Low Carb Shepherd’s Pie – když květák is the new brambora!
Ano, vidíte správně. Opět jsem byla tak drzá a dovolila si připravit recept s masem. Pokaždé, když sdílím na Instagramu recept, který obsahuje maso, seběhne se na mě smečka veganů a začnou ty nejhorší hejty. „Nechápu, jak někdo, kdo jí maso, může být proti týrání zvířat!“ Aha. Takže když se člověk snaží chovat přirozeně, tak jak to s ním příroda měla v úmyslu (ano, člověk je všežravec), tak zákonitě musí být i pro týrání zvířat. Tak to jo…
Abyste pochopili, já sama maso nejedla asi dvanáct let, ale nebyla jsem ten typ člověka, který by to všem vnucoval na potkání a hejtoval každýho, kdo si dovolí dát k nedělnímu obědu kachnu. Ten typ člověka, kterýho znáte asi tak minutu, ale už jste se stihli dozvědět, že je vegan, a že vy byste měli bejt taky, jinak můžete za utrpení všech zvířat vesmíru.
Nicméně, nechci vegany urážet a navíc nechci generalizovat. Jak řekla včera moje paleo vegan kamarádka „některý vegani jsou i normální.“ Díky bohu! Co nechápu je to, proč má těch pár procent z nich takovou potřebu ukazovat ostatním, jak se díky svýmu životnímu stylu a přesvědčení cítí být nadřazenější než my – krvelační tyrani. Tím, že vegani budou rozhazovat hejty, kudy chodí místo toho, aby s ostatními diskutovali a dávali svoje pádný argumenty (ne ty typu, že jsme jediný živočichové, který pijou mlíko jinejch živočichů…jsme taky jediný, který lítaj letadlama, chodí ke kadeřnici nebo píšou blogy, že jo), proč by měli být všichni vegani (teda až v momentu, kdy se jich na jejich veganství někdo zeptá) určitě nevzbudí v ostatních myšlenku a touhu stát se veganem. Efekt bude spíš opačnej.
Spousta veganů má takovou romatickou vizi. Takovou, kdy všichni lidi na světě přestanou jíst maso. Je to sice hrozně hezká myšlenka, ale pro mě, alespoň v tuhle chvíli, naprosto nepředstavitelná. Proto mi přijde logický, že větší službu hospodářským zvířatům udělám tak, že budu podporovat menší lokální farmáře, kteří svoji práci dělají s láskou, a kteří dávají svým zvířatům tu nejlepší péči. Zároveň tak budu motivovat ostatní, aby si dali tu práci a maso pro svou rodinu přestali kupovat z běžných velkochovů a dojeli si pro ně ke svému místnímu farmáři.
Co se tu teda celou dobu snažím říct? Můj blog neni vegetariánskej ani veganskej, proto ode mě neočekávejte, že se jen ze strachu o to, aby se muj recept líbil všem, budu vyhýbat receptům, ve kterých se vyskytuje maso. Já od vás taky nečekám, že se ve vašich většinou dost nezdravých veganských jídlech (ano, i hranolky s kečupem jsou veganský) nebude vyskytovat cukr.
V životě bych si nedovolila úplně cizího člověka přes sociální síť nebo v reálnym životě urážet nebo jím opovrhnovat jen proto, že má jinej životní styl a názory než já. Tak jako respektuju všechny možný způsoby stravování, druhy životního stylu a přesvědčení ostatních, respektuju i to, že se někdo rozhodne stát veganem. Stejně tak bych očekávala, že vegani budou respektovat to, že se rozhodnu jíst maso.
No a na oslavu svýho neveganství jsem si dovolila připravit tenhle tradiční anglickej „pie“ netradičně s květákovým pyré místo bramborovýho a tak se dá říct, že je (až na tu jednu mrkev a trochu rajčat) úplně low carb. Jako náplň jsem použila mletý jehněčí maso, pro který jsem si jela asi tak 40km ke kamarádce, jejíž rodiče chovají ovečky. Chápu, že každý z vás nemá takový ovečkový kamarádky jako já, ale takových farmářů je po celé republice spousta a většinu z nich najdete dnes i na internetu. A taky spousta řezníků má kvalitní maso, stačí si jen dát práci a najít toho pravýho. Takže žádný výmluvy a od teď už se masa ze supermarketů ani nedotknete :).
Ingredience
500g mletého jehněčího nebo hovězího masa
2 lžíce tuku (ghí, kokosový olej, sádlo)
1 střední cibule, najemno nakrájená
1 mrkev, najemno nakrájená
3 řapíky celeru, najemno nakrájené
4 stroužky česneku, najemno nasekané
1/2 lžičky římského kmínu (cumin)
400g rajčatové pyré (nebo krájená rajčata v plechovce)
tučnější smetana
tymián, najemno nasekaný
rozmarýn, najemno nasekaný
petrželová nať (hladkolistá), nahrubo nasekaná
80ml suchého červeného vína
1 středně velký květák
himalájská sůl
pepř
Postup
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Ve větší pánvi rozehřejeme na středním plameni tuk.
- Přidáme cibuli, česnek, mrkev, řapíky celeru a římský kmín, vše promícháme a necháme restovat dokud zelenina nezměkne (asi 5 minut).
- Zvýšíme teplotu a přidáme mleté maso, které restujeme společně se zeleninou dalších 8-10 minut.
- Přidáme rajčatové pyré, sůl, pepř, bylinky (tymián a rozmarýn) a víno a vše promícháme. Následně snížíme teplotu a necháme dalších 10 minut probublávat.
- Mezitím nakrájíme květák na menší růžičky, vložíme jej do hrnce a vaříme dokud nezměkne. Uvařený květák přecedíme a společně se smetanou, solí a pepřem (lze přidat i česnek) vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří květákové pyré.
- Masovou směs vložíme do nádoby na pečení a navrch rozprostřeme květákové pyré.
- Nádobu vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut, dokud nám pyré nezezlátne.
- Hotový pie posypeme petrželovou natí a podáváme buď samotný, s lístky rucoly nebo se salátem.