Vždycky, když někomu řeknu, že jsem cukrfree následuje údiv, otázka “to jako nejíš vůbec cukr?” a potom výraz v obličeji značící hroznou lítost, protože žít bez cukru musí bejt přece strašný.

Ve skutečnosti lítost cítim hlavně já, ale proto, že je mi líto toho člověka, kterej je narozdíl ode mě na cukru závislej, a kterej si nemůže vychutnat tu výraznou chuť ořechů a čokolády, když si do pusy vkládá Ferrero Rocher, protože tu všechnu krásu překřičí ta sladká chuť.

Jsem huba mlsná a vanilkový rohlíčky nebo linecký cukroví nebylo pro mý chuťový buňky dostatečně fancy, proto pro mě Vánoce rovná se (kromě vosích hnízd) Ferrero Rocher.

Bohužel, jak to tak se sladkým bývá, snědla jsem vždycky všechny Ferrera (který byly jako ozdoby na stromku) ještě před tím než nastal Štědrej večer. Což je teda co říct, když se stromek u nás zdobí večer před tim Štědrym. Často jsem zlatý obaly něčim vyplnila tak, aby to vypadalo, že čokoládový koule jsou pořád uvnitř, ale když máma prokoukla tyhle moje fígle, bylo po ptákách.

Proto jsem byla víc než nadšená, když jsem dnes ráno poprvé ochutnala svojí cukrfree verzi Ferrero Rocher. Co si totiž tak vzpomínám (ty originální už jsem ňákej ten pátek neměla), chutnaj až na tu sladkou chuť hodně, ale opravdu hodně podobně. Jenže narozdíl od těch orignálů vám po požití nevyletí hladina cukru v krvi až na Severní pól nebo kde to Ježíšek/Santa/Děda Mráz bydlí. Navíc na Vánoce stačí jen kousek nebo dva a jste spokojený až do Silvestra (kecam).

Z množství ingrediencí, který jsou níže uvedený, se mi podařilo vyrobit něco kolem 20 kusů. Jediný, co je celkem nepříjemný, je to mixování ořechů. Trvá to dlouho, chce to mixér občas vypnout a nechat  ho odpočinout. Na druhou stranu je to levnější a určitě budete mít dobrej pocit z toho, že jste v obchodě nenechali skoro 3 stovky za malou skleničku lískooříškovýho másla, ale vyrobili si ho doma sami.

ferrero

Často se ptáte, kde se dá koupit kakaová hmota. Kakaová hmota, stejně jako všechny ostatní věci světa, se dá koupit přes internet. Pokud neplánujete dělat nějakej větší nákup a nechce se vám platit poštovný, můžete kakaovou hmotu sehnat taky v obchodech se zdravou výživou, jako je třeba Country Life (kterej by mi mimochodem za tu neustálou reklamu mohl už konečně začít dávat nějaký věci zadarmo).

Na závěr bych chtěla říct, že tohle Cukrfree Ferrero Rocher je ten typ cukr(free)oví, který nevyndaváte na stůl když přijde návštěva, naopak si ho schováváte v lednici a tajně ujídáte, když nikdo není doma. Je to prostě něco, o co se rozhodně nebudete chtít dělit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience

350g lískových ořechů

150g kakaové hmoty

1/4 hrnku rozehřátého kokosového oleje

3 lžíce kokosového nebo mandlového mléka

1/4 hrnku raw kakaa

stévie podle chuti

vanilková esence

 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Lískové ořechy vyložte na plech s papírem na pečení, vložte do trouby a pečte kolem 10 minut, dokud se slupky nezačnou odlupovat od ořechů. Poté z ořechů slupky odstraňte.
  3. Hrnek ořechů společně s kokosovým olejem, kokosovým mlékem, kakaem, stévií a vanilkou vložte do mixéru a mixujte do jemna (dá to trochu zabrat, ale jde to).
  4. Vzniklou směs přendejte do mísy a vložte na 30 minut do lednice.
  5. Zbytek ořechů zatím nasekejte na malé kousky, popř. rozmixujte v mixéru.
  6. Z vychladlé ořechové hmoty vytvořte kuličky . Do každé vložte jeden lískový ořech a poté dejte kuličky znovu na 1 hodinu do lednice.
  7. Zatím si v horké lázni rozehřejte kakaovou hmotu (můžete přidat i vanilku a stévii).
  8. Kuličky v rozteklé kakaové hmotě namočte (rychle aby se nerozpadly), poté položte na tác s papírem na pečení, posypejte nasekanými ořechy a nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.
50

Podobné články