Z kurzu vaření v Laboratorio jsem si nepřinesla jen krásný zážitek a spokojené bříško, ale i recept na Butter Chicken od úžasné šéfkuchařky Sofie Smith!

Protože mě v říjnu čekal první kurz Cukrfree vaření v Laboratorio, vydala jsem se podívat, jak takový kurz vaření vůbec probíhá. Nikdy jsem na žádném vařícím kurzu nebyla, a tak jsem netušila, jak bych se na něj měla připravit. Kurz Sofie Smith, kde se měly vařit všechny mé oblíbené indické pokrmy (které jsou navíc cukrfree), byl jasnou volbou.

Vždycky jsem si myslela, že na pořádné indické curry, musím jít do pořádné indické resturace a tak jsem se o něj doma ani nepokoušela. Díky vaření se Sofií jsem změnila názor a za posledních pár týdnů vařila butter chicken nejméně třikrát. Stejně jako u každého jídla – stačí mít kvalitní a správné ingredience (a dodržovat postup:) a úspěch je zaručen.

Se svolením Sofie Smith, přidávám recepty na butter chicken a raitu (s drobnými úpravami) na blog i pro vás a věřím, že si na nich, minimálně stejně tak jako já, pochutnáte! 🙂

Počet porcí: 2 – 3 porce

Ingredience

Butter Chicken

600 g kuřecích prsou

1 lžička mletého koriandru

1/2 lžičky mleté papriky

1/2 lžičky kurkumy

2  – 3 lžičky koření garam masala

200 g rajčatového pyré nebo nasekaných rajčat bez slupky

60 g oloupaného čerstvého zázvoru

4 stroužky česneku

2 lžičky bílého jogurt

1/2 lžičky mletého chilli

nerafinovaná mořská sůl

200 ml tučné smetany na šlehání

2 lžíce másla

Raita

1 středně velká okurka

1 lžíce nasekané čerstvé máty

1/4 lžičky mletého římského kmínu

1/2 lžičky koření garam masala

nerafinovaná mořská sůl

300 g plnotučného bílého jogurtu

Postup

Butter chicken

Maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do středně velké mísy. Přidáme koriandr, papriku a koření garam masala a sůl a vše důkladně promícháme. Koření by mělo být tolik, aby pokrývalo všechny kostky masa. Do středně velkého hrnce přidáme rajčata, najemno nasekaný zázvor a česnek, jogurt, kurkumu, chilli a sůl a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme do hladkého pyré. Poté směs necháme na středním plameni 5- 8 minut probublávat. Přidáme kuře, promícháme a na mírném plameni necháme pod pokličkou vařit, dokud kuře není křehké. Poté odendáme pokličku a vaříme dalších pár minut, dokud se nám omáčka nezredukuje (omáčka by měla být hustá). Poté přidáme smetanu a máslo, promícháme a dalších pět minut společně povaříme. Na závěr omáčku ochutnáme a případně dosolíme, či dokořeníme. Podáváme poprášené garam masalou společně s rajtou.

Raita

Okurku oloupeme a nakrájíme na co nejjemněší kousky. Do větší misky přidáme jogurt, koření a sůl a vše promícháme. Poté vmícháme nakrájenou okurku a mátu a případně dosolíme a dokořeníme. Vložíme na alespoň 15 minut do ledničky a podáváme.

Moje tipy:

Butter Chicken můžete jíst jen tak, případně ho přípravit společně s květákovou rýží podle postupu na rizoto. 

V originálním receptu není uvedeno množství koření garam masala. Já sama přidala dvě lžíce na začátku ke kuřeti a potom cca 2 lžíce v průběhu. Záleží na vás, zda máte raději jemnější nebo výraznější kořeněnou chuť (jako já:).

Garam masala nemá vždy totožné složení, jedná se vlastně o mix různých druhů koření. Já používám koření, které jsem si dovezdla z Mauricia a obsahuje: koriandr, římský kmín, hřebíček, kurkumu, pepř, pískavici řecké seno, hořčičné semínko, skořici, kardamon a anýz.

Raitu děláme doma i ze zakysané smetany, případně kombinaci jogurtu a smetany.

Koření garam masala, římský kmín a kurkumu seženete např. na Rohlik.cz

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

206

Podobné články

21 comments

Odpovědět

Tak tohle je naprostá pecka, Jani!! Právě jsme dojedli a olizujeme se aaaaž za ušima. 😊 Díky moc za recept, budu vařit asi dost často! 🤤

Odpovědět

Budu vařit pořád, výborný!!!!! 🙂

Odpovědět

Wow, právě jsem dovařila a recept je úžasný. Moc děkuji

Odpovědět

Synek je dnes u babičky, tak jsme si s manželem udělali něco ostřejšího a byla to opravdu mňamka. Manžel se oblizuje ještě teď. 🙂

Odpovědět

Dát do jídla, které má máslo v názvu, dvě lžíce másla, je při nejmenším podivný. S pěti lžícemi se člověk v indických receptech setká naprosto běžně.

Odpovědět

Jak píšu v textu, tento recept je podle šéfkuchařky Sofie Smith, která je expertkou na indickou a thajskou kuchyni 🙂 pokud máte pocit, že je v omáčce másla málo, klidně si máslo podle libosti přidejte 😉 krásný den.

Odpovědět

Vyzkoušeno, uvařeno a snězeno. Výborné.

Odpovědět

Jé, to mám velkou radost, Věrko <3

Odpovědět

Vynikajici recept 🙂 mela jsem smes kurecich prsou a stehennich rizku a byla to mnamka. 🙂

Odpovědět

Výborný! Jsem v prvním tydnu cukrfree programu a tenhle báječný a rychlý mě utvrdil v tom, že je to super! Díky, Janino, baví mě to 🙂

Odpovědět

Dobrý den, prosím ta omáčka se s tou raitou zamíchá, nebo se to podává zvlášť v miskách?

Odpovědět

Dobrý den, nene to se podává zvlášť :)!

Odpovědět

Výborné, pochutnal si i 2lety syn .. a malem mi to snědl 😀 nečekala jsem, že si dá…

Odpovědět

Díky paní Janino,
dělala jsem dnes k obědu- jen jsem vynechala chilly kvůli dcerce a bylo to vynikajíci, boule za ušima jsme měly obě. Díky za recept.

Odpovědět

Do poslední chvíle jsem nevěřil, že to nebude tak ostrý jako na začátku. A na talíři to bylo mňam! Moc jsme si pochutnali. Díky za parádní recept! 😉

Odpovědět

Po vyzkoušení několika dalších receptů jsem se opět vrátil k tomuto, podle kterého jsem vařil butter chicken poprvé a můžu říct, že jsem měl štěstí. Dle mého nejlepší recept, který se tady dá najít. Díky moc a jdu se najíst 😁

Odpovědět

Tak po česnekovým ghí, který je naprosto úžasný a mizí u nás neskutečnou rychlostí, jsme se pustili do tohohle zázraku… sarkasmus stranou, toho v tomhle komentáři není ani špetka – zkrátka je to úžasná kombinace chutí a vůní… měli jsme doplněné domácí chapati s mletým koriandrem a paráda, určitě budeme opakovat často 🙂 Moc díky za recept, jste skvělá 🙂

Odpovědět

Dneska uvařeno a za nás teda 1*, manžel se olizuje ještě teď. Opravdu vynikající a vlastně jednoduché. DÍKY MOC, Jana K.

Odpovědět

Dobrý den,

pokud nemohu mléčné výrobky čím nahradit v tomto receptu smetanu?
Vaše recepty jsou úžasné a nyní se s manželem chystáme přejít na cukrfree stravu, nyní čteme Vaši knihu o 9tydenním programu, ale bohužel mám trochu strach z toho jak nahradit mléčné výrobky ve Vašich receptech. Manžel bude mít vždy variantu s mléčnými výrobky ale já nevím jak je v receptech nejlépe nahrazovat. Jediné co jím jsou občas kozí sýry.

Předem děkuji za odpověď.

Odpovědět

Krásný den, Evi,

děkuji za zprávu. Můžete vyzkoušet kokosové mléko, pokud Vám nevadí chuť kokosu ve slaných jídlech. Co se týče mléčných výrobků obecně, tak nahrazovat se většinou dají ale záleží na receptu. Často se mléko dá nahradit rostlinným mlékem, ideálně domácím, smetana zase kokosovou smetanou (ale ne vždy). Můžete si vyrobit i ořechovou smetanu, stačí jen změnit poměr vody a ořechů (vody méně a ořechů více) nebo jednoduše vybírat recepty bez mléčných výrobků. Pečená zeleniny, naklíčené nebo alespoň důkladně namáčené luštěniny, ryby, maso, vejce, sýry, ale případně i kváskový chleba, pokud se nerozhodnete pro striktnější variantu s omezením sacharidů, či pokud nemáte problém s lepkem. Určitě se to dá a i já byla jednu dobu bez mléčných výrobků. Jen se v tom člověk musí „naučit chodit“ pak už je to automatické 🙂 držím moc palce! 🙂 J.

Odpovědět

Uvařila jsem svým vybíravým dětem (dcery 12 a 10 let), co se ve všem akorát nípou, ale tohle jídlo si přidávaly, i když už neměly hlad, že prý je to tak strašně dobré. Děkuji mockrát za recept, budu vařit hodně často.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..