I když jí říkám Nenutella, je podle mě nutellovější než opravdová Nutella! Obsahuje totiž pouze to, co by oříško-kakaová pomazánka měla obsahovat – oříšky a kakao.

Vyrobit skvělé oříškové máslo může být oříšek. Sehnat kvalitní ořechy není až takový problém, nepražené kakao koupíte také v každém obchodě se zdravou výživou, horší je to se samotným mixováním.

Kromě kvalitních ingrediencí dělá dobré oříškové máslo hlavně kvalitní mixér – ten je podle mě stejně, ne-li důležitější, než samotné ingredience.

Otázka „jaký používáš mixér?“ je snad tou nejčastější. Proto jsem Vám sepsala, v jakém mixéru jsem kdy oříšková másla mixovala a jak se mi v nich mixovalo.

Poprvé jsem zkoušela mixovat máslo v mixéru od Kenwood (model fpm 260). Mixér máslo umixoval, i když to trvalo asi tak 30 minut a to včetně přestávek, protože se mixér po pár minutách vždy hrozně přehřál a musel se nechat vychladnout. Máslo bylo dobré, ale nebylo až tak hladké.

Výborně se mi máslo mixovalo ve Vitamixu (máslo, které vidíte na obrázku, je umixované právě Vitamixem). Nicméně stále byla potřeba pomocí pěchovadla ořechy „přimačkávat“ k nožům a během mixování přístroj vypínat a stírat ořechy ze stran nádoby na mixování.

Před pár měsíci se mi dostal do ruky nový přístroj s názvem Nutra Milk, který je přímo určený na přípravu ořechových másel a mlék. První dojem z něj byl rozpačitý – přišla mi totiž obrovská krabice s obrovským přístrojem. Vzhledem k tomu, že už přístrojů (obrovských) mám plnou kuchyň, jsem se trošku bála, jestli další přístroj vůbec využiji. Při první přípravě ořechového másla jsem ale byla naprosto unešená a vlastně na celý proces jen koukala s otevřenou pusou. Narozdíl od ostatních přístrojů, jsem u Nutra Milk nemusela při přípravě ořechové másla totiž hnout ani prstem – jediné, co je potřeba, je zmáčknout tlačítko a během několika pár minut máte dokonale hladké ořechové máslo. Více o si o přístroji můžete přečíst zde.

Co se samotných oříšků týče, tak každému připomínám „don’t go nuts on nuts!“…což v češtině zní o trochu míň cool a znamená to, že to nemáte s ořechama přehánět. Ono, co si budeme povídat, je strašně jednoduché sníst více ořechů, než byste měli a ještě jednodušší je sníst více oříškovýho másla, než byste chtěli.

Proto oříškové máslo neberte jako něco, čeho můžete sníst celou sklenici, ale jako něco, čím si ochutíte třeba ranní kaši nebo zakysanou smetanu s malinami. Vybírejte co nejkvalitnější ořechy, ideálně mandle nebo kešu (ty jsou sladší) a vždy dbejte na správnou přípravu – tedy namáčení a následné vysoušení. Na nenutellu ale rozhodně použijte kvalitní lískáče, bez kterých prostě nenutella není nenutella (ani nutella) :).

Ingredience

230 g lískových ořechů

1/4 hrnku raw kakaového prášku

vanilková esence

1 lžička kokosového nebo makadamiového oleje 

špetka himalájské soli

stévie podle chuti

Počet porcí:

Recept je na 1 sklenici nenutelly. Já sama většinou dělám dvojté množství.

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Lískové oříšky rozprostřeme po plechu vyloženém papírem na pečení, vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut, dokud se slupky z ořechů nezačnou odlupovat. Poté z ořechů slupky odstraníme tak, že vezmeme část ořechů do dlaní a třeme je o sebe, dokud slupky neodpadnou. Stejný postup opakujeme se zbytkem ořechů.

Od slupek očištěné ořechy vložíme do nádoby mixéru a mixujeme. Jakmile se nám vytvoří jemný prášek, přidáme kokosový olej a pokračujeme v mixování, dokud se nám nevytvoří hladké lískooříškové máslo.

Do másla přidáme kakaový prášek, vanilku a špetkou soli a mixujeme dalších 5-10 minut.

Moje tipy:

Postup je psaný pro průměrný mixér. Pokud máte výkonnější mixér, přidejte olej, kakao a vanilku hned na začátku – celý proces bude trvat daleko kratší dobu (1-3 minuty).

U většiny mixérů trvá delší dobu (15-25 minut), než se ořechy kompletně rozmixují do hladké hmoty. Je také potřeba několikrát mixér vypnout a pomocí lžíce seškrábat stěny nádoby mixéru, aby se všechny ořechy umixovaly do hladka.

Ořechová másla můžete skladovat několik týdnů v lednici v uzavřené nádobě nebo je až na 4 měsíce zamrazit.

Dobrou chuť!

Vaše

106

Podobné články

20 comments

Odpovědět

Tak, našla jsem 3 druhy mixérů Eta Vital Blend. A protože nerada kupuju nevyzkoušené věci, tak se ptám, který z nich máš doma? Vim že jsem ho viděla na IG ve strories, ale k tomu se už člověk bohužel nedostane..

Odpovědět

Luci, mam vital blend digi 🙂 upřímně jsem nestudovala, jaký je mezi nimi rozdíl, ale vím, že ten můj má přednastavené funkce třeba na rostl. mléka, pyré nebo na ořechová másla. 🙂

Odpovědět

To musím vyzkoušet..s mojí bolesti žaludku kdy se jen podívám na sladké(někdy i notmalni jídla) by tohle mohlo být to pravé 👏👏

Odpovědět

Já třeba mám Vitamix a ten se přímo hodí na takovéhle dobroty i másla. Tenhle recept určitě vyzkouším.

Odpovědět

Prosím pěkně používáte kokosový olej rozteklý nebo „tuhý“? Děkuji

Odpovědět

Ono je to jedno, v mixéru se olej při mixování stejně rozehřeje 🙂 Hezký den a dobrou nenutellu! 🙂

Janina

Odpovědět

Pri vela receptoch som stroskotala u mexeru…vcera ma moja polovicka prekvapila vytuzenym Vita Blend Fit a dnes citam ze ho pouzivas aj ty 😀 presne teda viem co v tom fesakovi umixujem ako prve 🙂

Odpovědět

Dekuji za recept! Vcera jsem oprazila orisky a dnes umixovala. Hrozne me prekvapuje, ze muj drahy mixer neumixuje nic a mam tedka takovy levny a ten umixuje snad všechno. Je to takovy ten tycovy mixer s kutrem. Konkretne LTLM HB-103SC. Uz se teda neprodava… Ale i takovahle masinka dokaze prekvapit a vyplati se, i kdyz by ho clovek mel jen na ta masla… Za 5 minut bylo umixovano i bez pridani oleje. A ted jsem vytahla z trouby boruvkovy kolac (novy recept zde), tak jsem na nej zvedava. To jsou muka, cekat, az vychladne…;-)

Odpovědět

Mám obyčejný mixér Electrolux a překvapil mě, jak krásně a snadno umixoval oříšky do krásného hladkého tekutého másla. Po přidání oleje a kakaa se ale z hmoty stala „kejda“. Prostě netekutá hmota. Sice chuťově výborná, ale příliš hutná. Na mazání cukroví je konzistence v pohodě, ale říkám si, kde jsem udělala chybu? Možná jsem dala moc kakaa a tak se to příliš zahustilo? Použila jsem kuchyňské odměrky, dala jsem tam asi o 10ml vic, může to být tak velký rozdíl? Na váhu to bylo 28g kakaa. Nebo jsem možná zvolila špatné kakao? No jasně, obyčejné kakao……….
No každopádně myslím, že ta konzistence bude perfektní na Lískokoule, tak se do nich zítra dám 🙂 A koupím lepší kakao na příští pokus. Ale ověřila jsem si, že nemusím kupovat drahé ořechové 100% máslo, když si ho mohu během pár minut vyrobit doma.

Odpovědět

Je skvělá! Děkuju za recept.

Odpovědět

Děkuji za inspiraci! Dělám oříškové máslo už jen z 200g pražených oříšků, 4 lžic kakaa a špetky soli a je naprosto vynikající. Jen je extrémně návykové, takže se snažím odolávat jak jen to jde a nedělat ho třikrát do týdne. Kupodivu jej zvládne i můj Braun tyčový mixér se sekacím nástavcem. Trvá to ale nejspíš déle, než v profi stroji, protože potřebuje přestávky, aby se nepřehřál. Už se těším, až vyzkouším Vaše Ferrero.

Odpovědět

Jani, tak to zkousim a nemam to vubec tekute. A to jsem si nadelila poradny mixer catler bl 8011. Je to spis tuhe. Nejaky tip? 🙂 Dekuji a pekny NR 2020.

Odpovědět

Verunko, je to skutečně jen tím, že ne všechny mixéry jemné a tekuté máslo zvládnou. Jediné, co mě napadá, je přidat více oleje či déle mixovat.

Odpovědět

Ahoj, myslím, že v tom receptu máš chybu. Určitě nevydrží v lednici několik týdnů. Budu se muset hodně krotit, aby nebylo pryč během pár dní 😝 Je VYNIKAJÍCÍ!

Odpovědět

Haha, tak to se omlouvám za chybu! 😀 <3

Odpovědět

Prosím pěkně a oříšky namáčíte, nebo není vůbec potřeba. Moc děkuji

Odpovědět

Krásný den,

namáčím vždy před konzumací všechny ořechy pro lepší stravitelnost. Poté je ale vždy důkladně vysuším a pak používám dál. Pro výrobu nenutelly není potřeba ořechy namáčet (kvůli postupu), namáčím je jen kvůli lepší stravitelnosti. Do nenutelly ale jdou vždy ořechy suché (ať už aktivované, tedy předem namočené a pak usušené nebo bez této přípravy suché).

Snad je to pochopitelné 🙂

Krásné dny,

Janina

Odpovědět

Ahoj,

můžu se prosím zeptat, ty lískáče se musí před tím, než půjdou do trouby, namočit a pak nechat uschnout?

Nebo to se dělá jen u ořechů, které do trouby nepůjdou vůbec?

Děkuji předem za odpověď a přeji krásné dny
Eliška

Odpovědět

Krásný den,

namáčím vždy před konzumací všechny ořechy pro lepší stravitelnost. Poté je ale vždy důkladně vysuším a pak používám dál. Pro výrobu nenutelly není potřeba ořechy namáčet (kvůli postupu), namáčím je jen kvůli lepší stravitelnosti. Do nenutelly ale jdou vždy ořechy suché (ať už aktivované, tedy předem namočené a pak usušené nebo bez této přípravy suché).

Snad je to pochopitelné 🙂

Krásné dny,

Janina

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..