Voní to jako máta a skořice, co je to?
Pokud na hádanku odpovíte, že „máta a skořice“, máte pravdu…ale jen zčásti.
Nikdy dřív by mě nenapadlo jíst maso ovoněný něčím jako je máta a skořice. Poprvé jsem tuhle, pro spoustu lidí zvláštní kombinaci, vyzkoušela před pěti lety v Austrálii, kdy jsme pizzu zvanou „Moroccan Lamb“, tedy marocké jehněčí, které vonělo a chutnalo po skořici, polili jogurtovou zálivkou s nasekanou mátou. V tu chvíli jsem se do týhle kombinace zamilovala a zatím mě ta láska nepřešla. To jsem ještě (tajně) jedla pizzu a bylo to na mě vidět. Dala bych vám sem svojí 75 kilovou fotku z Austrálie jako důkaz, ale všechny se mi v tý době ze sociálních sítí úspěšně dařilo mazat nebo skrývat. :))
Naštěstí jehněčí se skořicí a mátou se dá jíst i jinak, než jen na pizze. Vlastně pochybuju o tom, že v Maroku někdy o marocký pizze vůbec slyšeli. Stejně jako v Pekingu nejspíš neslyšeli o nejžádanější pizze v celý Západní Austrálii nazývaný „Peking Duck Pizza“, tedy pizza s pekingskou kachnou :).
Kromě marocký jehněčí polívky, miluju tyhle bobánky nazývaný kefta kebab, který jsou za chvilku hotový a chutnaj krásně, a to jak se zeleninovym salátem a tzatzikama, tak právě s tímhle avokádovým pyré, který teda určitě marocký ani pekingský není.
Každopádně mi dejte v komentářích pod článkem vědět, jak vám bobánky chutnaly. Já se jdu zatím zavalit Cukrfree kuchařkama z dotisku, který jsem včera dovezla domů. Pokud náhodou tu svou ještě nemáte a chcete jí mít, tak neváhejte a objednávejte tady! Až do konce ledna vám do ní budu vpisovat věnování. Potom mizím na pár týdnů do Austrálie…na tu marockou pizzu, víte? 🙂
Ingredience
Kebab:
0,5 kg mletého jehněčího nebo hovězího masa (lze i mix obou)
1 střední červená cibule, nasekaná najemno
1 stroužek česneku, rozdrcený
2 lžičky mleté papriky
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička skořice
1/4 lžičky kajenského pepře
1/3 lžičky mletého pepře
1/2 – 1 lžička himalájské soli
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
1 lžíce nasekané čerstvé máty
Avokádové pyré:
Na 2 porce:
3 zralá avokáda
2 lžíce najemno nasekané červené cibule
2 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku, rozdrcený
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
himalájská sůl
pepř
Postup
Kebab:
Všechny ingredience na kebab vložíme do větší mísy a pomocí rukou důkladně prohněteme, aby se ingredience rovnoměrně rozprostřely. Hotovou směs poté vložíme na alespoň dvě hodiny do lednice odležet. Z hotové směsi tvarujeme menší válečky, které napíchneme na špejli nebo na jehlu. Hotové válečky ogrilujeme z každé strany na grilu, popř. restujeme na pánvi. Doba grilování se bude lišit podle tloušťky válečků. Válečky je potřeba pravidelně kontrolovat a otáčet, aby se opekly ze všech stran. Zároveň je na grilu nenechte příliš dlouho, aby se nevysušily.
Avokádové pyré:
Všechny ingredience vložíme do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru mixujeme do hladka. Hotové pyré ochutnáme, popř. dosolíme, dopepříme nebo přidáme citrón a znovu promixujeme. Podáváme ihned společně s grilovanými kebaby.
62
2 comments
Veronika
Tak musím říct že tohle byl náš druhý recept uvareny podle cukrfree a naprostá bomba🖒🖒🖒 včera jsem objednala kuchařku už see moc těšíme🖒🖒
PETRA
Dobry napad. Jen toho rimskeho kminu ubrat. 2 lzicky je opravdu hodne na 0,5 kg masa.