„Snaha o dokonalost, je nejčastějším zdrojem selhání“ je motto našeho Cukrfree Online Programu. Díky bohu jsem se jím řídila i při přípravě absolutně nedokonalého, příliš drobivého rybízového koláče, ze kterého se stal naprosto dokonalý rybízový crumble neboli drobenkový koláč! 🙂

Po měsíci odloučení k nám do Prahy zase dorazila moje nejlepší kamarádka Hanča, se kterou jsme pro vás pořádaly workshopy, natočily několik podcastů a také vybudovaly náš Cukrfree Program. Hanča je takový anděl v lidské podobě. Když jsem ji potkala poprvé, nevěřila jsem, že je někdo tak nezištně laskavý a obětavý jako právě Hanča. Po pěti letech, co se známe, se na Hančině laskavosti a obětavosti nic nezměnilo, proto jí podezřívám z toho, že je skutečně andělem seslaným na zem :).

S Hančou jsme si před pár lety povídaly o tom, kde bychom chtěli žít. Já jí při odletu z Havaje (kde jsme měli s Adamem svatbu a kde vznikala druhá Cukrfree kuchařka) říkala, že si nedovedu představit, že bych musela zůstat a žít v ČR. Hanča mi zase řekla, že si nedovede představit, že by žila jinde než v ČR. Ale jak už to tak bývá – člověk míní a život mění, a teď to vypadá, že já zůstanu na dobro v ČR (na Šumavě, kam na podzim přesouváme i sklad našeho eshopu) a Hanča zase v Anglii (kde si našla manžela). Na našem přátelství to ale nic nemění, i když během covidu to bylo opravdu náročně a po tom, co jsme spolu trávily prakticky veškerý čas, jsme se 9 měsíců neviděly.

V květnu jsme se poprvé po dlouhé době viděly, a v červenci Hanča dorazila znovu. Tentokrát jsme si to chtěly užít naplno, a tak jsme spolu strávily pár dní na zámku v Ratměřicích (kde jsme na příští rok naplánovali i její svatbu pod starými sekvojemi:)), zašli na snídani do naší oblíbené Etapy na kořeněná vajíčka, na večeři do Per Te na chobotnici, ale také na trhy na Kulaťák, kde jsme nakoupily hromady sezónního ovoce, které bylo potřeba zpracovat. Nejdříve jsem chtěla udělat rybízový koláč. Hanče jsem říkala, že tohle bude buď naprostá bomba a nebo propadák 🙂

Když jsem koláč vyndala z trouby a snažila se ho nabrat a nandat na talíř, tak nějak mi bylo jasné, že to bude spíš druhá možnost. Koláč se totiž hrozně drobil, bylo v něm příliš ovoce a kvůli tomu nešel nabrat v celku. Což mi ale nevadilo, sníme ho i tak! Navíc už jsem si zvykla, že trvá několik pokusů než recept může ven:)

Aniž bych Hanče řekla, že se mi koláč vůbec nepovedl a budu ho muset trošku předělat, se do něj pustila a řekla mi, že ten rybízový crumble je naprosto dokonalý! A tak jsem si zase vzpomněla na motto z našeho programu, kdy je snaha o dokonalost nejčastějším zdrojem selhání. Když se totiž snažíte být 100% (v čemkoli) často to dopadne zklamáním a tím, že to raději neděláte vůbec. Kdybych se snažila přepracovat rybízový koláč, pravděpodobně by se mi to podařilo, ale potom byste nikdy neochutnali tuhle úžasnou drobivou dobrotu, kterou už dnes peču po třetí! 🙂

Skvělé na ní je to, že bude chutnat úžasně, ať už do ní dáte jakékoli sezónní ovoce, kterého máte zrovna doma přebytek 🙂 Recept je opravdu velmi jednoduchý a hlavně rychlý, takže se do něj můžete pustit kdykoli bez velkých příprav. Jediné, na co dávejte pozor, je pěna z vajíček, která je náchylná na nárazy. Nemusíte se bát ani toho, že crumble bude chutnat příliš vaječně – jablečný ocet vaječnou chuť úplně neutralizuje. Xylitol jsem použila kvůli velmi kyselé chuti rybízu, u sladších kousků ovoce nebude potřeba. 🙂

Ingredience

3 vejce

1 lžička jablečného octa

1 lžička prášku na pečení bez fosfátů

1/2 lžičky mleté vanilky

1/4 hrnku moučkového xylitolu (lze vynechat)

3/4 hrnku mandlové mouky

2 lžíce rozehřátého kokosového oleje

400 – 500 g ovoce (rybíz, maliny, borůvky, ostružiny, meruňky, jahody…:)

 

Na drobenku:

3 lžíce kokosového másla

5 lžic kokosové mouky

 

Dále budete potřebovat:

Koláčovou formu o průměru 28 cm

 

Postup

Do nádoby kuchyňského robota (nebo do vyšší nádoby) vložte vejce, ocet, vanilku, přášek na pečení a xylitol a metličkou kuchyňského robota nebo ručním šlehačem šlehejte cca 10 minut, dokud se vám nevytvoří jemná žlutá pěna. S pěnou manipulujte opatrně, bez jakýchkoli nárazů, aby se neroztekla.

Poté postupně po lžíci přisypávejte mandlovou mouku – vždy přisypte lžíci, opatrně promíchejte (ideálně stěrkou na těsto) a stejně postupujte, dokud do těsta nevmícháte i zbývající mandlovou mouku. Poté přidejte dvě lžíce rozehřátého kokosového oleje a opět vmíchejte.

Troubu předehřejte na 175 °C.

Hotové těsto přelijte do formy a rovnoměrně ho posypte ovocem. V menším kastrůlku si rozehřejte kokosové máslo, přidejte kokosovou mouku a promíchejte. Vzniklou drobenku rovnoměrně rozprostřete po koláči. Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte dozlatova (cca 25 minut).

Podávejte společně se zakysanou smetanou nebo kokosovým jogurtem.

 

Moje tipy:

Pokud bude kokosová drobenka málo drobivá, zkuste přidat ještě lžíci kokosové mouky :).

Pokud se chystáte crumble připravit pro návštěvu, které nechcete na talířek dát nevzhledné drobky s ovocem, rozdělte suroviny na crumble do menších zapékacích misek místo velké formy na koláč. Doba pečení se může lišit podle velikosti formy. 

 

Dobrou chuť!

 

Vaše

 

 

 

125

Podobné články

3 comments

Odpovědět

Dobrý den Janinko.
Crumble je výborný 🥰 trvalo mi půl dne než sem připravila kokomáslo, ale stálo to za to🥰🥰 maminka je nadšená 🙂 moc děkuji za Vaše recepty. Dokud bude ovoce ze zahrady, bude každý týden ☺️😀 krásný den přeji

Odpovědět

Dnes první pokus, ještě to vychytám….vypadá to velice slibně. 🙂 Proč ale CRUMBLE a ne drobenkový koláč? Připadá mi ten anglický výraz v té vaší úžasné bohulibé činnosti jako pěst na oko… 🙁 Olga

Odpovědět

Pěst na oko asi stejně jako cukrFREE :)) možná to je úmysl? 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..