Voňavé pomerančové sušenky nesmí chybět na žádném vánočním stole! 🙂
Ingredience
6 lžic (140 g) ořechového másla (já použila domácí mandlové máslo)
1 větší vajíčko od šťastné slepičky
vanilkový extrakt
2 (180 g) hrnky mletých lískových ořechů
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
½ lžičky skořice
¼ lžičky zázvoru
1 lžička perníkového koření
1 vrchovatá lžíce najemno nastrouhané mrkve
1 lžička čerstvé nastrouhané kůry z bio pomeranče
Na zdobení:
pomerančová kůra z bio pomeranče
Postup
Troubu předehřejme na 175°C. Ve středně velké míse smícháme máslo s vejcem a vanilkou. V další míse smícháme najemno namleté lískové ořechy, sodu, sůl a koření. Poté přidáme mrkev a pomerančovou kůru a vše promícháme. Následně smícháme směs z vejce a másla se směsí z ořechů. Poté pomocí rukou tvarujeme kuličky z množství těsta odpovídající jedné polévkové lžíci. Koule poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí prstu nebo lžíce kuličky jemně přimáčkneme k plechu tak, aby byly cca 1 cm vysoké. Vložíme do trouby a pečeme 10 – 15 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Hotové sušenky necháme úplně vychladnout a poté je z poloviny namáčíme z v čokoládě. Na závěr čokoládovou část posypeme pomerančovou kůrou. Sušenky poté necháme alespoň 5 dní odležet v lednici. Skladujeme v suchu a chladu.
Moje tipy:
1 hrnek = 250 ml
Oříškové máslo vyrábím domácí. Postup výroby domácího lískooříškového másla najdete v Cukrfree kuchařce.
Pokud bude vaše ořechové máslo málo olejnaté, přidejte ještě 1 lžíci kokosového oleje.
Vanilkový extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.
Čokoládu používám buď 99% nebo 100% od značek Vivani a Stella.
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
156
3 comments
Romana
Dobrý den, prosím, těch lískových oříšků 180g nebo dva hrnky 250… Nebo jaká gramáž tedy, dekuji
Janina Černá
250 ml (nikoli gramů) je jeden hrnek, ten se rovná 180 g lískových ořechů tzn. 2 x 180 g nebo 2 x plný 250 ml hrnek ořechů 🙂
Romana
Děkuji, zrovna mi to moc nepřemýšlelo🙂