Abyste si nemysleli, že umím péct jen sladký koláče, tak jsem pro vás připravila recept na Zeleninový Spiral Tart neboli spirálový koláč (taky vám to anglicky zní líp?), který se těm „sladkým“ s přehledem vyrovná.

Tenhle koláč může na první pohled vypadat složitě, ale nebojte, vypadá složitě i na všechny ostatní pohledy a dá to trochu práce, než se vám podaří tu všechnu nezbednou zeleninu takhle pěkně namotat do formy. Výsledný spirálový efekt však stojí za to a určitě udělá dojem na všechny vaše přátele (i nepřátele).

Tedy, udělá dojem na všechny přátele, kteří nejsou jedni z těch, co „nesnáší“ některý druh vaší oblíbené zeleniny, jako třeba Paty s Mattem nesnášeli batáty. Sice máte pak zkaženou radost z vašeho úchvatného koláče, který kvůli batátě nechce nikdo jíst, ale na druhou stranu vás může utěšit myšlenka na to, že máte celý koláč pro sebe (evil laugh).

 

IMG_5798

Takže pokud se chystáte připravit koláč pro více hostů, zjistěte si nejdřív, jestli jim nevadí batáty, protože poslední dobou pozoruju, že je víc lidí, co batáty nejí než těch, kteří je zbožňují (tak jako já).

 

 

Na závěr vám řeknu jedno tajemství. Tenhle koláč připravuju pravidelně na všechny zahradní party a grilovačky a pokaždý má velkej úspěch. Jenomže motat se takhle se zeleninou před tím, než jedete na nějakou zahradní party není zrovna vždycky možný nebo alespoň já si neumim zorganizovat čas tak, abych všechno stíhala. Proto si ušetřím čas a práci tím, že zeleninu nakrájím místo na plátky, tak na malý kostičky a upeču ho úplně stejně jako ten spirálovej. Upřímně, já osobně si víc pochutnám na kostičkovym koláči, kterej ale nevypadá tak dobře. Takže opět záleží na vašich prioritách. Dobrou chuť! 🙂

IMG_5528

 

Ingredience

1 větší nebo 2 menší cukety

1 lilek

2 mrkve

1 batáta (čím delší a štíhlejší, tím lepší)

paprika kapie

6 vajíček od šťastných slepiček

půl hrnku strouhaného parmazánu

1 balení zakysané smetany

feta nebo balkánský sýr

ghí nebo kokosový olej (bez vůně)

sůl

pepř

 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170°C.
  2. Formu na koláč vymažeme ghí nebo kokosovým olejem.
  3. Zeleninu podélně nakrájíme na slabé dlouhé plátky (použila jsem kráječ na zeleninu, ale lze i škrabkou nebo ostrým nožem).
  4. Na kuchyňském grilu (popř. na pánvičce) grilujeme  papriku a batátu dokud nezměknou.
  5. Srolujeme plátek cukety do spirály, před koncem plátku přimotáme plátky mrkve a lilku a spirálu vložíme do prostředka nádoby.
  6. Pokud se vám spirála bude rozmotávat, připevněte ji párátkem, které nakonec nezapomeňte vyndat :).
  7. Do prázdných míst vložíme plátky batáty a papriky a pokračujeme opět cuketou, mrkví a lilkem, dokud nedosáhneme okrajů nádoby.
  8. Polijeme rozehřátým ghí nebo kokosovým olejem.
  9. V míse smícháme vejce, smetanu, parmazán, sůl a pepř a vzniklou směsí přelijeme koláč. Poté ho vložíme do trouby.
  10. Po 30 minutách koláč z trouby vyndáme a posypeme nakrájenou fetou (balkánským sýrem).
  11. Poté koláč vložíme na dalších 15 – 20 minut do trouby, dokud povrch sýra nezezlátne.
  12. Koláč necháme úplně vychladnout a poté podáváme.
9

Podobné články