Co mají vegani a já společnýho? Kromě lásky k přírodě a zvířatům, milujeme Kejl! Jen ten můj je ovoněnej slaninou a zjemněnej smetanou.
Kale (čti „kejl“) nebo taky kadeřávek, je jednou z mých oblíbených „zelených“ ingrediencí. Kadeřávek přidávám syrovej do salátů nebo ho podusím s trochou česneku a slaniny a zakápnu olivovym olejem. Jím ho hlavně jako přílohu, ale často mi zbylej kejl z večeře poslouží i jako výborná snídaně.
Jako snídaně? No jasně! Zbytky z večeře jsou totiž mojí nejoblíbenější snídaní. A tak se mi klidně stane, že snídám jehněčí vývar, zbylou fathead pizzu a nebo právě podušenej kadeřávek se slaninou.
A proč zrovna kadeřávek? Kromě toho, že má lahodnou chuť a hodí se jako příloha k různým druhům masa ale i k rybě, se považuje za „superpotravinu“. Kadeřávek obsahuje vysoké množství vitamínů K, B, C, karotenů, železa, hořčíku, draslíku, folátů (forma kyseliny panthothenové) a luteinu, je plný vlákniny a hlavně – je úplně cukrfree!
Ingredience
450g kadeřávku
4-5 plátků kvalitní slaniny
1 lžíce ghí nebo avokádového oleje
1 nasekaná červená cibule
3 najemno nasekané stroužky česneku
1 hrnek vody
1/2 hrnku smetany
šťáva z citronu
himalájská sůl
pepř
strouhaný parmazán na posypání
Postup
Kadeřávek očistíme od tvrdých stonků a nasekáme na menší kousky. Na pánvi s rozehřátým ghí na mírném plameni orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme nasekaný česnek a nakrájenou slaninu a další 3 – 4 minuty společně restujeme. Poté přidámě nasekaný kadeřávek, sůl a pepř a společně s cibulí, slaninou a česnekem 3 minuty restujeme. Následně přidáme půl hrnku vody a necháme podusit. Jakmile se voda vypaří, vlijeme zbývající vodu a dusíme dalších pět minut. Na závěr vlijeme smetanu a za občasného míchání dalších 5-10 minut dusíme. Hotový kadeřávek zakápneme citrónovou šťávou, promícháme a podáváme posypaný parmazánem jako přílohu k masu nebo samotný.
15
5 comments
Pavlína
Opět to vypadá moc hezky!
Ty recepty jsou prostě bezvadnè, všechno co jsem tu našla a přečetla mě šíleně zaujalo! 
MagicBeautyLife
Janina Černá
Děkuju za pochvalu Pavlíno :)! Moc si Vaší podpory vážím a doufám, že Vás blog bude bavit i nadále! xx
Tomáš
Jo, taky miluju kejl a slaninu
Jitka
Kadeřávek zbožňuji v kaštanové polévce (ale ta asi není low carb?), nicméně sehnat ho, to není žádná legrace. A tak nezbývá, než si jej na zahradě pěstovat… zelený i krásně fialový (ale po uvaření zezelená taky). Ale jak ho shání lidi v menších městech a bez zahrady, to fakt nevím… díky za zajímavý recept.
Janina Černá
Ze zahrádky je samozřejmě nejlepší!
Navíc ho teď začali konečně prodávat i v Tescu, takže i lidé z menších měst si ho mohou užívat 