Každýmu muselo být úplně jasný, že pokud se na Cukrfree blogu objeví vánoční obdoba bramborovýho salátu, budou jeho hlavní ingrediencí právě batáty.

Jak jsem ale následně na Instagramu zjistila, všem to tak úplně jasný nebylo, a tak jsem opět udělala radost pár z vás, kteří jste si marně lámali hlavu nad tím, jak z toho z počátku Vánoc nejvíc milovanýho a na Silvestra nejvíc nenáviděnýho pokrmu udělat Cukrfree Vánoční Salát.

batatovysalat

Musím říct, že mě samotnou překvapilo, že bátátovej salát není v porovnání s tím originálním bramborovým nějak výrazně sladší. Nahradila jsem totiž sice brambory batáty, ale nepřidávala vařenou mrkev, proto se ta chuť víceméně vyrovnala.

batatovysalat1

Největší záhadou pro mě bylo to, jestli se dají batáty vařit ve slupce. Nebo jinak, jestli se batáty dají ve slupce uvařit a pak oloupat úplně stejně jako brambory. S kamarádkou jsme se při rozhovoru na téma Vánoce dostaly k Štědrovečerní večeři, a protože vím, že její přítel je už nějakou dobu Paleo, bylo mi úplně jasný, na co se při otázce: „No a hele víš, co by mě zajímalo?…“ bude chtít zeptat. Zajímalo nás totiž obě, jestli se dají batáty vařit ve slupce úplně stejně jako brambory.

batatovysalat3

Nakoupila jsem teda pár menších batát, aby šly líp uvařit a rozhodla se, že to vyzkouším sama. Batáty nejen, že šly uvařit ve slupce jako brambory, ony šly i stejně oloupat a navíc měly hodně podobnou strukturu jako brambory. Měla jsem z půlky vyhráno.

batatovysalat5

Další výzvou byla domácí majonéza, kterou jsem nikdy předtím nezkoušela. Zpočátku jsem si říkala, že z toho jednoho žloutku nemůže nikdy vzniknout něco, co by alespoň vzdáleně připomínalo majonézu. Jak jsem zjistila po asi 10 minutách šlehání, tak může. Jediná nevýhoda toho, že na majonézu použijete super zdravej olivovej olej, je v tom, že majonéza bude hodně cítit a chutnat právě po olivovym oleji. Naštěstí pro potřeby batátovýho salátu to není vůbec na obtíž, ba naopak.

batatysalat

 

Tak mějte šťastný, veselý a taky Cukrfree Vánoce! 🙂

 

Ingredience

4- 5 menších batát

1 větší červená cibule

1 hrnek hrášku

1,5 balení zakysané smetany (285g)

kvalitní šunka (použila jsem Pražskou šunku z Naše maso)

4 vejce na tvrdo (od šťastných slepiček)

sůl

pepř

lžička hořčice bez cukru (značka Alnatura)

 

Na domácí majonézu:

1 větší žloutek z vajíčka od šťastné slepičky

1,5 lžičky šťávy z citronu

1 lžička vinného octa

1/4 lžičky hořčice bez cukru (značka Alnatura)

1/2 lžičky soli

3/4  hrnku olivového oleje

 

Postup

  1. Batáty dáme ve slupce uvařit.
  2. Zatím si připravíme domácí majonézu a to tak, že do vyšší nádoby vložíme žloutek, citrónovou šťávu, ocet, hořčici a sůl.
  3. Pomocí ručního šlehače směs šleháme, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota.
  4. První čtvrtku hrnku oleje přidáváme po lžičkách – vždy jen pár kapek, vše dobře prošleháme.
  5. Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přiléváme do směsi, dokud se nám nevytvoří tuhá majonéza.
  6. Hotovou majonézu necháme vychladnout v lednici.
  7. Uvařené batáty oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do větší mísy.
  8. Přidáme hrášek, na jemno nakrájenou cibulku, šunku, na kostičky nakrájená vejce, zakysanou smetanu, domácí majonézu, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promícháme.
  9. Necháme přes noc uležet v lednici a podáváme s pořádným kusem ryby nebo masa.
  10. Šťastné a veselé!
30

Podobné články