V lednici mi už dlouho strašily tři řapíky rebarbory a vzhledem k tomu, že jsem kromě maminčina rebarborového koláče nikdy neměla s rebarborou tu čest (já vim, ostuda), se mi ani moc nechtělo pouštět se do jejího zpracování.
Ten den jsem se chystala za rodiči do Teplic, takže jsem se chtěla rebarbory co nejdříve a co nejpohodlněji zbavit, tímpádem jsem koláč vyloučila jako moc pracný (ne, že by mi tenhle crumble zabral míň času než koláč, ale znáte to).
Nakonec jsme (já a já) daly hlavy dohromady a vznikl z toho tenhle, řekněme, crumble. Takže pokud máte doma rebarboru, nevíte co s ní a chcete něco, co bude stejně dobrý jako koláč, ale ne tak fádní a nudný jako koláč, tak máte jedinečnou příležitost zazářit před svym klukem s timhle crumble(m).
Jo a neděste se toho, když jeho první reakce bude něco jako „to vypadá divně,“ protože při prvním soustu úplně zapomene na to, že mu ta narůžovělá kaše nepřišla dost atraktivní.
Ingredience
Rebarborová vrstva:
Ořechová vrstva (drobenka):
Postup
- Troubu předehřejeme na 150°C.
- Připravíme si plech, který vyložíme papírem na pečení.
- V míse smícháme ořechy, semínka, přidáme skořici a promícháme.
- V menší misce smícháme kokosový olej s vanilkovou esencí a přimícháme do směsi s ořechy.
- Směs rozprostřeme na plech s papírem na pečení a dáme na 20 minut do trouby.
- Omytou rebarboru zatím nakrájíme na 2 cm kousky, dáme do střední misky, přidáme skořici, chia semínka a vše promícháme.
- Z trouby vyndáme ořechovou směs a zvýšíme teplotu na 200°C.
- Směs s rebarborou vložíme do menší koláčové formy a dáme na 30 minut do trouby.
- Hotovou rebarborovou směs posypeme vychladlou ořechovou směsí.
- Crumble podáváme teplý s řeckým jogurtem a malinami.