Jak říká Adam: „Pizza je dobrá vždycky, i když je špatná“. Tyhle mini pizzičky navíc nejsou vůbec špatný, a u nás se po nich jen zaprášilo!
S pizzou ze sýra a mletých mandlí prostě nikdy nesáhnete vedle. Opravdu jsem zatím nepotkala člověka, který by mi řekl, že mu tahle pizza nechutná. Adam si na pizzu většinou dává ještě prosciutto, nebo slaninu a cibuli. Tyhle pizzičky byly ale trošku „lehčí“ a úplně vegetariánský.
Kromě voňavého zeleného pesta na něm totiž najdete pouze a jen lahodná a slaďoučká pečená rajčátka. Spojení chutí je to tak dokonalé, že ani masoužrout Adam nemohl odolat a oblizoval se až za ušima.
Recept na pizzičky je dalším ze série receptů, které vznikly ve spolupráci s Makro. Tentokrát jsme se vydali k jejich dodavateli rajčat, do rodinné farmy Raječek u Brna, kde nám ukázali, jak se taková rajčátka ve sklenících pěstují. Kromě rajčátek pěstují i na polích vedle skleníků salátky, ze kterých jsem připravila také recept, na který se můžete těšit příště.
Kromě receptu pro vás také připravuji povídání o všem, co jsem se na naší rajčato-salátové exkurzi na farmě Ráječek dozvěděla, a že toho nebylo málo! 🙂
No a teď už snad jen italské „Buon appetito!“ a české „Dobrou chuť!“ 🙂
A nezapomeňte, že pizza je vždycky dobrá, i když je špatná! 😛
Ingredience
Na 3 mini pizzy
Těsto:
200 g 30% bio eidamu
1 lžíce lučiny
25 g strouhaného parmazánu Metro Chef
Špetka sušené bazalky
Špetka nerafinované mořské soli
80 g mletých blanšírovaných mandlí Metro Chef
1 nastrouhaný stroužek česneku
1 žloutek
Pesto:
5 hrstí lístků bazalky Metro Chef
¼ hrnku olivového oleje Metro Chef
2 hrsti kešu ořechů Metro Chef (cca 45 g)
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmazánu Metro Chef
1 lžička šťávy z bio citronu
Topping:
500 g koktejlových rajčat Metro Chef z Farmy Raječek
Olivový olej Metro Chef
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. Nastrouhaný sýr (eidam a parmazán) vložíme do menšího hrnce, přidáme bazalku, sůl, česnek a lučinu a promícháme. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni společně prohříváme. Jakmile se sýr roztaví, přidáme namleté mandle a směs důkladně propracujeme, dokud nám nevznikne těsto. Poté odstavíme hrnec z plamene, přidáme žloutek a opět důkladně propracujeme. Hotové těsto rozdělíme na tři části. Z každé části vytvarujeme kouli, tu poté vložíme mezi dva pláty papíru na pečení a pomocí válečku rozválíme do kruhu o tloušťce cca 0,5 cm. Hotové pláty propícháme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme 15–20 minut (podle typu trouby) dozlatova.
Mezitím si připravíme pesto tak, že všechny ingredience vložíme do mixéru a společně promixujeme do hladké hmoty. Hotové pesto přendáme do skleničky.
Rajčata omyjeme, pokapeme olivovým olejem, posolíme a vložíme do trouby a pečeme 30–40 minut, dokud rajčata nezměknou.
Pizzu vytvoříme tak, že hotový korpus potřeme pestem a poklademe pečenými rajčaty. Můžeme ještě zakápnout olivovým olejem a podáváme.
Tip:
S těstem je potřeba pracovat rychle a rozválet ho, dokud je stále teplé. S vychladlým těstem se bude špatně manipulovat.
Pokud máte pesto raději řidší, přidejte ještě lžíci olivového oleje.
Dobrou chuť!
Vaše
215