Původně jsem “Jakoby Tiramisu krém” vůbec nechtěla dávat na blog, protože se stala taková jedna věc. Připravila jsem si všechny ingredience, poctivě nafotila postup, dala si záležet na tom, aby krém nějak vypadal a dala ho na pár hodin ztuhnout do lednice, abych ho pak našla z půlky snědenej!

 tiramisu1

Na druhou stranu je pravda, že bych se s Adamem stejně o krém podělila, a že bych ho stejně musela nějak načnout, aby se dal vůbec vyfotit, tak jsem nakonec usoudila, že sem recept nasdílím.

tiramisu

Tiramisu by samo o sobě nebylo tak špatný, kdyby v něm nebyl cukr a pšenice smíchaná s dalším cukrem v podobě tradičních savoiardi piškotů. Takže pokud čekáte nějakej super upgrade tiramisu krému, tak vás nejspíš zklamu. Jediný, co jsem udělala bylo to, že jsem přesně tuhle špatnou část tiramisu odebrala a připravila ho úplně identicky, jako bych ho bývala připravila s cukrem a piškotama.  A voila!

tir

Dřív jsem si vyráběla vlastní savoiardi piškoty z vejce, stévie, vanilky a trošky vinného kamene, ale včera jsem povýšila svojí kuchyňskou lenost na dokonalost a jako dezert udělala pouze tiramisu krém. Navíc (mezi náma), to nejlepší na tiramisu je stejně ten krém, tak proč se zdržovat s piškotama, že jo.

tiramis

Adamovi zřejmě taky vůbec nevadilo, že tam piškoty nejsou, jak jsem následně zděšená při pohledu na z půlky snězenou (nebo na z půlky plnou?) misku zjistila.

tiram

Ale teď vážně. Diskutovali o tom, jestli nám tam ty piškoty chybí nebo ne a shodli se, že je to s nima taky dobrý, ale že je tam zas tak nutně nepotřebujem, takže záleží na vás, jestli se s nima chcete patlat nebo ne.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Ingredience

1 balení (250g) mascarpone

stévie podle chuti

vanilková esence nebo mletá bio vanilka (mají např. v DM drogerii)

3 vajíčka od šťastných slepiček (od babiček jsou nejlepší)

2-3 lžíce silného espressa (použila jsem Nespresso Ristretto – černá kapsle)

raw kakao na posypání

Já navíc přidala i dvě lžíce vanilkového rumu z Mauricia, protože ho má Adam rád 🙂

 

Postup

  1. Žloutky oddělíme od bílků.
  2. Do žloutků přidáme stévii, vanilku, espresso a rum (nepoužívám Amaretto, protože je moc sladký:) a pokusíme se trochu ručně našlehat. Bohužel bez cukru se žloutky nenašlehají tak dobře jako s ním, ale zkuste co to dá a uvidíte 🙂
  3. Do žloutků přidáme mascarpone a vše dobře promícháme.
  4. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho přimícháme do směsi se žloutky a mascarpone.
  5. Vzniklou směs vlijeme do nádoby (nebo do více menších nádob) a posypeme kakaem.
  6. Necháme alespoň 2 hodiny v lednici ztuhnout.
30

Podobné články