Hned prvním soustem se přeneste do dětství, na koupaliště, kde po pročachtaném odpoledni dostanete od mámy nanuka Míšu 🙂
Původně tento recept neměl vůbec spatřit světlo světa (blogu). Byla to jedna velká improvizace, kdy jsem si dopoledne před obědem u rodičů vzpomněla, že ty jahody už do neděle asi nevydrží, a že ten tvaroh už dneska prochází. 🙂
Ale čemu se vlastně divím. Většinou, když si naplánuji nějaký recept, musím ho dělat čtyřikrát, než konečně splňuje všechna má očekávání. Pak jednou ve spěchu smíchám pár zbytků a vznikne z toho taková bomba, jako je třeba tenhle jahodový míša koláč.:)
Už při prvním soustu u rodičů na zahradě jsem tušila, že jsem si měla nechat alespoň jeden kousek v Praze na fotku, protože tohle bude hit letošního léta! Nakonec se mi povedlo jeden ukořistit a ve 30 stupních převézt na fotku zpátky do Prahy. Díky bohu za klimatizaci!
Dort jsem ale raději připravila ještě jednou, abych si ověřila, že recept, který jsem si zapsala jen do hlavy, skutečně funguje. A teda funguje báječně! Do verze pro rodinu jsem na doslazení přidala xylitol a všichni si koláč pochvalovali! Druhý den jsem to zkusila bez xylitolu a já osobně si pochutnala ještě víc. Pokud jste tedy zvyklí na cukrfree dezerty bez sladidel (a máte sladké jahody ze zahrádky), určitě xylitol vynechte. Pokud pečete pro cukromilce nebo máte jen málo sladké jahody, doporučuji alespoň 1-2 lžíce do krému přidat. Tak šup do toho! 🙂
Ingredience
Korpus
100 g kokosové mouky
2 lžíce kakaa
125 g změklého másla
2 vejce
Krém
500 g farmářského tvarohu (já použila Bio Vavřinec)
220 g změklého másla
2 lžíce xylitolu (lze vynechat)
500 g jahod
Poleva
100 g vysokoprocentní čokolády (já použila 100% Míšinu čokoládu)
2 lžíce kokosového oleje
vanilkový extrakt
Dále budete potřebovat:
Koláčovou formu o průměru 25 cm
Postup
Korpus
Troubu předehřejeme na 200°C. Všechny ingredience na korpus vložíme do kuchyňského robota nebo do mísy a zpracujeme do hladkého těsta. To poté rukama vypracujeme do koule, kterou vložíme mezi dva pláty papíru na pečení. Pomocí válečku těsto vyválíme do cca 0,5 cm silné placky o tvaru kruhu. Vyválené těsto opatrně přemístíme do koláčové formy o průměru 25 cm a pomocí prstů těsto rovnoměrně přimačkáváme ke dnu a stranám formy. Dno korpusu vidličkou propícháme a vložíme na 10 minut do trouby. Poté jej vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Krém
Do vyšší nádoby vložíme máslo, vanilku a xylitol a společně šleháme. Poté přidáme tvaroh a vše vyšleháme do hladkého krému. Jahody nakrájíme na menší kostičky a opatrně je do krému vmícháme. Krémem poté pomažeme vychladlý korpus a vložíme ztuhnout do ledničky.
Poleva
Ve vodní lázni necháme čokoládu rozpustit, přidáme kokosový olej a vanilku a promícháme. Vzniklou polevou poté rovnoměrně polijeme povrch krému a vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
Před podáváním necháme pár minut v pokojové teplotě, aby čokoládová poleva změkla. Podáváme s nakrájenými jahodami.
Moje tipy:
Pokud těsto bude příliš lepkavé, vložte ho na pár minut (cca 10 min.) ztuhnout do ledničky, aby šlo lépe vyválet a přendat do formy.
Pokud se těsto při přemisťování do formy potrhá, nezoufejte. Tento způsob volím proto, aby těsto bylo co nejrovnoměrnější, ale pokud někde díru nebo dírku zamačkáte těstem prsty, vůbec nic se nestane! Já to tak dělám také 🙂
Koláč jsem pekla v klasické keramické nádobě od Emile Henry a nebyla potřeba ji předem vymazávat nebo použít papír na pečení. Koláč se vůbec nepřilepil. Jen pozor, aby vám nepřetekla čokoládová poleva, poté odlepíte koláč jen stěží! 🙂
Dobrou chuť!
Vaše
125
7 comments
Ivana
Perfektný. Už som ho robila 2x a úspech v rodine s komentárom:“Famózny!“ Nielenže je chutný, ale aj rýchly na prípravu. Navyše sa dá upraviť aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou.
Janina Černá
Jé Ivčo, to mám velkou radost! Jak jste prosím dělala tu verzi bez laktózy? Určitě bude spoustu lidí zajímat 🙂
Moc děkuji!
Janina
Anežka
Naprosto boží!! ❤️ Dělala jsem už dvakrát a určitě ještě letos udělám…. Až nebudou jahody, dám maliny, až nebudou maliny, dám.. něco jinýho. 😁😁
Děkuji moc 🙏🙏
Ivana
Dobrý večer,
prvú verziu torty som robila presne podľa Vášho receptu, aby som vedela ako to má chutiť a omrkla jednotlivé fázy prípravy. Keďže mám problém s laktózovou intoleranciou, ochutnala som z neho naozaj iba symbolicky.
Druhú aj ďalšie verzie verziu som si upravila. Pečiem už dlho, takže som presne nevážila, väčšinou robím od oka.
Do cesta som raz pridala maslo bez laktózy. Raz som kokosovú múku vymenila za mandľovú, keďže kokosová došla a v obchode bolo už zavreté. Piekla som totiž neskoro večer, v horúčavách sa mi nechcelo. Navyše, je dobré nechať hotovú tortu trochu odležať. Najlepšie v noci, keď už nikto nebieli obsah chladničky. Aj tak som pre istotu dala navrch lístok s nápisom: Nejesť, musí odležať! 😀
Keďže do cesta ide kakao, pridala som aj trochu škorice, ktorá podľa mňa jemne zvýrazní chuť kakaa. To mám zaužívaný trik od mojej babičky. Cesto som neválala, ale vtlačila do formy. Priznám sa, nechcelo sa mi. 😀
Na náplň som použila bezlaktózový tvaroh. Keďže mal hrudkovitejšiu štruktúru, raz som pridala tuhú časť z kokosového mlieka, raz bezlaktózovú šlahačku a raz pre zmenu bezlaktózový jogurt. Opäť som pridávala suroviny odhadom. Pri bezlaktózovej a kokosovej šlahačke bola konzistencia tuhšia, pri jogurte som pridala trochu bezlaktzového masla.
Keďže už tiež dlho fičím bez cukru, chuťovo mi vyhovovali tie krémy samé o sebe. Ale kvôli zvyšku rodiny som pridala vanilkovú esenciu a trochu xylitolu. Ovocie, jahody aj maliny som ešte pred zamiešaním do krému posypala trochou škorice a nechala chvíľu odstáť.
Keďže poleva bola z čokolády rozpustenej v kokosovom oleji, opäť som pridala trochu škorice a štipku himalájskej soli.
Viem, že s tou škoricou to môže byť pre niekoho úlet, ale podľa môjho názoru zvýrazňuje chute. Či už orechov alebo kakaa.
Dnes som kúpila kakaové bôby nepražené, drvené. Plánujem ich pridať buď do krému na spôsob straciatelly alebo do polevy. Len pre zaujímavosť.
Možno by bolo možné miesto bezlaktózového masla pridať do cesta kokosový alebo iný olej. Len to by sa museli zmeniť aj množstvá múky.
Inak, aj pizza šneci už prešli naším domácim testom niekoľkokrát. Opäť super trefa. Raz som do cesta pridala provensálske bylinky a cesto uložila na plech a posypala zmesou bezlaktózových syrov, predovšetkým nivou. Zvyčajne si zvyšné kúsky syra nastrúham a zbieram do nádobky v mrazáku. Takto sa mi vytvorí zmes, často nielen syrov, vhodná na posypanie pizze, prípadne akéhokoľvek jedla.
Pekný večer a veééééľa super nápadov.
Ivana
Ivana
Dobrý večer,
prvú verziu torty som robila presne podľa Vášho receptu, aby som vedela ako to má chutiť a omrkla jednotlivé fázy prípravy. Keďže mám problém s laktózovou intoleranciou, ochutnala som z neho naozaj iba symbolicky.
Druhú aj ďalšie verzie verziu som si upravila. Pečiem už dlho, takže som presne nevážila, väčšinou robím od oka.
Do cesta som raz pridala maslo bez laktózy. Raz som kokosovú múku vymenila za mandľovú, keďže kokosová došla a v obchode bolo už zavreté. Piekla som totiž neskoro večer, v horúčavách sa mi nechcelo. Navyše, je dobré nechať hotovú tortu trochu odležať. Najlepšie v noci, keď už nikto nebieli obsah chladničky. Aj tak som pre istotu dala navrch lístok s nápisom: Nejesť, musí odležať! 😀
Keďže do cesta ide kakao, pridala som aj trochu škorice, ktorá podľa mňa jemne zvýrazní chuť kakaa. To mám zaužívaný trik od mojej babičky. Cesto som neválala, ale vtlačila do formy. Priznám sa, nechcelo sa mi. 😀
Na náplň som použila bezlaktózový tvaroh. Keďže mal hrudkovitejšiu štruktúru, raz som pridala tuhú časť z kokosového mlieka, raz bezlaktózovú šlahačku a raz pre zmenu bezlaktózový jogurt. Opäť som pridávala suroviny odhadom. Pri bezlaktózovej a kokosovej šlahačke bola konzistencia tuhšia, pri jogurte som pridala trochu bezlaktzového masla.
Keďže už tiež dlho fičím bez cukru, chuťovo mi vyhovovali tie krémy samé o sebe. Ale kvôli zvyšku rodiny som pridala vanilkovú esenciu a trochu xylitolu. Ovocie, jahody aj maliny som ešte pred zamiešaním do krému posypala trochou škorice a nechala chvíľu odstáť.
Keďže poleva bola z čokolády rozpustenej v kokosovom oleji, opäť som pridala trochu škorice a štipku himalájskej soli.
Viem, že s tou škoricou to môže byť pre niekoho úlet, ale podľa môjho názoru zvýrazňuje chute. Či už orechov alebo kakaa.
Dnes som kúpila kakaové bôby nepražené, drvené. Plánujem ich pridať buď do krému na spôsob straciatelly alebo do polevy. Len pre zaujímavosť.
Možno by bolo možné miesto bezlaktózového masla pridať do cesta kokosový alebo iný olej. Len to by sa museli zmeniť aj množstvá múky.
Inak, aj pizza šneci už prešli naším domácim testom niekoľkokrát. Opäť super trefa. Raz som do cesta pridala provensálske bylinky a cesto uložila na plech a posypala zmesou bezlaktózových syrov, predovšetkým nivou. Zvyčajne si zvyšné kúsky syra nastrúham a zbieram do nádobky v mrazáku. Takto sa mi vytvorí zmes, často nielen syrov, vhodná na posypanie pizze, prípadne akéhokoľvek jedla.
Pekný večer a veééééľa super nápadov.
Ivana
Radana
Zdravim Jani,
muj prvni cukr free dortik. Vse se krasne povedlo, Vypadal nahderne. Misto jahod jsem dala broskve, protoze uz neni jahodova sezona. Priznam se, ze 98% cokolada je na me i na meho pritele opravdu hodne horka. Priste udelam bez cokoladove polevy.
Jinak zajimave, vyzkousela jsem si nove ingredience.
Dekuji za recept :-*
Mája
K receptu jsem se dostala až dlouho po jahodové sezóně – tím sem se nenechala odradit a použila ovoce, které se teď vyskytuje hojně, kaki. Je to trochu vodnatější ovoce, ale po delším pobytu v lednici vše krásně ztuhlo a my si ohromně pochutnáváme! Dneska jsem navíc pokapala trochu Lucky Alvin cukrfree mandlovým máslem a tetelila jsem se blahem. Všem nám doma moc chutná, mám z toho velkou radost a určitě vyzkouším příště zase s jiným ovocem, až se určitě dopracuju i k těm jahodám :))
Moc děkuji za recept!