Keto koláč byl jedním z mých úplně prvních koláčů, do kterého jsem nepřidala ovesné vločky a tak se dá říct, že i prvním úplně low carb koláčem.
Těsto keto koláče je z mé oblíbené suroviny – ořechů a chutná fakt pohádkově (kdyby byla nějaká pohádka o koláči, tak by určitě chutnal přesně jako tenhle keto koláč).
Už je to nějaký ten pátek, co jsem tenhle koláč doma udělala. Za tu dobu jsem napekla a navařila spoustu cukrfree dobrot, přesto Adam tvrdí, že tohle byla ta úplně nejvíc nejlepší věc, jakou jsem kdy udělala. Tak posuďte sami 🙂
Ingredience
Těsto:
1 hrnek strouhaného kokosu
1 hrnek ořechů (já zvolila kešu)
1 hrnek mandlové mouky (použila jsem zde i zbytek mandlové hmoty, která mi zbyla z výroby domácího mandlového mléka)
100g kvalitního másla
Náplň:
800g krémového sýra (např. Lučina nebo Bio Matlyda)
1 vejce
2 lžíce řeckého jogurtu
šťáva z citrónu
vanilková esence
osladit můžete rozmixovanou zralou meruňkou nebo troškou xylitolu
Postup
1. Troubu předehřejeme na 160°C.
2. V mixéru rozmixujeme ořechy.
3. Rozmixované ořechy smícháme s mandlovou moukou.
4. Vzniklou směs smícháme se změklým máslem a vytvoříme těsto.
5. Těsto rozprostřeme na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm a pečeme v troubě okolo 15 minut (dokud nezezlátne). Poté necháme vychladnout.
6. V další misce smícháme sýr a jogurt, přidáme vejce, citron, vanilku a vše dobře promícháme.
7. Hotovou směs rozprostřeme na ořechové těsto.
8. Pečeme dalších 25-30 minut. Poté necháme alespoň 1,5 hodiny vychladnout v lednici.