Přísahám na cokoli na světě, že mi u Cukrfree nechybí cukr, a to ani trošku! Jediný co mi trochu chybělo bylo něco, na co si můžu namazat máslo, nakrájet ředkvičky nebo vajíčko nebo něco, s čim bych mohla jíst maminčiny úžasný pomazánky. Naštěstí od včerejška už mi nechybí ani tohle, upekla jsem totiž keto chleba!

 

Na rovinu vám říkám, že pokud očekáváte od něčeho, co má kompletně jiný složení než klasickej chleba, že bude chutnat, jak klasickej chleba, tak nebude. Na druhou stranu si myslím, že i tak je to docela dobrá náhrada za chleba nejen pro ty, co se snaží držet sacharidy při zemi, ale i pro ty, co nemůžou jíst lepek.

Při vybírání formy na chleba jsem zvolila tu větší ( délka 35 cm) a samozřejmě mi těsto nesahalo ani do půlky tý formy. Proto s množstvím těsta v receptu zvolte buď menší formu ( 20 x 10 cm ) nebo udělejte dvakát takovou porci, abyste nakonec místo chleba neměli takovou hezkou placičku, jako se povedla vytvořit mně.

Co se skladování týče, nejsem si úplně jistá, jak dlouho může chleba vydržet. Je to pro mě stejná novinka jako pro vás, ale přes noc jsem ho strčila v uzavíratelnym sáčku do ledničky a dnes chutná snad ještě líp než včera (šla jsem to právě kvůli vám vyzkoušet). Kromě textury je na něm jiný i to, že narozdíl od běžnýho chleba nemáte po snězení chuť na něco dalšího, protože i jeden plátek (vzhledem ke složení) neuvěřitelně zasytí, a to se vyplatí.

Určitě budu vymýšlet ještě další druhy low carb chlebů, ale myslím, že do tý doby tenhle úplně krásně postačí.

Dejte vědět jak vám ne/chutnal!

 

Ingredience

150g lučiny

50g změklého másla

2/3 hrnku mandlové mouky

1/3 hrnku kokosové mouky

2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

1/2 lžičky himalájské soli

1 lžíce chia semínek

1/2 hrnku strouhaného parmazánu

3 lžíce vody

1/2 hrnku strouhaného sýra (eidam)

3 vejce

ghí na vymazání formy

semínka na posypání

 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Formu na chléb (20 x 10 cm) vymažeme rozehřátým ghí.
  3. Do větší nádoby vložíme změklé máslo a lučinu a vše společně vyšleháme pomocí ručního šlehače.
  4. V míse smícháme zbylé ingredience, které poté přidáme do směsi z másla a lučiny a vše společně vyšleháme.
  5. Vzniklou směs vložíme do formy na chléb, povrch posypeme semínky a dáme na 25 – 30 minut do trouby.
  6. Upečený chléb necháme vychladnout a podáváme stejně jako běžný chléb.
  7. Skladujeme v suchu a chladu.

 

 

 

63

Podobné články