Abych vám svou druhou nejoblíbenější snídani – aioli plněná vajíčka (první je vývar s avokádem, zeleninou a vajíčkem) neukazovala pořád jen na Insta Stories, přidávám na ně recept i sem na blog.
V rámci spolupráce s Makro, vařím tento měsíc z jejich olejů značky ARO a Metro Chef. Aioli, ale i obyčejnou majonézu jsem zkoušela z obou. ARO měl ale o něco jemnější a méně (typicky) nahořklou chuť, proto jsem se rozhodla aioli vajíčka připravit právě s ním.
V rámci spolupráce s Makro, vařím tento měsíc z jejich olejů značky ARO a Metro Chef. Aioli, ale i obyčejnou majonézu jsem zkoušela z obou. ARO měl ale o něco jemnější a méně (typicky) nahořklou chuť, proto jsem se rozhodla aioli vajíčka připravit právě s ním.
Navíc díky citronu a česneku se nahořklá chuť olivového oleje v aioli téměř neutralizuje, takže si aioli vajíčka vychutnají i ti, kteří majonéze z olivového oleje zrovna neholdují. 🙂
Aioli vajíčka si děláme pravidelně k snídani, ale poslouží i místo oběda nebo večeře. Jsou taky skvělou „jednohubkou“ na posezení s přáteli. Tím, že jsou opravdu syté, bude každému stačit jen pár kousků :).
Hotová vajíčka můžete ozdobit kaviárem z divokého lososa nebo třeba orestovanou kvalitní slaninou. Výborná bude ale i jen nakrájená pažitka :).
Nejlepší jsou vajíčka vychlazená, proto pokud vydržíte po jejich přípravě ještě chvilku počkat, vložte je vychladit na pár minut do lednice a až potom podávejte. Dobrou chuť! 🙂
Ingredience
Počet porcí: 2 porce
5 natvrdo uvařených vajec
3–4 lžíce domácího aioli
2 lžíce cream cheese (např. Bio Matylda čerstvý sýr)
Na domácí aioli:
1 žloutek pokojové teploty
2 lžičky citronové šťávy z bio citronu
1 stroužek česneku
1 lžička hořčice bez cukru
3 polévkové lžíce ARO Extra Virgin olivového oleje
Nerafinovaná mořská sůl
Na servírování:
Kaviár z divokého lososa
nebo
Farmářská slanina, nakrájená na kostičky a orestovaná
Postup
Do vyšší nádoby vložíme žloutek pokojové teploty. Přidáme hořčici, najemno nastrouhaný česnek, citron a sůl a pomocí metličky promícháme. Po kapkách přidáváme olivový olej tak, že vždy přidáme pár kapek, které do směsi ručním šlehačem zašleháme, poté přidáme další a opět zašleháme. Takto postupně zašleháme celé 3 lžíce olivového oleje.
Vejce rozřízneme podélně napůl a opatrně z nich vyjmeme žloutky, které vložíme do menší misky. Přidáme 3–4 lžíce aioli a cream cheese a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme. Tyčový mixér vyměníme za ruční šlehač a celou směs ještě vyšleháme. Pomocí lžičky poté směsí ze žloutků naplníme rozpůlená vajíčka. Každé vajíčko ozdobíme kaviárem z divokého lososa nebo orestovanou slaninou a podáváme.
Moje tipy:
Olej přilévejte opravdu velmi pomalu a po kapičkách, jinak se může stát, že vám aioli neztuhne.
Nezapomeňte na to, že žloutek musí mít pokojovou teplotu. Pokud jste zapomněli vajíčko včas vyndat z lednice, oddělte žloutek od bílku už za studena a vyčkejte, až bude mít žloutek pokojovou teplotu.
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
195