Vánoce bez cukru nejsou Vánoce – lež. Vánoce bez rohlíčků nejsou Vánoce – jak se to vezme :).
Vánoce jsou svátky míru a klidu, lásky a pohody, jezení a přejídání a hlavně svátky cukru!
Když jsem před týdnem dělala rozhovor pro jeden časopis, dostala jsem otázku, jak u mě vypadají Vánoce a jestli si na Vánoce alespoň trochu „dopřeju“. Tím „dopřeju“ bylo samozřejmě myšleno to, jestli se alespoň na Vánoce vyprdnu na tu svojí „dietu“ a budu jíst alespoň trošku jako normální člověk.
Vy, kteří mě znáte, určitě víte, jak jsem na tuhle otázku asi odpověděla. Nicméně, pro Vás ostatní se pokusím vysvětlit, jak u mě Vánoce bez cukru vypadají.
Na Vánocích bez cukru je pro mě osvobozující ten pocit, že nemusím už několik týdnů dopředu myslet na to, jak budu vánoční kila hubnout dolu – žádný totiž nenaberu. Kromě toho, že během roku normálně neděláme vánoční salát s rybou k večeři, se (alespoň co se jídla týče) Vánoce nijak neliší od běžnýho dne. Ráno si zacvičím (nebo taky ne, když se mi třeba nechce), dám si kafe a nějakou snídani (bez cukru). Potom většinou jedeme na výlet do přírody. Tady přichází první rozdíl od cukrových Vánoc. Kdybych si totiž k snídani dala třeba štrůdl (ten „normální“ s cukrem), už na výletě bych měla hlad a celou cestu přírodou bych myslela na večeři nebo alespoň na to, jestli na konci cesty neni nějaká restaurace, kde bych si mohla alespoň něco malýho zakousnout. Jenže já si ten štrůdl nedala. Nemám chutě, a když mě přepadne hlad, vytáhnu z kapsy oříšky, který jsem si vzala pro případ nouze. Vracíme se domů. Dám si sprchu, něco malýho k snědku, pustím si pohádky, povídám si s rodinou, pomáhám s přípravou večeře, začínám mít pomalu hlad na večeři, ale cítím, že ještě do večera vydržím. Potom přichází ta chvíle – Štědrovečerní večeře. Usedneme ke stolu, začneme polévkou – u nás silným vývarem bez nudlí. Poté hlavní chod – většinou jakoby bramborový salát, ale místo brambor zelenina a místo tatarky kupované, tatarka domácí z olivového nebo avokádového oleje. K salátu samozřejmě ryba (nikoli obalovaná). Po večeři jsem naprosto uspokojená, sním jen tolik, kolik potřebuju a nemám nutkavé myšlenky na to, že bych si po večeři dala ještě něco sladkého. Rozbalování dárků, čas s rodinou. Po zbytek večera nemám potřebu jíst – jsem ještě plná z večeře a nejen že nemám hlad ale ani chutě. Zbytek svátků se táhne v podobnym duchu. Navíc jak maminka, tak babička, se snaží žít zdravě, takže nahrazovat běžnou majonézu tou domácí z avokádovýho oleje není pro ně žádná novinka.
Otázka zněla, jestli si na Vánoce „dopřeju“. Odpověď zní, ano dopřeju. Dopřeju si Vánoce bez přejídání, bez jezení jídla, když nemám hlad, bez plýtvání jídlem, bez vyhazování jídla, bez neustálých myšlenek na jídlo. Dopřeju si Vánoce bez cukru. Vánoce, který jsou spíš o tom, že strávím čas s těmi nejbližšími než o tom, že dostanu horu dárků a sním ještě větší horu jídla.
Chápu, že pro ty, kteří jsou zvyklí na Vánoce plný cukru, bude přechod na cukrfree Vánoce nejspíš šokem. Ale přesně pro ně jsem připravila pár vánočních cukrfree receptů, díky kterým zvládnout Vánoce bez cukru bude o hodně lehčí a taky příjemnější.
Jedním z receptů jsou právě tyhle cukrfree rohlíčky. Recept jsem připravovala pro vánoční přílohu časopisu Žena a život už v říjnu, ale byly tak dobrý, že jsem musela doma slíbit, že je připravím i na Vánoce. Cukrfree rohlíčky jsou chuťově (alespoň co si tak vzpomínám) hodně podobný jako ty necukrfree. Díky mandlový mouce jsou hodně křehký, ale na chuti to nic nemění :). „Cukrovej“ poprašek na vrchu je jen kokosová mouka, kterou na rohlíčky samozřejmě sypat nemusíte (teda pokud je nechcete mít tak krásně „zasněžený“ jako já:).
Tak šťastný a veselý pečení!
P.S. pokud sháníte skvělej vánoční dárek, mohla by vás zajímat moje nová CUKRFREE KUCHAŘKA s věnováním! 🙂
Ingredience
130 g mandlové mouky nebo mletých loupaných mandlí
80 g změklého másla
1 celé vajíčko od šťastné slepičky
špetka prášku na pečení
vanilková esence
Postup
Troubu předehřejeme na 160°C. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které poté vložíme na 30 minut odležet do lednice. Poté tvarujeme 1-2 cm silné rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vzniklé rohlíčky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut.
Tip:
Rohlíčky jsou jemně nasládlé po mandlích. Pokud jste zvyklí na sladší chuť, můžete přidat trošku přírodního extraktu ze stévie, nebo místo mandlí použít sladší kešu.
Pokud je těsto i po 30 minutách stále mazlavé, vložte ho na pár minut do mrazáku.
124
51 comments
Lucka Zabranská
Mám doma obyč stévii a vanilku jakože koření. Můžu tim nahradit vanilkovou stevii?
Janina Černá
Jasně! 🙂 <3
Veronika
Určitě vyzkouším:-) Chtěla jsem se zeptat, zda můžete doporučit, kde nakupovat suroviny? Děkuji za tip:-)
Janina Černá
Dobrý den, děkuji za komentář 🙂
Mandlovou mouku seženete v obchodech se zdravou výživou, já ji však nejraději kupuji v Makro, kde vyjde nejlevněji. Stévii a vanilku mám svojí ze zahraničí, ale vím, že ji běžně prodávají opět v obchodech se zdravou výživou – např. Country Life 🙂
Lenka
Jeejeee, v rodine máme diabetika, tak ho snáď poteším, že aj on môže zakusnut bez výčitiek 🙂
Janina Černá
Určitě potěší! A doufám, že ne jen jeho! 😛
Peetrs
Dnes jsem dělal z mletých mandlí. Jsou moc dobrý. Bojím se, že do Vánoc nevydrží 😀
Janina Černá
Jo to jsem zapomněla napsat do receptu – nevydrží do Vánoc! 😀
Terka
Kolik bude prosím zhruba rohlíčků z uvedených ingrediencí? 🙂
Janina Černá
asi tak 20 kousků 🙂
Zuzka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu dát do rohlíčků kokosový nebo datlový cukr místo stévie? Máte s tím zkušenost? Budou rohlíčky držet pohromadě? Moc děkuji za inspiraci 🙂 Máte úžasný web, kuchařku i recepty.
Klara
A cim jsou na fotce posypany? Cim se nahradi ten mouckovy obalovaci cukr?
Janina Černá
Na fotce jsou pro efekt posypaný kokosovou moukou 🙂
Jitka
Dobrý den, jen jsem Vám chtěla napsat, že tyto rohlíčky jsou skvělým šalamounským řešením, co péct na Vánoce. Pro sebe jsem zkusila úplně bez cukru a byť to pro člověka, co ještě sladí, je trochu nezvyklé, chutnaly moc dobře a už sháním mouku na další dávku a chci si sehnat i mouku z lískových oříšků (snad existuje). A pro návštěvy? Těm rohlíčky na povrchu lehounce pocukruji a mám „klasické“ cukroví 🙂 Kompromis, jak má být.
mTereza
Těsto odpočívá v ledničce! Čím jsou, prosím, „cukrovaný“? 🙂
Janina Černá
kokosovou moukou 🙂
Tereza
Ahoj 🙂 mám takovej hloupej amatérskej dotaz..v jaké „formě“ používáš stevii při pečení? Mám doma akorát takovej hodně jemnej steviovej prášek se 100x vyšší sladivostí než cukr, no a přidávat ho do těsta po špetkách mi nepřijde úplně nejvhodnější 😀 jinak né že bych si na jaře pekla vanilkový rohlíčky, dotaz patří spíš k bounty koláči, ale tam jsem nenašla možnost přidat komentář :)) předem děkuju za odpověď :))
Janina Černá
Ahojky, já osobně už nedoslazuju dezerty vůbec. Nicméně nejlepší je podle mě přímo usušená bylinka, kterou si buď na meleš a používáš jako prášek, nebo si z ní vyrobíš odvar, popř. esenci a pak přidáváš po kapkách 🙂
Lenka
Dobrý den, mohu mít dotaz? Mám ze zdravotních důvodu nařízenou přísnou bezsacharidovou dietu. Hledám recepty na cukroví. Chtěla jsem se zeptat ,jelikož stevii nemohu lze ji nahradit sirupem z datlí?děkuji za odpověď 😊
Janina Černá
Dobrý den, děkuji za komentář. Pokud máte přísnou bezsacharidovou dietu, tak určitě datle nejsou vhodné. Pokud vám nedělají problém polyoly (alkoholové cukry) jako xylitol nebo erythritol, můžete zkusit sladit jimi. Nicméně já sama tato sladidla nepoužívám a nejsou úplně vhodná a spoustě lidem způsobují trávicí obtíže.
Míša
Co kdybych použila spíš kokosovou mouku? 🤔 mám doma asi 4kg 😂
Janina Černá
To bych rozhodně nedoporučovala 😀 – neúspěch zaručen 🙂 Kokosová mouká má úplně jiné vlastnosti, než ta mandlová :/
Martina
Dobrý deň. Mám vašu knihu doma a na cesty do zahraničia nosím fotky receptov v mobile. 😀 Je to úžasná kniha plná skvelých receptov, aj po vizuálnej stránke je krásna. Chcela by som sa opýtať, či môžem nahradiť kesu alebo mandlovu múku slnečnicovou múkou. Keďže netolerujem orechy. Alebo akou inou bezlepkovou múkou to môžem nahradiť v receptoch. Ďakujem
Janina Černá
Dobrý den, děkuji za komentář! Mám obrovskou radost, že se Vám kniha líbí! 🙂 myslím, že z dýňových nebo slunečnicových semínek by také bylo možné těsto na rohlíčky vytvořit, nicméně to bude chtít trošku improvizace (protože se každá mouka chová jinak) a možná taky vajíčko 🙂
Naďa
Dobrý den, myslíte, že by šlo použít kokosový olej místo másla? Děkuji.
Janina Černá
Dobrý den, i když jsem to s kokosovým olejem nezkoušela, jsem si téměř jistá, že by rohlíčky nedržely a drobily se. Raději bych je proto pekla s máslem.
Lucim
Ahojky, že zdravotních důvodů nesmím máslo. Který z následujících olejů by byl do receptu lepší: lněný, konopný nebo z daňových semen? – ty mám doporučeny;) Moc děkuji za radu Lucim
Janina Černá
Ahojky, děkuji za dotaz. Bohužel ani jeden z olejů není na pečení rohlíčku vhodný. Těsto by nedrželo a rohlíčky by se tak určitě nepodařily. 🙁
Janka
Bála jsem se,že to máslo z těsta úplně vytece a nevyteklo😉…ja je obalila v kokosovomandlove mouce a hsou super!!!
Tereza Pittnerová
Děkuji za recept na luxusní vanilkové rohlíčky. Jen, co jsem ochutnala, už jdu dělat další várku 🙂 Z Vaší cukrfree kuchařky se inspirujeme každý den. Přeji krásné cukrfree vánoční svátky 🙂
Janina Černá
Děkuji za pochvalu Terezo, mám obrovskou radost, že Vám rohlíčky chutnají! Mějte krásně Cukrfree Vánoce! 😛 <3
Diana Řezáková
Zdravím!Lze je udělat z vlašských či lískových ořechů?Milujeme vlašáky 🙂
Janina Černá
Dobrý den,
ano podle mě by to určitě mělo jít! Sama se to chystám vyzkoušet! 🙂
Maya
Díky za super recept 🙂 jak moc dopředu můžu rohlíčky pect? Měsíc jako ostatní cukroví, nebo jsou potřeba udělat hned před Vánoci? Děkuji moc 🙂
Janina Černá
Dobrý den, děkuji za komentář. Rohlíčky určitě pečte až těsně před Vánoci! 🙂
Lenka
Dobrý den, dají se zamrazit? Kdybych je chtěla udělat dopředu? Díky za info!
Janina Černá
Dobrý den, ano určitě je můžete i zamrazit 🙂
Jana
Dobrý den, prosím celé vajíčko i žloutek do těsta? Nechápu některé komentáře, jelikož v receptu nic o dosahování není, tak jen abych něco nepokazila… Děkuji Jana
Janina Černá
Dobrý den, ano celé vajíčko a k tomu navíc jeden žloutek 🙂
Kamila
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakou konzistenci má mít těsto? Smíchala jsem všechny uvedené přísady a těsto i po vychlazení je stále lepkavé, nedá se z něj nic utvarovat. Díky za odpověď 🙂
Janina Černá
Dobrý den, těsto by mělo být pevnější. Měla jste dostatečně rozmixované ořechy? Pokud nepujde formovat, zkuste vložit na chvilku do mrazáku, pokud ani tak, přidala bych malinko opravdu najemno namixované mandlové mouky 🙂
Zuzana
Dobrý den,
je možné použít ghí , místo másla?
Máme intoleranci laktózy a kaseinu.
Pokud lze použít ghísto másla, množství zůstává stejné?
Děkuji moc
Kateřina
Že stejného důvodu jsem při pečení rohlíčků použila ghí i já a recept se povedl na jedničku. Rohlíčky jsou výborné. Jen při formování to chtělo opatrně 🙂
Denisa
Dobry den, nemam moc predstavu kolik cca toho vanilkoveho extraktu? Mam doma pravy, ale neni vylozene tekuty, spis je to takovy sirup (je bez alkoholu, tak mozna proto 🙂 Predem Vam moc dekuji!
Janina Černá
Ten sirup netuším, je to vlastně cukr s vanilkou :)) ale klasického extraktu tam dávám jen tak 4-5 kapek 🙂
Misa
Dobrý den Jani, mám dotaz na vytvoření domácí mandlové mouky. Namáčíte mandle přes noc, pro jejich lepší stravitelnost a i po té, je melete na mouku? Vytvoří se z toho spíše takové mandlové máslo, namísto sypké mouky. Tím, že se tam vlastně poté přidá vajíčko, tak by ta konzistence neměla být problém, nebo ano?
Janina Černá
Dobrý den, Míšo, já mandle namáčím vždy ve velkém (po kilech) pak je hromadně vysuším a až pak je používám během dalších pár měsíců (nebo týdnů) na pečení a konzumaci. Takže na mouku melu sice namočené, ale již vysušené ořechy.:)
Zuzana
Dobrý večer,
Prosím o ujasnění – v receptu píšete jedno celé vajíčko do těsta.
V jednom komentáři najednou píšete – jedno celé vajíčko a žloutek navíc.
Co je prosím správně?
Tyto Vánoce se mi vůbec nedaří připravit dobře těsto aby se dobře dělali rohlíčky – v ruce myslím.
Děkuji za odpověď
Adéla
Dobrý den, prosím lze nějak nahradit vajíčko v receptu, když ho nemohu? Např. lněné semínko nebo něco jiného? Díky moc.
Magdalena
Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho před Vánoci je vhodné rohlíčky upéct? Děkuji 😉
Janina Černá
Dobrý den Magdi, u cukrfree cukroví obecně platí, že čím blíže k Vánocům je vyrobíte, tím lépe. Většinou vydrží tak 1-2 týdny v lednici. Lepší je proto hned po upečení vložit do mrazáku a vyndat ve chvíli, kdy je chcete konzumovat 🙂