První fáze úvodní GAPS diety je za námi a já si konečně našla chvilku, abych se s vámi o všechny dojmy z ní podělila.

Když mi v květnu minulýho roku začaly trávicí obtíže, říkala jsem si, že život prostě není fér. Já, která se celý život musela v jídle omezovat, jsem zase tam, kde jsem byla. V tu dobu mi bylo ze všeho zle a mohla jsem tak na střídačku jíst jen ryby, cuketu, ovčí a kozí kefír, mrkev, ořechy, vysokoprocentní čokoládu a drůběží maso. Sice to pořád bylo cukrfree, ale řeknu vám, že střídat těhle pár potravin po dobu 6 měsíců pořád dokola, bylo docela na hlavu. A hlavně, byla jsem hrozně zklamaná z toho, že jsem si konečně našla tu svou cestu, která mi naprosto vyhovuje a teď se zase objevil problém a já, ani lékaři, jsme nevěděli proč.

V tu chvíli jsem ale netušila, jaká spousta lidí, nejen v mém věku, ale i daleko mladších, trpí stejnými nebo horšími problémy. Psala mi paní, která má téměř rok průjmy a nemůže se jich zbavit, další která má alergické reakce skoro na všechny potraviny no a taky spousta lidí, kteří mají téměř stejné problémy, jako já. V tu chvíli jsem se přestala litovat a začala hledat cesty, jak z toho ven. Jednou z nich byla právě GAPS dieta, do které jsem se pustila od začátku letošního roku. Dnes jsem přesně 2 týdny na úvodní dietě a ráda bych se s vámi o své poznatky a dojmy podělila.

Přiznám se, že předtím, než jsem sdílela článek Cukrfree a GAPS? jsem se připravovala na obrovskou vlnu kritiky. A to z několika důvodu. Narozdíl od Cukrfree, jako životního stylu, je GAPS dietou. Tedy něčím, co držíte po určitou dobu k dosažení určitých cílů. A právě protože jsem člověk, který se zařekl, že už nikdy diety držet nebude (protože to vždy byla cesta do pekel) se pouštím do další diety a tím si tak trochu protiřečím. Nejen, že GAPS je dietou, je také (alespoň) z počátku, dietou poměrně náročnou a pro mnohé i extrémní a proto by jí mohla spousta lidí odsoudit. Oba tyto argumenty chápu, nicméně bych ráda uvedla věci na pravou míru…

I když je GAPS dietou, liší se od ostatních diet v tom, že je určená k léčbě. Poprvé v životě jsem tak nešla do diety s vidinou hubnutí, ale proto, abych své tělo vyléčila, a abych svému trávicímu ústrojí trochu ulevila. Pokud jste četli můj první článek o GAPS, tak víte, že je tato dieta založená na konzumaci vývarů. Mně samotné přišlo nepředstavitelné, že by jedinou mou stravou měly po několik dní být právě vývary. Nakonec to ale s menšími úpravami šlo, a jelikož jsem si zapisovala a stále zapisuji deník, podělím se s vámi o to, jak jsem prvních pár dní diety zvládala.

Navíc jsem se ke svému údivu setkala pouze s jedinou negativní reakcí, a to od paní, které „lidi z fitka“ řekli, že GAPS je hloupost. Ostatní reakce byly opravdu pozitivní a hlavně motivační, jelikož mi psala spousta z Vás, kteří se pomocí diety zbavili vleklých zdravotních obtíží. To mi dodalo sílu a odhodlání se do diety vrhnout.

Jak to tak s dietami bývá, začali jsme s GAPSem v pondělí před dvěma týdny. Já sama měla k dietě celkem respekt. I když se ta nejtěžší – úvodní část drží pouze 1 – 2 měsíce, na plné dietě byste měli být cca 2 roky. A i když je plná dieta téměř to samé jako Cukrfree, je tam stále myšlenka toho, že se jedná o určité omezení. Nakonec jsem tu nejhorší fázi překonala a níže shrnula, jak to vše probíhalo..

 

GAPS DENÍK

Pondělí 8.1.2018

První den jsem začala celkem z lehka. Když se totiž řekne „můžeš vývar se zeleninou a s masem“, tak si člověk nandá tak nějak normálně – hodně vývaru a trochu masa a zeleniny. Takový jídlo mě ale absolutně neuspokojilo a já měla po chvilce hlad. Tak jsem si vývar dala po hodině znovu, po dalších dvou hodinách znovu, až jsem jedla asi tak 5 krát za den. Z Cukrfree jsem zvyklá jídlo během dne tolik neřešit a najíst se 2 – 3 za den, proto mi časté jezení příliš nevyhovovalo. Abyste měli představu, tak první den vypadal nějak takto (zároveň omluvte ne příliš rozmanitou stravu, ale vzhledem k tomu, že při GAPS dietě současně dokončuji Cukrfree kuchařku nejen pro děti, nemám tak úplně na vymýšlení různých kombinací čas ani energii:)) :

10 hod. – kuřecí vývar s kuřecím masem (troškou kuřecího masa)

12 hod. – kuřecí vývar s kuřecím masem a s mrkví vařenou ve vývaru

pozn. všechna zelenina, kterou na GAPS v první fázi jíte, je vařená v hotovém masovém vývaru, nikoli ve vodě. 

13:30 – kuřecí vývar s mrkví + 1 lžíce malinového vodního kefíru

Jak jsem se cítila?

Celé odpoledne jsem pociťovala příšernou únavu, něměla jsem ani chuť k jídlu a tak jsem si k věčeři dala už jen hrnek čistého vývaru.

Pozn.

Jelikož je úvodní dieta kritická pro ozdravení střeva, je potřeba tělu dodávat jen to nejlepší, i z toho důvodu se opravdu musí dbát na kvalitu potravin. Veškeré maso a vejce konzumované v první fázi bylo z volného chovu. Veškerá zelenina byla v bio kvalitě. Já sama nejraději nakupuji buď na Rohlik.cz, kde mají jak maso z volného chovu, tak zeleninu, nebo v poslední době také v obchodě Sklizeno, kde mi vždy na žádost objednají veškeré druhy zeleniny v bio kvalitě, stejně tak i maso a dokonce i vnitřnosti ze zvířat z volného chovu.

Většinu vitamínů, minerálů a omega 3 mastných kyselin se snažím příjimat v přirozené formě – tedy z jídla. Nicméně i přesto beru obvykle pár doplňků stravy, konkrétně se jedná o magnezium, fermentovaný olej z tresčích jater, ox bile (žluč) a probiotika od značky Gut Pro. To vše jsem v první fázi úvodní diety vysadila a začala pomalu zařazovat až ke konci první a začátku druhé fáze úvodní diety. 

V jídelníčku nemám uvedené nápoje (kromě vodního kefíru), ale po celou dobu jsme pili bylinné čaje – zejména zázvor, kopřivu a čerstvou mátu.

Úterý 9.1.2018

V úterý jsem se vzbudila, a i když jsem celou noc spala, přišlo mi jako bych ji probděla. Byla jsem tak šíleně unavená, že jediné, co jsem potřebovala, byla právě postel. Tahle možnost však vzhledem k blížícímu se deadlinu na odevzdání podkladů pro kuchařku, nepřipadala v úvahu, proto jsem se přemohla a šla editovat fotky. Mé úterý, druhý den na GAPS, vypadalo následovně:

8 hod. – hrnek čistého vývaru místo kávy

11 hod. – vývar s kuřecím masem a s cuketou

Jana Dell Plotnárková, specialistka na GAPS dietu, která na mě při dietě dohlíží, mi řekla, že musím přidat daleko více zeleniny. Proto jsem od úterka začala ke každému jídlu přidávat tak 1/2 talíře zeleniny vařené ve vývaru.

14 hod. – kuřecí vývar s kuřecím stehnem a květák

V tuhle chvíli jsem pochopila, že v první fázi rozhodně nepůjde jíst polívky, tak jak jsem zvyklá – vývar s trochou zeleniny a masa. Proto jsem ze svých vývarů udělala hlavní jídlo, zalité vývarem – kuřecí stehno, půl talíře květáku, vše zalité vývarem.

19 hod. – kuřecí vývar s kuřecím stehnem, květákem a mrkví

V tuhle chvíli mi vývar lezl i ušima, nastala krize. Na vývar jsem neměla absolutně chuť, dokonce se mi při jeho jezení zvedal žaludek. Jakmile jsem ho dojedla, dostavil se pocit na zvracení. Potom zvláštní tlaky v břiše a pár minut na to průjem. Nastal tzv. „die-off“, který se projevuje právě průjmem, nevolností, ale i vyrážkou, bolestí hlavy, únavou, bolestí končetin, neschopností soustředit se, a který je způsoben tím, že velké množství toxinů z umírající patogenní flóry (virusy, bakterie, kvasinky a paraziti) zaplaví tělo natolik, že není schopné se jich účinně zbavit.

Středa 10.1.

Probudilo mě zvláštní bublání v břiše. Naštěstí už mi nebylo zle a nepříjemné pocity v břiše pomalu ustávaly.

10:30 – hovězí vývar s masem a květákem

S hovězím masem jsem měla velký problém od minulého května, kdy jsem po každé jeho sebemenší komzumaci měla příšernou reakci – vyrážka a pět dní trvající bolesti břicha. Nicméně na Hawaii jsem hovězího zkoušela a zle mi nedělalo. Dokonce jsem byla po návratu z Hawaii v Ambiente Brasileiro, kde se servíruje hlavně hovězí a žádná reakce se po jeho konzumaci nedostavila.

Nicméně pár hodin po snězení vývaru mi bylo neuvěřitelně špatně. Když mi bylo trochu líp, nahrála jsem na Instagram video, ve kterém říkám, že je to nejšpíše pokračující die-off. Pár minut na to mi začaly červenat a svědit uši, pak se mi udělala vyrážka na břiše a poté začalo svědit celé tělo.

Já zrovna před sebou měla schůzku s nakladatelem, na kterou jsem v agonii dorazila. Na schůzce jsem si dala zázvorový čaj a při konverzaci nad knihou, jsem na nějakou nevolnost úplně zapomněla. Po návratu domů jsem vše vylíčila Janě, podle které se nejednalo o die-off, ale o alergickou reakci na hovězí. Z toho důvodu jsem nejen hovězí, ale i vepřové a jehněčí maso, které mi způsobuje podobné reakce, alespoň dočasně vyřadila, abychom si mohly být jisté, kdy jde o die-off, a kdy o alergickou reakci. V následujících dnech proto konzumuji pouze maso kuřecí (pro většinu lidí nejlépe stravitelné), kachní, krůtí a králičí.

18:00 kuřecí vývar s kuřecími játry a mrkví

20:30 květák zalitý vývarem

Večer už jsem naprosto bez problémů.

Čtvrtek 11.1.

Ráno se probouzím s úzkostí. Delší dobu už jsem se s úkostí neprobouzela, proto jsem nechápala, co se najednou děje. Zda mé ranní úzkosti, které následovaly několik dalších dní, byly spojené s GAPS dietou, si netroufám říci.

10:15 – kuřecí vývar s masem a květákem

13 hod. – kuřecí vývar s masem + 1 lžíce malinového vodního kefíru

16:30 – kuřecí vývar s květákem s ghí!

Vzhledem k tomu, že už před dietou jsem dobře tolerovala ghí, mi Jana „povolila“ přidávat ghí do jídla. Konečně jsem začala mít pocit zasycení po jídle. Tuk mi ve vývarech opravdu chyběl. 

18:30 – kuřecí vývar s kuřecím stehnem, mrkví a ghí

Jsem jedním ze šťastlivců, kteří neví (nebo nevěděli), co je to bolest hlavy. Hlava mě nikdy, ani když jsem byla nemocná, nebolela. Ve čtvrtek 11.1. mě však hlava začala bolet a to celkem dost. Podle Jany se jednalo o další reakci na die-off, která trvala dalších pár dní…

 

Pátek 12.1.

Už od úterka jsem nebyla na záchodě. Což byl docela problém, když ve mě umíralo tolik nepřátel. Toxiny nemohly z těla ven. Bolest hlavy neustávala a já začínala být zoufalá, jelikož mě čekal celovíkendový workshop.

10 hod. – kuřecí vývar s masem, cuketou, mrkví a ghí

16 hod. – kuřecí vývar s růžičkovou kapustou, masem a ghí

20 hod. – kuřecí maso z vývaru a pyré z brokolice uvařené ve vývaru a ghí (objevila jsem možnost jak jíst vývar bez nutnosti plavoucí zeleniny a masa v talíři) + hrnek vývaru k pití

Bolest hlavy neustávala a tak mi Jana poradila, že si mám vyrobit čípek z kokosového oleje a to tak, že kokosový olej vložím do igelitu, vytvaruji to požadovaného tvaru a dám ztuhnout do mrazáku. Bohužel tahle finta na mě nezabrala a já tak šla s bolestí hlavy do postele.

 

Sobota 13.1.

Ráno jsem se probudila ještě unavenější, než jsem do postele ulehla. Zácpa i bolest hlavy pokračují a já se pomalu ale jistě musím jít připravit na celodenní Cukrfree Workshop pro 30 lidí.

8 hod. – brokolicová polévka (mix. brokolice, vývaru a ghí) s trhaným kuřecím masem

13:30 – k obědu jsem si na workshop vzala to samé, co jsem měla k snídani

18:00 – králičí maso s růžičkovou kapustou + hrnek králičího vývaru + 2 lžíce malinového vodního kefíru

Musím přiznat, že úvodní dieta a vysoká fyzická či psychická zátěž, nejdou vůbec dohromady. Na kurzu jsem opravdu trpěla, byla jsem unavená, motala se mi hlava, neměla jsem chuť ani sílu mluvit. Naštěstí to na mě prý nebylo vůbec poznat, za což jsem ráda, jelikož zkazit ostatním zážitek z Cukrfree workshopu, bylo to poslední, co bych si přála. S bolestí hlavy ulehám vyčerpaná do postele.

Neděle 14.1.

Asi nejnáročnější a nejhorší den ze všech. Vyčerpaná ze sobotního celodenního workshopu vstávám a připravuju se na celodenní nedělní workshop. Zácpu mám už pátým dnem, bolest hlavy ani únava neustává, ale já musím sebrat poslední síly a zvládnout dnešní workshop (já vím, můžu si za to sama, bohužel jsem si ale neuvědomila to, že na úvodní dietě budu mít pár Cukrfree workshopů..)

8 hod. – květáková polévka s kuřecím masem a ghí

12 hod. – brokolicová polévka s králičím masem a ghí

18 hod. – vývar s králičím masem a mrkví + 2 lžíce malinového vodního kefíru

Opět jsem se ujišťovala a prý to opravdu nebylo poznat, ale na nedělním kurzu jsem umírala. Hned na začátku jsem měla pocit, že nevydržím mít ani otevřený oči, ne proto, že by Hanča měla nudnou přednášku, ale proto, že jsem byla opravdu extrémně unavená. Nikdy jsem snad takovou únavu nezažila. Navíc se mi hrozně motala hlava a já si přála jediný – ať už je večer. Když jsem začala přednášet já, nechápala jsem, jak zvládnu další dvě hodiny stát a něco říkat. Bylo mi na omdlení, motala se mi a bolela mě hlava, opírala jsem se proto neustále o stůl, abych sebou nesekla. Po kurzu jsme dojeli domů a já byla totálně vyřízená. Bolelo mě světlo, bolely mě zvuky…skoro ještě v kabátu, jsem se doplazila do postele a musela si alespoň na hoďku zdřímnout…

Pondělí 15.1.

Konečně jsem šla na záchod 🙂 Já vím, že to není úplně info, který byste potřebovali vědět, ale na úvodní diete GAPS je stolice dost podstatná – nemohli jsme se totiž posunout do další fáze, dokud stolice nebyla normální. Od úterka proto zahajujeme 2. fázi úvodní diety, kdy můžeme začít pomalu přidávat do vývarů žloutky, ale také domácí zakysanou smetanu, která mi ze všech jídel světa, chyběla snad nejvíc :). Více o druhé fázi ale příště.

10 hod. králičí vývar s masem, mrkví a ghí + 3 lžíce malinového vodního kefíru

13 hod. kachní vývar s masem a mrkví

18 hod. kachní stehno s růžičkovou kapustou a ghí + hrnek vývaru

Bolest hlavy ustala, začínám mít více síly a energie. Začínám se cítít „normálně“ – bez bolesti břicha, hlavy, bez únavy. 

Zhodnocení 1. fáze úvodní diety

Upřímně jsem se 1. fáze bála víc, než bylo třeba. I když byla náročná, nebylo to tak strašné, jak jsem si myslela. Zpočátku jsem podcenila porce a dávala si běžnou porci polévky, kterou bych si dala před hlavním jídlem. Následně jsem porce zvýšila, takže už spíše vypadalo jako hlavní jídlo zalité vývarem s rozehřátým ghí. Die-off v podobě průjmu nebyl až tak nepříjemný, naopak se mi po vyprázdnění dost ulevilo. Pětidenní zácpa však byla nepříjemná a to dost, zejména pak bolest hlavy, kterou mi zácpa způsobila. Pokud bych se rozhodovala, jak načasovat 1. fázi úvodní diety, určitě bych zvolila období, kdy nemám žádnou důležitou událost, kdy nemám vysoký fyzický ani psychický výdej, období kdy mám klid. Přednášet celý víkend na workshopech je náročné za běžných podmínek, natož při úvodní fázi GAPS. Proto na to myslete, pokud se rozhodnete do GAPS pouštět. Zároveň nezapomeňte vše pořádně nastudovat a ideálně držet dietu pod dohledem někoho, kdo ví, co a jak. Na Facebooku jsme společně s Janou vytvořily skupinu GAPS, kterou začátkem února otevřeme, a kam případně budete moci vkládat své dotazy. Pokud jste na tento článek narazili, aniž byste se přečetli předchozí článek Cukrfree GAPS?, udělejte to prosím, třeba zde najdete odpovědi na své otázky.

Co se informací týče, určitě si pořiďte i knihu od britské lékařky Dr. Natashy Campbell-McBride s názvem „Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for Autism, Dyspraxia, A.D.D., Dyslexia, A.D.H.D., Depression, Schizophrenia“ v angličtině nebo „Syndróm trávenia a psychológie“ ve slovenštině.

 

To je zatím z mého GAPS okénka vše. Na další článek o druhé fázi úvodní diety se můžete těšit v průběhu příštího nebo toho dalšího týdne. Sami totiž zatím nevíme, kdy se do třetí fáze projíme nebo spíše provývarujeme. Do té doby se mějte prima! 🙂

 

Vaše

 

 

 

 

 

 

 

 

115

Podobné články

15 comments

Odpovědět

UfUf! Myslím na Vás, ať vše šlape, jak má, ať už nemáte žádné peripetie a hlavně, ať vám to pomůže. Držim palce.

Odpovědět

Janičko úžasný článek. Díky tobě jsem se o GAPS dozvěděla a začínám si vše zjišťovat, po sezoně začnu. Protože za pár týdnu běžím 1/2 maraton tak s GAPS bych tréninky nezvládla jak to tak čtu. Držím palce a budu ráda, když napíšeš další postřehy po určité době jak to jde.

Odpovědět

Krásně sepsaný článek a souhrn. Na GAPS se brzy chystám a už se moc těším i na facebookovou skupinku, snad se nás tam přidá co nejvíce. 🙂
Těším se na další článek úvodní diety a doufám, že už pro Vás bude snazší a brzy začnete na sobě cítit účinky.

Odpovědět

Milá Jani, moc moc držím palce, aby vám bylo brzo líp. Moc obdivuju odvahu jít v takovémhle stavu do kurzů a do toho pravovat na knize. Jste neskutečná. Opravdu to v neděli nebylo znát ani na vteřinku. Byl to krásný zážitek plný skvělých rad a tipů a jsem vděčná, že jsem tam mohla být. Už teď je mi líp a změny k dobrému jsou velmi zantelné. Nesmírné díky. Ať se moc daří.

Odpovědět

Sama jsem absolvovala 30 denní eliminační dietu (obiloviny včetně rýže, mléčné výrobky, vejce, lilkovitá zelenina, ořechy, kakao i kofein) kdy jsem jedla dokola snad 3 jídla a bylo to docela peklo, obzvlášť poslední dny jsem odpočítávala s velkou netrpělivostí. Pak přišlo možná ještě horší prozření, že dalších 30 dní budu pomalu testovat jednotlivé potraviny a prakticky se jídelníček obohatí jen 1 za 4 dny 😀 . Bylo to peklo, ale výsledek stál za to! Nikdy jsem se necítila tak dobře. Letos v lednu jsem si ji zopakovala (mírnější formu) jen proto, abych si po vánocích trochu odpočinula a dala tělu trošku oddych.
Nedokážu si představit držet GAPS, naštěstí to ani nepotřebuju, ale vás obdivuju! Držím palce, ať jsi s výsledkem spokojená!!
Prosím, bude časem recept na vodní kefír, domácí zákysku a další GAPS vychytávky?

Držím palečky a přeji pevnou vůli 🙂

Odpovědět

Dobrý den, moc vám držím palce :)! Musím říct, že kdybych před lety věděla o GAPS, tak do toho jdu…měla jsem takové slabé potíže, ale trvaly obvykle celý den..nakonec jsem na cca měsíc vysadila obilniny, kukuřici a mléčné výrobky (+ nějaké luštěniny) a to mi dost pomohlo…tak možná až se obtíže ve větší míře vrátí, zkusím jít do GAPS

Odpovědět

Také se přidávám a držím palce Jani, je super, ze Vás manžel podporuje a šel do toho s Vámi. Už tak to musí být náročné a ještě se dívat jak baští nějaké dobroty, když Vy nemůžete. Mám dotaz na mléčný kefir, je možné ho vyrobit i bez cukru? předpokládám, ze určitě ano, jen nemohu nikde takový recept najít.. + mate nějaký tip na dobre tibi krystaly? Moc děkuji:) S.

Odpovědět

Dobrý den Sandro,

děkuji za dotaz! 🙂 mléčný kefír určitě bez cukru vyrobit jde (upřímně ani neznám verzi s cukrem). Stačí jen zalít kefírová zrna mlékem. Tibi krystaly mám z Eska Karlín, kde je darují zdarma 🙂 Hezký den!

Odpovědět

Ahoj Jani, kedy budeme moct citat dalsi clanok o GAPS? Celkom ma zaujima ako to pokracuje, ci uz ste v dalsej faze a podobne 🙂.

Pekny den:)

Odpovědět

chystám se na to! :))

Odpovědět

Dobrý den, děkuji za super článek, máte ještě nějaké články o gaps? Nebo jen tyto dva. moc děkuji

Odpovědět

Dobrý den Janino,
jak to dopadlo s GAPS u vás, díky moc

Odpovědět

Marcelko, po půl roce na GAPSu jsem začala jíst i potraviny, které do GAPSu nepatří (jako čokoláda nebo mléčné výrobky). Přiznám se, že mi GAPS pomohl velmi, nicméně velkou změnu jsem začala pozorovat až ve chvíli, kdy jsem začala pracovat na psychice, začala dělat antistresové techniky a opravdu denně pracovat se stresem. Zdraví se mi zlepšilo rapidně. Po cca 3 měsících po tom, co jsem skončila s GAPSem, jsem byla schopna konzumovat už většinu potravin, na které jsem měla předtím intoleranci. Takže za mne GAPS ano, ale určitě to nebrat jako zázračný lék na vše. Je potřeba pracovat komplexně na všech „frontách“ a hlavně, přesvědčit sama sebe o tom, že jsem zdravá, a že je vše v pořádku:) Držím moc palce!

Odpovědět

Dobrý den, zaujala mne ta hovězí žluč. Ještě jsem o ní neslyšela. Berete ji preventivně, nebo máte problémy se žlučníkem?

Odpovědět

Dobrý den, tehdy jsem jí brala na podporu trávení, ale už jsem jí asi dva roky nepotřebovala 🙂 pokud byste chtěla mrknout, tak má Evička Hájková na puravia.cz OX Bile 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..