Dalším z vánočních receptů, který jsem pro vaše sladší Vánoce bez cukru připravila, jsou karamely bez cukru, takže nekaramely.

Slibuju, že se vám tyhle karamelky budou rozplývat na jazyku, a to doslova. Ony se totiž kvůli poměrně vysokýmu obsahu kokosovýho oleje, budou rozplývat i na stolku v obýváku nebo na lince v kuchyni, když je tam v teple necháte ležet delší dobu :).

Přestože jsem začala „nevýhodou“ nekaramelek, můžu s klidem v duši říct, že to, že vám přes Vánoce nebudou zdobit stůl (alespoň ne v pevnym stavu), je to nevýhoda jediná.

Karamelky (teda nekaramelky, protože v nich není cukr a tak nemůžou být přece karamelky – alespoň v tomhle duchu mě napomenula slečna na Instagramu), jsou strašně jednoduchý na přípravu. Takže, i když nejste zrovna hvězda kuchyně, tyhle krásky hravě zvládnete.

nekaramelky1

Zároveň je jejich příprava opravdu rychlá, a tak si je můžete během dvou hodin (ale i rychleji, když je šoupnete do mrazáků), jako záchranu během svátků, přidělat kdykoli, kdy dostanete chuť na nějakou prasárničku.

No poslední a o nic méně důležitá výhoda nekaramelek je v tom, že jsou neskutečně dobroučký, a i když nemáte rádi stévii, zvládnete je úplně bez přislazení (vidíte jakou mám ve vás důvěru?).

Vím, že jsem říkala, že je to výhoda poslední, ale napadla mě další a věřím, že bych takhle mohla ještě pár hodin pokračovat 😛 . Karamelky jsou tak hodně sytý, že jich (narozdíl od běžnýho cukroví) sníte jenom pár a budete mít dost, jak tomu ostatně bývá u cukrfree zvykem.

Párkrát jsem se setkala s názory, že ingredience, který používám, jsou až moc drahý. Souhlasím s tím, že jsou dražší, než obyčejná hladká mouka nebo cukr krystal, ale nesouhlasím s tím, že jsou drahý až moc. Tím, že se jedná o kvalitní a daleko zdravější suroviny, je logický, že budou stát o něco víc. Zároveň vás možná naučí střídmosti. No jen si vzpomeňte kolik cukroví a dalších hovadinek připravujete na Vánoce a to úplně zbytečně. Bolavý břicho a zbytečný přejídání se není účelem Vánoc. Raději si dopřejte kvalitnější, i když o něco dražší ingredience a spokojte se s málem. Nebo si napečte pět krabic cukroví, přejezte se, nadávejte si, že jste se tak přejedli, ubezpečujte se, že to po Novym roce zase shodíte, jídlo, který už ani vy nezvládnete sníst pak to vyhazujte a nakonec si spočítejte, kolik vás to všechno zbytečně stálo. Většinou daleko víc pytlík mandlový mouky nebo kokosovej olej s kešu máslem. Tak šťastňoučký a veseloučký! 😛

P.S.: Pokud sháníte skvělej vánoční dárek bez cukru, nebo si chcete jen udělat radost, tak právě na vás čeká u mě v eshopu CUKRFREE KUCHAŘKA. Až do pondělka 28.11. jí jde objednávat i s osobním věnováním. Potom s podpisem nebo bez podpisu a od půlky prosince, kdy se vracím zpět do ČR, vám do ní zase ráda nějaký to věnování vpíšu. 🙂 Pokud jste z Teplic nebo okolí a nechcete platit poštovný, můžete si kuchařku vyzvednout v týdnu od 28.11. do 3.12. u mě v garage sale. Stačí napsat na shop@cukrfree.cz :).

 

Ingredience

1 hrnek kešu másla
1 hrnek panenského kokosového oleje
1 lžíce mleté skořice
2 lžíce mandlového mléka
vanilková esence
stévie podle chuti

Postup

Kokosový olej a kešu máslo zahřejeme na mírném plameni tak, aby obě ingredience změkly a zvláčněly. Poté odstavíme z plamene, přidáme zbývající ingredience a vše důkladně promícháme tak, aby nám vznikla řidší hladká hmota. Hmotu poté vlijeme do formy vyložené papírem na pečení (popř. silikonové formy) a vložíme na alespoň 2 hodiny do lednice. Ztuhlou karamelu poté opatrně rozkrájíme na menší kostky a podáváme.

Karamely je kvůli kokosovému oleji nutné skladovat v chladu!

 

 

58

Podobné články

22 comments

Odpovědět

Ahoj chcem sa opýtať, či by som miesto kešu masla mohla použiť arašidové a či to bude aj v tomto prípade také skvelé 😛
Ďakujem 🙂

Odpovědět

Lze použít téměř jakékoli máslo chcete, nicméně já arašídové už téměř nepoužívám, ale myslím, že třeba mandlové by taky stálo za zkoušku! 😛

Odpovědět

Mňaaaaam! 🙂 Ahoj, najdu tento recept i v knížce? Knížku mám doma a jsem v práci, tak nemůžu nakouknout 🙂

Odpovědět

Milá popelko 🙂 tento recept v knížce nenajdete – vytvořila jsem ho až dávno po deadlinu na odevzdání podkladů pro knihu, nicméně je tady a tady i zůstane 😛 sladké pečení přeji 🙂

Odpovědět

Milá Janino☺, lze si vyrobit kesu máslo doma a případně jak? 😁 Děkuji za odpověď, Veronika.

Odpovědět

Ja vim, ze otazka nebyla smerovana na me ale i tak pomuzu s odpovedi pokud neva!:) – ja si delam doma jakekoliv oriskove maslo – je to velice jednoduche! Vezmi si 200g kesu orisku (nejlepe aktivovanych) a dej je do food procesoru / blenderu. Nech je mixovat tak dlouho, dokud orechy nezacnou poustet ten tuk a vytvori Ti maslo. Obcas jsem blender zastavila, prehrival se, chudak!:D a pak muzes pridat cokoliv chces – vanilkovou esenci, kokosovy olej, hrubeji namlete kesu orisky pro strukturu.. snad jsem pomohla!

Odpovědět

Skvělé, díky moc:-)

Odpovědět

já ještě doplním k tomu, co říkala Lucie: když předtím oříšky v troubě nasucho opražíte, tak se z nich pak máslo dělá líp 🙂 a chutná skvěle!

Odpovědět

Vypadá to velmi chutně…mohu použít místo mandlového mléka, mléko kokosové? Děkuji.
P.S.: Děkujeme moc za knížku. Ještě jsme ji ale nerozbalili. (To až pod stromečkem 🙂

Odpovědět

Ano, ano 🙂 klidně kokosové 🙂 a opravdu velmi rádo se stalo! ☺️😘

Odpovědět

To vypadá nádherně!:-) Určitě vyzkouším.
Rozka’s my name

Odpovědět

Ahoj. Hrozne rada by som urobila tieto nekaramely, ale nepoužívam mandlové/kokosové ani iné mlieko.. je možné ho nahradiť kravským mliekom/šľahačkou/vodou, či úplne vynechať? Díky

Odpovědět

Ahojky, lze ho úplně vynechat 🙂

Odpovědět

Ďakujem za odpoveď 🙂

Odpovědět

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou stévii používáte. Jinak karamelky vypadají skvěle. Moc ráda bych je vyzkoušela.

Odpovědět

Dobrý den, vždy jsem používala domácí extrakt ze stévie, ale nyní nesladím už vůbec, není to potřeba 🙂

Odpovědět

Dobrý den!
Chci se zeptat, jak jste dosáhla tak tmavé barvy nekaramelů? Já je mám barvy bílé kávy 😄 Děkuji!
Saša

Odpovědět

Tak to by me taky zajimalo, mam je taky světlé 😊 přece jen kesu jsou svetle a ja si z nich delala to maslo. Nekde psali, ze před výrobou masla se kesu maji oprazit, tak tim mozna vznikne ta tmavsi.. 😀

Odpovědět

Prave davam stuhnout do lednice, tak zitra uvidim a ochutnam, jak to dopadlo. Recept je skvelej a snadnej! 😊
Kazdopadne mam dotaz – jak dlouho muzou vydržet v lednici a daji se taky zamrazit? Moc dekuju! A přeju krasny svatky! 😊

Odpovědět

Tak jsem zkoušela a mám nějakou dobu v mrazáku a je to ok 🙂

Odpovědět

Dobrý den. Nezkoušel někdo udělat karamely s kakaovým máslem, aby byly termostabilnější? Děkuji

Odpovědět

Pro někoho kdo je spíš na hmotnost než na hrníčky a chtěl by orientačně vědět kolik toho je, tak jsem si to dneska zvážila. Kešu máslo 300 g, kokosový olej 225 g 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..