Ani o dobrotu jako jsou lasagne vás na cukrfree přeci nemůžu připravit! Tentokrát jsem místo těstovin použila plátky máslové dýně a dokonce i moje anti cukrfree sestra měla boule až za ušima! 🙂
Dýně jsou takovou vděčnou surovinou – dají se použít téměř do všeho. Chutnají výborně jak v polévce, tak i v dezertech, jako příloha k masu nebo dokonce jako náhrada těstovin v lasagních!
Já sama jsem plátky máslové dýně přímo určené na lasagne sehnala v obchodě M&S. Pokud ale nakrájenou dýni na plátky nenajdete, tak nezoufejte. Plátky dýně si můžete v klidu připravit i doma, bude to chtít jen ostrý nůž a trošku trpělivosti.
I když všude na fotkách zdobí mou kuchyň různé druhy dýní jako je muškátová nebo špagetová, na lasagne je nejlepší použít máslovou dýni a to co největší (nejširší) a to právě proto, abychom vytvořili co nejširší pláty dýně, připomínající právě těstoviny na lasagne. Pokud se vám podaří nakrájet jen menší kousky, nezoufejte, lasagne poskládáte jednoduše i z nich. Na posypání jsem použila sýr Gruyère, který jsme si dovezli ze Švýcarska, použít ale můžete i parmezán, který správně do lasagní patří :). Na vršek přišly už jen plátky mozzarelly z mého nově objeveného (a nově oblíbeného) obchodu Mozzarellart, kde kromě mozzarely seženete i výbornou stracciatellu (sýr, ne tu zmrzlinu:)) a burratu z nepasterizovaného mléka.
Počet porcí: 4
Ingredience
1 větší máslová dýně
sádlo
1 střední bílá cibule
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celer
700g mletého masa
hrst lístků nasekané čerstvé bazalky
3 lístky šalvěje
700 g rajčat
100 ml červeného suchého vína
5 stroužků česneku
pepř
500 g ricotty
1 vajíčko od šťastné slepičky
hrst nasekané petrželky kudrnky
¼ lžičky muškátového oříšku
¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
1 mozzarela
šalvěj na dozdobení
Postup
Cibuli, mrkev a celer nasekáme najemno. Do většího hrnce přidáme sádlo a na středním plameni ho rozehřejeme. Poté přidáme nasekanou zeleninu a necháme 5 minut restovat. Česnek oloupeme, pomocí nože rozmačkáme a necháme alespoň 10 minut „odstát“.
Zvýšíme plamen, přidáme mleté maso a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Poté přidáme rajčata, červené víno, česnek, bazalku a šalvěj, promícháme, překryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni 1,5 – 2hodiny probublávat.
Dýni si zatím oloupeme, rozpůlíme, očistíme od semínek a pokusíme se jí nakrájet na co nejslabší plátky.
Ricottu vložíme do větší misky, přidáme petrželku, sůl, muškátový oříšek a vejce a vše důkladně promícháme. Troubu předehřejeme na 195°C.
Připravíme si zapékací nádobu. Na dno nejdříve dáme menší množství masové směsi, poté ji poklademe plátky dýně. Následně dýni pomažeme bylinkovou ricottou a posypeme parmazánem. Stejný postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny ingredience, poslední vrstva by měla být ricottová. Na ricottu poté opět nasypeme parmazán a poklademe ji plátky mozzarelly a lístky šalvěje.
Vložíme do trouby a pečeme 35 – 45 minut.
Dobrou chuť!
Vaše
206
6 comments
Lenka
Hezký den, cukrfree recepty různě zkouším a testuju také na mých spolubydlících a musím říct, že tyto lasagne jsou naprostá pecka! Olizoval se i kamarád, který nemá rád zeleninu a dýni už vůbec ne:-) Díky moc za takhle super tipy!
Ola
Hezký den, moc jsem se těšila, že tyhle lasagne připravím, ale bohužel se mi nepodařilo sehnat dýňové plátky na lasagne v M&S (přišlo by mi to s nimi jednodušší). Prodávají je tam běžně (případně pokud byste měla tip na M&S v Praze) nebo jde pouze sezónní produkt?
Moc děkuji 🙂
Lucie
Hezký večer. Lasagne jsem dnes připravila rodině k večeři. Jsou naprosto vynikající a chutnaly všem, dětem, muži i mně. Bohužel v Lidlu nevedou ricottu a s třemi dětmi přejíždět jinam by bylo o nervy, nahradila jsem ji tedy dvěmi pomazánkovými másly. Dýni jsem použila hokkaidó, která se dá oškrábat škrabkou a nakrájet na tenké plátky jde dobře. Směs jsem nechala povařit jen půl hodiny a pečení také 30 minut na 200 stupňů a stačilo. Jsem velmi ráda za další úžasný cukrfree recept. Jste pro mne velkou inspirací, Janino, Váš blog je jediný, na který si udělám čas a nikdy nelituji. Lucie
Janina Černá
Lucinko, moc děkuji za nádherný komentář, udělal mi velkou radost! Mějte se moc pěkně a ať se Vám jen daří! 🙂
Ani
Děkuji za úžasný recept, zkoušela jsem a moc chutná – překvapivě i manželovi! Místo ricotty jsem dala cottage light s trochou lučiny a dýně se musí nakrájet opravdu na tenoučké plátky, jinak je tvrdá. Jediné, co mě zarazilo je, že má docela dost sacharidů, nějakých 12g ve 100g. Je to v pořádku a pořád vhodné pro low carb?
Kačka
Děkuji za báječný recept. Manžel se ze začátku tvářil ve stylu – „Lasagně z dýně? To zase skončí v koši…“ A nakonec mi jich půlku snědl! 🙂 Velká dobrota to byla.