Když máme doma chuť na nějakou delikatesu, uděláme si rizoto. Nejraději máme to s čerstvými houbami, smetanou a tymiánem!
Dřív jsem zeleninovou rýži dělala opravdu jen výjimečně. I když jsem ji milovala už od prvního ochutnání, přišla mi hrozně pracná a hlavně – měla jsem jí po celý kuchyni.
Navíc se mi ve Vitamixu nikdy nedařilo rýži udělat tak, aby byla rovnoměrně nasekaná – spodek byl vždy na kaši a vršek na větší kusy.
Napadlo mě proto, co by se asi stalo, kdybych do mixovací nádoby společně se zeleninou, přidala i vodu? Začala jsem googlovat a (jako vždy, když si myslíte, že jste objevili Ameriku) i u zeleninový rýže jsem zjistila, že to napadlo už někoho přede mou, ale hlavně – že to funguje!
Zeleninu tak stačí nakrájet na menší kousky a vložit jí společně s vodou do mixovací nádoby. Pokud máte vysokorychlostní mixér, buďte opatrní a skutečně jen jednou, max. dvakrát zapulzujte a rýži máte hotovou. U mixérů s nižším výkonem to bude trvat jen o chviličku (tak o 5 vteřin) déle.
Rizoto, které vidíte na fotce, jsem dělala ze žluté cukety, proto se nelekněte, že to vaše ze zelené bude mít přorozeně jinou barvu. My naše rizoto milujeme obzvlášt, když je v něm pořádná dávka sýra. Z Itálie jsme si totiž přivezli úžasný tvrdý sýr připomínající Pecorino, který je z nepasterovaného mléka. Proto sýrem nešetříme a dáváme ho jak do rizota, tak s ním hotové jídlo ještě posypeme.
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 2 – 3 porce
Ingredience
sádlo nebo ghí
1 střední květák
1 střední žlutá cuketa
2 střední bílé cibule (nebo 1 větší)
300 g čerstvých lesních hub nakrájených na kostičky
400 g drůbežího masa z farmy (já použila kachní)
2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
1 dcl suchého bílého vína
1 hrnek kuřecího vývaru
200 ml 30% smetany
3 stroužky česneku
nerafinovaná mořská sůl
Na servírování
pažitka
sýr pecorino podle chuti
Postup
Květák očistíme a nakrájíme na jednotlivé růžičky. Ty potom vložíme do mixéru, přidáme vodu tak, aby růžičky byly ponořené a mixujeme, dokud se nám nevytvoří malé, jako rýže vypadající kousky. Cuketu očistíme, nakrájíme na větší kostky a stejně, jako květák přidáme i s vodou do mixéru a rozmixujeme na menší kousky. Poté pomocí síta zeleninovou rýži slijeme a dáme stranou. Ve větší pánvi s rozehřátým ghí orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a společně 2 – 3 minuty restujeme. Přidáme houby, tymián a bílé víno, promícháme a na středním plameni necháme 5 minut restovat. Poté přidáme zeleninovou rýži a zprudka ji orestujeme. Vše podlijeme vývarem, promícháme a necháme 5 minut probublávat. Následně vlijeme smetanu, přidáme najemno nasekaný česnek a za občasného míchání vaříme, dokud zelenina úplně nezměkne, poté rizoto dosolíme. Mezitím si nastrouháme sýr pecorino, který můžeme buď vmíchat do rizota nebo s ním hotové rizoto pouze posypat (nebo obojí:). Hotové rizoto podáváme společně se sýrem a najemno nakrájenou pažitkou zakápnuté olivovým olejem.
Moje tipy:
Na přípravu zeleninové rýže jsem použila vysokorychlostní mixér značky Vitamix, který můžete s 10% slevou sehnat zde. Pro slevu zadejte kód FR10CR87, sleva 10% z ceny se vám poté automaticky odečte.
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
186
5 comments
Maugli
Mňam, to bylo výborné.❤️ Moje první speciální cukrfree jídlo, které bylo potřeba vařit (nepočítám vejce na mnoho způsobů a flákoty masa se zeleninou, případně dušenou zeleninu 🙂 ) Navíc to moc chutnalo i muži, který to dle mých pokynů z postele musel i uvařit. Báječné. Děkuji ❤️❤️❤️
Zuzana
Vypadá to skvěle, tvoje slané zeleninové a masové recepty prostě miluji 🙂 Chtěla jsem se zeptat, pokud doma nevlastním Vitamix, čím je nejlepší udělat takovou zeleninovou rýži? S čím máš předchozí zkušenosti?
Janina Černá
Moc díky! 🙂 určitě to pujdě i v méně výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu 🙂
Lenka
Dakujem krasne za super tip, ja robievam karfiolovu ryzu „kvetakovou“ 🙂 jednoducho tak ze si to rucne nastruham na struhadle 🙂 za 3 min 🙂 hotove
Lea
Rizoto je skvelé. Pred vyskúšaním karfiolovej ryži ma vždy odradil ten proces jej výroby (strúhanie a následné upratovanie celej kuchyne). Navyše, som sa bála, či vôbec bude chutiť – moji chlapci totiž karfiol nemajú radi (teda aspoň si to myslia, aj keď biele krémové omáčky zahusťujem výhradne ním.. ;)) Ten nápad s mixérom a vodou je však skvelý, ryža bola hotová doslova za 3 sekundy ;).