Cukrfree perníků najdete na mém blogu několik. Tento je ale podle mě zatím tím nejlepším a nejnadýchanějším, jaký jsem zatím upekla. A samozřejmě vznikl úplnou náhodou, jak už to u mých nejoblíbenějších receptů bývá. Na to, jak se mi v devátém měsíci už nechce nic moc dělat, jsem tento perník pekla už třikrát a to je opravdu co říct! Tak doufám, že vás taky tak nadchne jako mě (a miminko).

 

Ingredience

Těsto

110 g vlašských ořechů

100 g kokosu

140 g kešu nebo mandlové mouky

2 lžičky skořice

4 lžíce perníkového koření od Antonína

1 lžíce kakaa

2 lžičky jedlé sody

1 oloupané a nastrouhané jablko (cca 100 g)

1 lžíce kůry z bio citronu

40 g vysokoprocentní čokolády (používám Vivani 92%)

1,5 hrnku hustého kokosového mléka (Wild & Coco)

3 vejce

 

Poleva

80 g vysokoprocentní čokolady (Vivani 92%)

5 lžic smetany

Kokos na posypání

Cukrfree marmeláda na promazání

 

Dále budete potřebovat:

Koláčovou formu o průměru 28 cm či čtvercovou 23×23 cm

 

Postup

Vlašské ořechy vložíme do mixéru společně s kokosem a namixujeme do jemné moučky. Přidáme namleté kešu nebo mandlovou mouku, skořici, perníkové koření, kakao a jedlou sodu a promícháme.

Ve vodní lázni zatím rozehřejeme čokoládu. Poté do těsta přidáme jablko a citron a rozehřátou čokoládu a promícháme. Poté vmícháme i kokosové mléko a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ten poté opatrně vmícháme do těsta.

Troubu předehřejeme na 175°C. Těsto přesuneme do formy na pečení (používám čtvercovou Eaziglide 23×23 cm) a vložíme na 30-35 minut do trouby. Propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.

Mezitím si připravíme polevu a to tak, že ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Do té pak přidáme pět lžic smetany a pouze párkrát promícháme. Jakmile je poleva tuhá, přestaneme míchat jinak hrozí, že se poleva srazí. Pokud se vám poleva srazí, je možné ji zachránit přidáním další 1-2 lžic smetany. Důležité je polevu “nepřimíchat”.

Hotový perník necháme vychladnout. Nyní máme dvě možnosti – buď perník necháme tak jak je a pouze jej pomažeme polevou a posypeme kokosem nebo jej rozřízneme na dvě půlky, které promažeme marmeládou a položíme na sebe. Vršek pak pomažeme silnější vrstvou polevy a posypeme kokosem.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

 

125

Podobné články

7 comments

Odpovědět

Opravdu úžasný perník, pekla jsem ho poprvé a nemá chybu. Je krásně vláčný, voňavý a nadýchaný, značka luxus. Děkuji za recept, ukládám 👍😊

Odpovědět

Je možné nahradit vlašské ořechy?

Odpovědět

Můžete použít například mandle nebo kešu 🙂

Odpovědět

Je úžasný! Děkuji za tento recept!

Odpovědět

Bez marmelády to nebylo ono, nějaká sladkost mi tam chyběla, namazala jsem ho povidly bez cukru a hned to byl vyšší level 🙂 Jinak je opravdu krásně vláčný. Dělala jsem i bez čokolády pro ročního synka.

Odpovědět

Dobrý den,
úplně jste mě nadchla Vašimi recepty. Mám těhotenskou cukrovku zhruba od 11tt. Teď začínám 18tt. Mám dotaz.. kolik gramů koláče nebo ostatních dortů si mohu dát k dopolední svačině? Moc děkuji za odpověď ❤️. Terka

Odpovědět

Výborný perník. Peču ho v remosce a nemá chybu! Díky za recept 😉

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..