Minulý víkend jsme se úplně nečekaně ocitli na kolonádě v Poděbradech. Bylo devět hodin ráno a my měli hlad. Upřímně, nemám moc v oblibě chodit na snídaně někam, kde to neznám, pokud se nejedná o buffet, kde si můžu vybrat, co mám ráda a co chci jíst, nejen podle toho, jak to vypadá na papíře, ale i ve skutečnosti.
Nicméně, hladovět jsem nechtěla, proto jsme zapadli do jedné z mnoha kaváren podél Lázeňského parku.
K mému překvapení byla nabídka celkem zajímává a to hlavně proto, že asi kromě dvou druhů sladkých snídaní, z toho jedné ‚zdravé‘ snídaně, jejíž součástí byl ovocný džus, muesli, ovoce a jogurt (takže cukr s cukrem a dalším cukrem), zde byla i velká nabídka různých vaječných snídaní, čímž si mě tahle kavárna okamžitě získala.
Přiznám se, že jsem se vůbec nemohla rozhodnout, jakou z těch vaječných snídaní si vyberu, proto jsem čekala, co si dají ostatní návštěvníci kavárny, kteří vypadali, že tu nejsou poprvé, protože si objednáváli jídlo, aniž by vůbec otevřeli jídelní lístek. Většina z nich, až na jednu paní, která se rozhodla pro ‚zdravou snídani‘, šla cíleně po jednom jídle – vejcích do skla.
Hádáte správně. Objednala jsem si vejce do skla taky a při čekání na ně jsem se od Adama dozvěděla, že tahle pochoutka byla nejoblíbenější snídaní prezidenta T. G. Masaryka, který je měl nejradši jen osolené, opepřené s trochou křenu.
Zároveň jsem se dozvěděla, že mi Adam vejce do skla docela často dělá i doma, jen jim neříká vejce do skla a nedává je do skla, ale do normální misky a posype je pažitkou, a když se mě ptá, jestli je chci k snídani, řekne “takový ty vajíčka nasekaný s máslíčkem a pažitkou”.
Dnes jsem si je podle Adamova návodu udělala sama. Dala je do skla, posypala pažitkou, zalila rozpuštěným máslem, osolila, opepřila a po prvním soustu si řekla, že je s Vámi musím sdílet, protože jsou vážně EGGcelentní!
Ingredience
3 vejce
1 lžíce octa
pažitka
1 lžička másla
sůl, pepř
Postup
- Použijte vejce pokojové teploty, zabráníte tak popraskání.
- Do špičky vejce udělejte malou dirku.
- Vodu v menším hrnci přiveďte k varu, přidejte lžíci octa.
- Vejce opatrně vložte do vody a vařte přesně 4 minuty (pokud máte větší vejce, tak 5 minut).
- Po uvaření vylijte horkou vodu, vejce v hrnci jemně ‚nakřápněte‘ a zalijte ledovou vodou, aby šla lépe loupat.
- Vejce oloupejte, vložte do sklenice a nakrájejte podle libosti. Osolte, opepřte, zalijte rozteklým máslem a posypte pažitkou.
- Okamžitě podávejte.