Špagetová dýně byla jedna z těch věcí, který jsem se zuřivě a do nedávna i marně snažila sehnat v našich českých obchodech a na trzích. Naštěstí ale přišla sezóna dýní a s ní i tahle kouzelná dýně, která se po upečení rozpadne na malý žlutý špagetky.
Takže pokud budete mít takový štěstí jako já a seženete tuhle žlutou potvoru, můžete si jí připravit jako dýni bolognese, dýni carbonara nebo jako dýní *vlož jakýkoli italský slovo* protože špagety z ní hravě nahradí všechnu tu pastu, která Vám u cukrfree tak strašně chybí.
Poprvý jsem byla trochu nervózní, protože jsem moc nevěděla, co od špagetový dýně čekat. Adam má rád pastu ale dýni „ne tak moc“ (čti „vůbec, jen nechci bejt zlej a říct ti, že dýni nesnášim“), proto jsem jí raději nejdřív připravila jen pro sebe ten týden, kdy byl Adam na Islandu.
Musím říct, že pokud jsem celou dobu Adamovi záviděla (samozřejmě v dobrym) Island, tak při jezení týhle zapečený dýně jsem zapomněla na celej Island i s Aurorou Borealis, protože chutnala naprosto nadpozemsky.
Ingredience
střední špagetová dýně
ghí nebo kokosový olej bez vůně
himalájská sůl
pepř
Náplň – podle Vaší chuti a velikosti dýně, já na svou středně velkou dýni použila:
ghí
300g krutího mletého masa
250g rajčatové polpy
1 šalotku
2 stroužky česneku
2 lístky šalvěje
špetku muškátového oříšku
himalájskou sůl
pepř
200g mozzarelly
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Dýni podélně rozřízněte a pomocí polévkové lžíce z ní vydlabejte semínka.
- Dýni pomažte ghí (pouze vnitřní část), osolte, opepřte a rozříznutou částí vložte do zapékací nádoby nebo na plech vystlaný papírem na pečení.
- Vložte dýni do trouby a pečte 30 až 45 minut, dokud vnitřek úplně nezměkne.
- Vidličkou vytrhávejte vlákna připomínající špagety. Pokud je dýně dostatečně upečená, vlákna se pohybem vidličky oddělí sama. Pokud se vlákna neoddělí, vložte dýni na dalších 10 až 15 minut zpátky do trouby.
- Takto vytvořené špagety můžete rovnou použít jako přílohu, popř. můžete přidat směs z krutího masa (nebo jakoukoli jinou směs) a dát ještě na 15-20 minut zapéct do trouby.
- Náplň vyrobíte úplně jednoduše tak, že na lžíci ghí orestujete šalotku, přidáte mleté krutí maso, rozmáčknuté stroužky česneku a na mírném plameni společně restujete.
- Poté přidejte rajčatovou polpu, šalvěj, muškátový oříšek, sůl a pepř a směs nechte probublávat dokud se nevypaří přebytečná voda.
- Vzniklou směs vložte do dýně, překryjte nakrájenou mozzarellou a nechte zapéct.