Matt měl narozeniny a měl přání jediný – Bounty koláč od Janiny.
Matt je přítel Paty. Paty je moje kámoška z práv, se kterou jsem se seznámila v Austrálii. Vtipný na tom je, že ve škole, ač jsme ze stejnýho ročníku, jsme se nikdy dřív nepotkaly. Paty se s Mattem, kterej je z Novýho Zélandu, seznámila právě v Perthu a nejsladší na tomhle příběhu není ten Bounty Cake, ale to, že Matt se jednoho dne rozhodl, že sbalí svůj surf (?!), pár triček, kraťasů a flip flopů a odstěhuje se za svojí milovanou Paty do Prahy.
Ale teď už k tomu Bounty koláči. Pár měsíců zpátky jsem Mattovi říkala o cukrfree a tom, jak se většina sladkých jídel dá dost dobře (a dost chutně) udělat i bez cukru. Matt je na cukru celkem dost závislej a tak mi samozřejmě totálně něvěřil. Proto jsem se ho zeptala na jeho nejoblíbenější sladkost a řekla mu, že ať je to cokoli, vyrobím mu cukrfree variantu týhle sladkosti (a v duchu si říkala „proboha ať to neni medovník, ať to hlavně neni medovník!“).
Naštěstí medovník není na Zélandu moc známej, a tak jsem si oddechla, když mi Matt řekl, že miluje Bounty.
Bohužel jsem dalších pár měsíců neměla buď příležitost nebo čas Bounty tyčinky pro Matta vyrobit. Ta příležitost přišla až teď, kdy Matt slavil 32. narozeniny a to čekání vyplatilo.
Matt byl z Bounty koláče maximálně nadšenej. Chvíli jsem si říkala, jestli to na mě jen nehraje, aby mi nebylo smutno, protože mi několikrát dokola opakoval, jak je to fakt strašně, strašně dobrý. Ale když si ještě před spanim dal jeden kousek, nemohla jsem jinak než mu uvěřit.
Původní recept, který najdete i v kuchařce byl inspirován stránkou My Copenhagen Kitchen, který jsem v době, kdy jsem s blogováním začínala zahlédla na Instagramu. Za tři roky, kdy jsem recept připravovala nespočetněkrát, jsem recept upravila tak, aby byla krémová směs krémovější a spodní vrstva nebyla nahořklá kvůli kakau.
Co mě ale potěšilo ještě víc bylo to, že se Matt druhý den sám začal mě a Adama na cukrfree vyptávat a dokonce i slíbil, že se pokusí svý závislosti na cukru zbavit.
Co z toho vyplývá? Pokud chcete sebe nebo někoho zbavit závislosti na cukru, upečte mu (si) Bounty Cake!
Ingredience
Spodní vrstva:
150g mandlí nebo mandlové mouky
1 lžíce kakaa
40g kokosového oleje
2 vejce od šťastných slepiček
Kokosová vrstva:
300 g strouhaného kokosu
600 – 700 ml kokosového mléka
80g kokosového oleje
vanilkový extrakt nebo mletá vanilka bourbon
Čokoládová vrstva:
150g vysokoprocentní čokolády
1 lžíce kokosového oleje
Postup
Troubu předehřejeme na 150°C. Mandle s kokosem a kakaem vložíme do mixéru a společně mixujeme, dokud nevznikne jemná moučka. Do směsi poté přidáme vejce a kokosový olej a vše důkladně promícháme.
Vzniklé těsto vložíme do dortové formy o průměru 20 – 22 cm vyložené papírem na pečení a prsty rovnoměrně přimačkáme ke dnu formy. Vložíme do trouby a pečeme 15 – 20 minut. Vzniklý korpus necháme vychladnout.
Poté si připravíme kokosovou vrstvu tak, že kokos vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hladká moučka. Kokosovou moučku společně s kokosovým mlékem, vanilkou a kokosovým olejem vložíme do menšího hrnce. Vše důkladně promícháme a na středním plameni pomalu zahříváme. Vzniklou kokosovou směs přemístíme na vychladlý korpus. Koláč poté vložíme na 1 hodinu do lednice, dokud kokosová směs neztuhne.
Ve vodní lázní rozehřejeme čokoládu společně s kokosovým olejem. Rozehřátou čokoládu necháme pár minut vychladnout. Poté koláč od prostředku po kraje opatrně polijeme čokoládou. Hotový koláč necháme v ledničce alespoň 2 hodiny, dokud čokoládová vrstva úplně neztuhne.
Pozn.:
Je potřeba použít kvalitní nahrubo strouhaný bio kokos. Z mletého kokosu, který je běžně dostupný v supermarketu, bude kokosová směs suchá a drobivá.
Množství kokosového mléka bude potřeba přizpůsobit tak, aby hmota byla krémová, nikoli příliš tekutá, ani příliš hustá.
303