Podle mě je houbová galetka s kozím sýrem zatím tím nejlepším cukrfree receptem v historii cukrfree receptů.

Recept na ní, jsem vytvořila pro milující a pozitivní časopis Loving. Nicméně pro ty z Vás, kterým se první číslo tohohle nádhernýho magazínu nepodařilo získat, je tu alespoň jeden ze tří Cukrfree receptů, který se v časopise objevily.

Je to právě dva týdny, co jsme přijeli na Hawaii, kde společně s Jančou Dell Plotnárkovou, specialistkou na GAPS výživu, připravuje zbrusu novou Cukrfree kuchařku. Ta bude spojením toho nejlepšího z Cukrfree a GAPS, takže bude nejen bez cukru, ale i léčivá pro střevo. Původně měla být knížka jen pro děti, ale nakonec jsme se rozhodly, že z ní uděláme kuchařku, ze který se nají celá rodina :).

Za prvních pár dní jsme zvádly připravit skoro dvacet receptů, oslavit Adamovy 30. narozeniny, dostat a vyléčit virózu, projet půlku ostrova a nasát ducha „aloha“. 🙂 Pokud to pujde takhle dobře dál, máte se začátkem příštího roku opravdu na co těšit!

Navíc jsme pro vás vypsali i další a zároveň poslední letošní termíny na Cukrfree kurzy a přihlásit se na ně můžete tady!

Tak aloha a mahalo! 🙂

 

Ingredience

Počet porcí:

3 – 4 porce

Náplň:

1 lžíce ghí

1 menší červená cibule

4 stroužky česneku

350 g krémových žampionů

2 lžíce čerstvého tymiánu

1 lžíce čerstvého rozmarýnu

3 lžíce suchého červeného vína

1/2 hrnku strouhaného tvrdého kozího sýra (nebo sýra pecorino)

1,5 lžíce olivového oleje

60 g čerstvého kozího žervé nebo lučiny

himalájská sůl

pepř

Těsto:

240 g 30% polotvrdého strouhaného sýra

90 g jemné mandlové mouky

1/2 lžíce lístků tymiánu

1 stroužek česneku

1 lžíce lučiny

Postup

Náplň:

Ve větší pánvi na rozehřátém ghí pomalu orestujeme cibulku. Poté přidáme na slabé plátky nakrájené houby, 3 nasekané stroužky česneku, tymián, rozmarýn a červené víno a společně restujeme asi 8 minut. Na závěr směs osolíme, opepříme a odstavíme z plamene. V menší misce smícháme kozí žervé se strouhaným kozím sýrem, přidáme nastrouhaný stroužek česneku, olivový olej a důkladně promícháme.

Těsto:

Troubu předehřejeme na 180°C. Strouhaný sýr vložíme do menšího hrnce, přidáme tymián, česnek a lučinu a promícháme. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni společně prohříváme. Jakmile se sýr roztaví, odstavíme hrnec z plamene, přidáme mandlovou mouku a směs důkladně propracujeme, dokud nám nevznikne těsto. Hotové těsto poté vložíme mezi dva pláty papíru na pečení a pomocí válečku rozválíme do kruhu o průměru cca 30 cm.

Do prostředku rozváleného těsta asi 6 cm od okrajů rozprostřeme sýrovou směs. Poté jí překryjeme houbovou směsí a okraje těsta přehneme přes náplň. (Pokuste se pracovat, co nejrychleji tak, vám těsto nevychladlo a neztuhlo). Takto připravenou galetku vložíme na 10 – 15 minut do předehřáté trouby. Hotovou galetku podáváme ještě teplou, posypanou lístky tymiánu a květy pažitky.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

121

Podobné články

4 comments

Odpovědět

Tak to vypadá božsky. Navíc jsem velikou milovníci kozího sýra. A krásné fotografie!

Odpovědět

Pekla jsem jiz podruhe, ale nikdy se ani po 15 minutach nedostanu na takovou barvu. Bohuzel se mi take vzdy roztece. Chutove ale vyborne. Neumite kdyztak poradit, jal vylepsit, aby se to nerozteklo?

Odpovědět

Dobrý den Lenko, děkuji za zpráv. Upřesněte prosím, co přesně se rozteče? Těsto nedrží tvar nebo je náplň příliš vlhká? Jaký sýr používáte?

Odpovědět

Uzasne jidlo!! Prave jsem ji dopekla.V kuchyni sice jako po vybuchu, ale stoji to za to! Urcite nedelam naposledy.Diky za vyborne recepty.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..