
Dávejte také pozor, abyste nepřidali více jedlé sody – výsledný korpus potom může být slaný až nahořklý. Pokud nemáte lžičkové odměrky a nechcete riskovat, raději použijte kypřící prášek bez fosfátů.
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
282
54 comments
Tereza
Dobrý den, čím by bylo možné nahradit ořechy v korpusu? Děkuji
Janina Černá
Dobrý den, Terezko, možná bych to zkusila s kokosem, ale bude potřeba upravit množství tekutin.
Alex
Dobry den 🙂 mohlo by to fungovat aj s mandlovou mukou?
Janina Černá
Saši, ano určitě. Jen dávejte pozor, aby mouka nebyla odtučněná 🙂
Jana
Dobrý den, bylo by možné nahradit ořechy, madlovou moukou?
Janina Černá
Krásný den, Jani, ano určitě můžete nahradit. Jen pozor ať není odtučněná 🙂
Lucie F.
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli je doba před podáváním – jedna hodina, jak píšete – pouze minimální doba pro uležení anebo je lepší nechat dort uležet déle (např. přes noc)? Nebo delší uležení naopak nesvědčí či je to jedno?
Děkuji,
Lucie
Janina Černá
Luci, ta hodka je minimum. Klidně nechte i déle, další dny byl pořád stejně dobrý 🙂
Hanka
Dnes můj první cukrfree krtkův dort – dělala jsem dvojitou dávku na plech a místo mascarpone použila tvaroh. Dala jsem jahody i banány – výsledek byl luxusní a nikdo nepoznal, že tam není ani zrníčko cukru 🎂
Lada
Právě jsem ho dokončila, bohužel není pro mě! Nemůžeme ani ochutnat,tak snad bude OK!Zítra dám vědět! Popravdě si nedokážu představit tu chuť úplně bez cukru!No uvidíme!
Janina Černá
Tak dejte vědět, Ladi! 🙂
Šárka Lagronová
To je jak na zavolanou ❤️ už 14 dní smutné koukám po tom dortu v krabici v každém obchodě, jen co se vrátím z výletu, jdu péct 😍 děkuji za recept
Gabriela
Použila jsem vlašáky + mandle a taky super 🙂 výborný recept, díky!
Radka
Musí se nějak upravit množství pokud použiju mandlovou mouku místo ořechů? 😊
Janina Černá
Nemusí, jen pozor aby nebyla odtučněná 🙂
Lenka
Vypadá to super,jen by se mi hodil nějaký tip, jak na dort bez laktozy..? 😏
Janina Černá
Leničko, napadá mě pouze kokosový krém, jen se bojím, že Vám nebude tak dobře držet :/
Petra
Jani bude vadit, když místo kefíru dám zakysanou smetanu ? 🙁 Sem hlava děravá
Janina Černá
Petul, to by mělo být ok 🙂 kdyby to bylo husté, tak to možná trošku naředte mlékem, ale myslím, že to bude v pohodě 🙂
Gabka
Jani, muzu nahradit kefir acidofilnim mlekem?
Katka
Lze prosim orechy pouzit pouze vlasske? Kakaovy prasek je mysleno jako holandské kakao? Moc dekujk. Jsem novacek 🙂
Janina Černá
Katko, já používám normálně bio kakao z pražených kakaových bobů, takže ano ten holandský typ ale ideálně v bio kvalitě. Z vlašáků to určitě půjde, jen to nebude mít tak nasládlou chuť jako u kešu 🙂
Ani
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte spočítané celkové nutriční hodnoty tohoto dortu popř. na porci. Je vhodný i v pozdějších fázích ketózové diety?
Předem moc děkuji!
Janina Černá
Krásný den, Ani, to bohužel nemám, na cukrfree nic nepočítám, ale věřím, že když si vše zadáte do kalorických tabulek, tak nutriční hodnoty zjistíte. 🙂
Zuzana
Zdravim Jani,
jake pouzivate vanilkove aroma? Vyzkousela jsem nekolik a zadne mi nechutnalo. Kazde mi prijde hrozne umele.
Diky 🙂
Janina Černá
Zuzanko, používám domácí vanilkový extrakt. Pokud máte Instagram, tak jsem tam do highlightů přidávala videa, jak ho připravuji 🙂
Jana
Dobrý den,
nevím zda to jen nevidím. Kolik se dává mouky a jaká?
Janina Černá
Dobrý den, místo mouky jsou zde namleté ořechy (hned první ingredience:)
Petra
Před pár dny jsem krtka upekla a přinesla ho do práce. Všichni si ho neuvěřitelně pochvalovali a byli překvapení, jak něco bez mouky a cukru může chutnat tak dobře. Díky!! <3
Aneta
Nejlepší krtkac co jsem kdy měla! Byl opravdu skvělý, moc děkuji za Vaše recepty :))
Honey
Dobrý den,
máte zkušenost s kokosovou moukou? Myslíte, že by bylo možné kokos. moukou nahradit mleté ořechy?
Janina Černá
Dobrý den, raději než koko mouku použijte rozmixovaný kokos. Bude potřeba si trošku pohrát s množstvím tekutin, jelikož kokos se chová trošku jinak než mleté ořechy. Dejte vědět, jak se podařil! 🙂
Katka
Použila jsem mleté mandle a doplnila kokosovou moukou a výsledek byl naprosto skvělý. Chutnal všem!!!
Katka
Dobry den Katko, mohu se zwptat kolik mandli jste si namlela a kolik kokosu? Dekuji moc
Veronika
Dobrý den Leni, Kaufland v Čechách i v Německu prodává bezlaktózovou šlehačku.Hezký den Veronika
Lenka
Hezký den, recept vyzkouším, už se těším. 🙂 Mohla bych se prosím zeptat, kolik těch oříšků bylo potřeba? Nevím, kolik gramů koupit, ať mám tři hrnky.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Lenka
Janina Černá
Dobrý den, jeden hrnek je kolem 140 g 🙂
Jana
kdybych ja vul cetla vse az do konce……info o jedke sode a horkosti!!!!No cokolada tu horkost jen tak tsk prebila,ale mohla jsem si usetrit vysilovani.
Jinak super recept s poucenim na priste-cist recepty az do konce 😊
Jitka
Dobre rano, ty kešu ořechy byly předem namočene nebo v suchem stavu? A muzu vynechat kávu nebo nahradit napr. vodou? Dort bude i pro naši holcicku 20mes. Dekuji.
Janina Černá
Kešu v suchém stavu a kávu můžete nahradit jinou tekutinou 🙂
Andrea
Dobrý deň,
môžem sa spýta’t, blbý dotaz, nakoľko nemám doma hrnčekove odmerky, tak kolko gramov je vo Vašom recepte približne jeden hrnek ?
Ďakujem
Janina Černá
Krásný den, hrnek má 250 ml, a 1 hrnek kešu vyjde na 100 g 🙂
Petra
Jani,děkuji za výborný recept! Dort byl vynikající,jen jsem si neodpustila dát do krému vanilkový cukr. Korpus jsem dělala z madlové a kokosové mouky,protože jsem neměla kešu.Chtěla jsem přiložit foto,ale nevím kam..?
Olga
Dobrý den, super recept, vřele doporučuji 🙂
Lída
Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím by šlo nahradit espresso, chtěla bych tento dort udělat dětem a to espresso se mi tam pro ně nezdá. Děkuji za odpověď
Janina Černá
Dobrý den, Lído, můžete ho vynechat úplně 🙂
Michaela
Dobrý den,
k dortu jsem byla ze začátku hodně skeptická, ale zaujali mě suroviny. A když si vezmu do lžičku všechny „vrstvy“, tak je to úžasná kombinace. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte tento recept v nějaké Vaší knížce? Mám od Vás jednu a v te není.
Moc děkuji!
Krásný den
Janina Černá
Dobrý den, Míšo,
moc díky za zprávu! 🙂 recept jsem vytvořila až potom, co vyšly knihy, takže v knížce bohužel není, třeba v nějaké další 🙂
Mějte se krásně!
Janina
Tereza
Dobrý den,
dort je opravdu vynikající! Chutnal i mé mamce, která je na cukru velmi závislá, dokonce chce, abych jí Váš cukrfree krtkův dort upekla i na narozeniny. Děkuji, že ukazujete, že i bez cukru to jde. Zbožňuji vaši filozofii, podcasty a celkový přístup k životu. Jste mým velikým vzorem.
Krásný večer
T.
Janina Černá
Terezko, moc děkuji za komentář, udělal mi velkou radost! 🙂 Obě Vás s maminkou moc zdravím, mějte se krásně! J
Hanka
Dobrý den,
tento Váš krtkův dort jsem dělala pro muže k narozeninám a byl nadšen, i když se nesnaží žít bez sacharidů jako já. Moc děkuji za Vaše recepty. Jsou mi velkou inspirací. I ty slané jsou dobré. Jsem ráda za vaše praktické uchopení života bez cukru. Navíc i Vaše podcasty mám velmi ráda, zvete si zajímavé hosty a komunikace v rámci podcastu je velmi příjemná, což není pravidlem. Pokračujte dál ve své práci!
Janina Černá
Hani, moc děkuji za tak milý komentář a za podporu! Velmi si ji vážím. Opatrujte se a pozdravujte manžela! 🙂 J.
Bára
Dobrý den, Jani, chystám se na dort příští týden k manželovým narozeninám. Prosím, když budu nahrazovat sodu bezfosfátovým kypřicím práškem, množství zůstává stejné? Hezký den. B
Janina Černá
Krásný den, Baru, ano použijte stejné množství prášku 🙂