Pořádnej Čískej dort (nebo Chéze Kake) nemůže chybět na žádnym pořádnym food blogu. A protože chci, aby muj blog byl pořádnej, přidávám sem recept na svojí cukrfree verzi tohohle legendárního koláče.
Pro začátek bych chtěla vysvětlit pár věcí. Takže věc první – proč je na dortu svíčka? Svíčka je tam proto, že jsem dort/koláč upekla pro Adama, kterej měl před týdnem narozeniny, a kterej si přál mít stejnou fotku s dortem jako Matt (ba ne).
Věc druhá – proč to nazývám Číský dort, když je to Cheesecake? Tohle doufám, že nemusím vysvětlovat, protože za a) každej musel alespoň jednou vidět Prostřeno. Za b) v každym Prostřeno se najde někdo, kdo dělá Cheesecake a zároveň někdo, kdo tohle zapeklitý slovo nedokáže přečíst a pak z něj vypadne něco jako „čýssejk“, „čýsake“, „chézekchake“,“číský dort“.
A věc třetí a poslední. Proč do Cheesecake, kam patří jen sýr Philadelphia, přidávám i Lučinu a trochu tvarohu? Důvod je jednodušší než byste čekali a to takovej, že mi to tak víc chutná. Pokud ale milujete cream cheese, klidně místo tvarohu a Lučiny použijte další tři balení Philadelphie.
Ingredience
Spodní vrstva:
1 hrnek mandlové mouky
1/3 hrnku kokosové mouky
1 lžička vinného kamene
půl hrnku změklého másla Kerrygold
2 vajíčka od šťastných slepiček
vanilková esence/ bourbon vanilka
1/2 hrnku domácího kokosového nebo mandlového mléka
stévie podle chuti
špetka himalájské soli
Cream cheese vrstva:
2 balení sýru Philadelphia (2x 125g)
2 balení Lučiny (2x 100g)
100g plnotučného tvarohu
1 balení zakysané smetany (bez škrobu)
vanilková esence / bourbon vanilka
3 vajíčka od šťastných slepiček
stévie podle chuti
Čokoládová vrstva:
150g čokoládové hmoty (nebo 100g raw kakaa a 80g kakaového másla nebo Kerrygold másla)
stévie podle chuti
Postup
Spodní vrstva
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Formu na dort (20-22cm průměr) vymažte ghí nebo kokosovým olejem nebo vyložte papírem na pečení.
- Smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, přidejte vinný kámen a himalájskou sůl. Vše dobře promíchejte.
- V další míse smíchejte změklé máslo s vejci, vanilkou a stévií (použila jsem ruční mixér).
- Obě směsi smíchejte dohromady, poté přilejte mléko a důkladně promíchejte.
- Pečte 25 – 30 minut.
Cream cheese vrstva
- Teplotu trouby snižte na 160°C.
- V míse smíchejte sýr Philadelphia, Lučinu, tvaroh a zakysanou smetanu, poté přidejte vanilku a stévii a vše dobře promíchejte.
- Do další misky vyklepněte vajíčka, pomocí vidličky je rozkvrdlejte (hledala jsem si to slovo na googlu a fakt se používá), přidejte do směsi a důkladně promíchejte.
- Vzniklou směs vlijte na upečené těsto a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Pečtě 45 – 50 minut.
- Poté koláč nechte úplně vychladnout, vyndejte ho z formy a potřete čokoládovou vrstvou.
Čokoládová vrstva
- Ve vodní lázní rozehřejte čokoládu bez cukru (popř. kokosové máslo s kakaovým práškem a stévií) společně s kokosovým olejem.
- Rozehřátou čokoládu nechte alespoň 10 minut vychladnout (čokoláda by měla být trochu hustší, tak aby nestékala po krajích koláče).
- Poté koláč od prostředku po kraje opatrně potřete čokoládou.
- Koláč nechte v ledničce vychladit dokud čokoládová vrstva neztuhne.