Po delší odmlce jsem tu opět s dalším receptem, tentokrát na vynikající Cukrfree paellu s květákovou rýží!
Tento recept vznikl ve spolupráci s Makro.cz, kterému děkuji za dodání surovin na tuhle dobrotu! 🙂
Tématem na tento měsíc, jsou v Makru právě mořské plody. Proto, když mě v Makru požádali o vytvoření dvou receptů právě z mořských potvůrek, měla jsem ihned jasno – bude paella! 🙂
Před pár dny jsme se vrátili z téměř 2 měsíční cesty po Novém Zélandu a Austrálii. A i když by člověk řekl, že v zemích, které obklopuje oceán, nebudeme jíst nic jiného, než ryby a plody moře, nebylo tomu tak. Není totiž úplně běžné narazit na Zélandu nebo v Austrálii na trh s čerstvými rybami a často tak nezbývá nic, než si koupit rybu zmraženou.
Ideální proto je, vyrazit na moře a ulovit si rybu svojí. My se takto vydali s našimi známými Mattem a Paty na jejich menší loďce nachytat pár ryb. Pro mě to bylo první rybaření v životě a až na to, že mi na loďce nebylo úplně nejlíp (a Adam dokonce „nakrmil ryby“), to byl naprosto skvělý zážitek a ryb jsme nachytali asi patnáct!
Dokonce jsme se pokusili i o chycení humříků, které probíhalo tak, že jsme klece na humry s návnadou hodili do moře a druhý den brzy ráno si je jeli vyzvednout. Bohužel jsme nejspíše přijeli pozdě, protože po cestě na místo, kde jsme klece nechali, proti nám jela loď místních rybářů, kteří jsou známí právě tím, že vy bírají cizí klece. I ty naše byly prázdné a těžko říct, zda proto, že jsme na naší návnadu žádného humra nenalákali a nebo proto, že u klecí byli rybáři dříve :).
I tak jsem měli pěkný úlovek a moc si pochutnali. Ale zpátky k receptu! :). V Austrálii na trzích jsme totiž narazili na stánek s voňavou paellou, u kterého byla snad ta nejdelší fronta z celého trhu, načež mi Adam řekl, že umí tu nejlepší paellu, a že mi jí doma připraví. Dva dny po návratu z Austrálie jsem proto jela do Makra nakoupit ingredience na tuhle dobrotu.
Pokud jste sledovali moje Instastories na IG, tak jste určitě zaznamenali, jak obrovskou nabídku čerstvých ryb v Makru najdete. Mně samotnou velmi mile překvapilo to, že asi 3/4 čerstvých ryb, které v Makru mají, byly lovené, nikoli farmové. Bohužel svého oblíbeného divokého lososa v nabídce neměli a to hlavně z toho důvodu, že je prý příliš drahý a zákazníci tolik peněz za lososa nedají (jelikož jsou zvyklí na nižší ceny za lososa farmového).
Informací o rybách a všeho kolem nich jsem od pana vedoucího dostala spoustu, takže pokud si chcete s někým popovídat o o všem, co se ryb týče, určitě zajděte do pražského Makra! :))
No a jak dopadla paella? Adam si opravdu nevymýšlel a paella byla naprosto dokonalá! A to i přesto, že jsme místo klasické rýže, použili tu květákovou, která na chuti vůbec neubrala (naopak). Já osobně nemám moc ráda chorizo, které se do paelly může také přidat, stejně jako do ní můžete přidat i kuřecí maso. Mně ale paella chutnala nejvíc právě takhle – jen s mořskými plody. Pokud se rozhodnete chorizo do paelly přidat, určitě raději koukněte na složení, které u většiny značek nebývá příliš vábné.
Stále se rozhodujete zda už nastal správný čas, pro náš Cukrfree Online Program? 🙂 Pokud si nejste jistí, zda je pro vás program nebo cukrfree obecně vhodné, můžete mrknout do článku, který jsme pro vás sepsaly zde.
Pokud jste se účastnili jednoho nebo více našich Cukrfree workshopů, napište si na podpora@cukrfree.cz o slevu na program! 🙂 (účast na 1 workshopu – 20% sleva, účast na obou workshopech 40% sleva z ceny programu).
Pokud nás chcete raději potkat osobně, můžete se přihlásit na naše jarní Cukrfree workshopy, které se konají už začátkem dubna. Další worksopy budou poté až v létě.
Budeme se na vás v programu i na workshopech moc těšit! A tady už je ten slíbený recept 🙂
Ingredience
Počet porcí: 2 – 3 porce
1 větší květák
2 sépie
4 stroužky česneku
2 menší (nebo 1 větší) červené cibule
8 oloupaných krevet (já použila Metro Chef)
2 langustiny (lze vynechat a případně použít více krevet)
1 středně velká červená paprika
½ hrnku rajčatového pyré
1 lžička mleté uzené papriky
¾ hrnku rybího nebo kuřecího vývaru
Pár snítek šafránu
½ hrnku mraženého hrášku
Nerafinovaná mořská sůl
Na servírování:
Nasekaná petržel
Na měsíčky nakrájený bio citron
Postup
Květák očistíme a nakrájíme na růžičky. Ty poté vložíme do mixéru, zalijeme filtrovanou vodou tak, aby růžičky květáku byl ponořené. Zapneme mixér a mixujeme, dokud se nám nevytvoří malé, jako rýže vypadající, kousky květáku. Dávejte pozor u vysokorychlostních mixéru, kde stačí pro rozmixování květáku pouze pár vteřin. Květovou rýži poté přecedíme a vložíme do mísy.
Sépii rozřízneme napůl a poté nakrájíme na menší kostičky. V širší pánvi zahřejme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou sépii a sůl, a 2 minuty restujeme. Sépii poté přendáme do misky.
Cibuli a česnek nasekáme najemno, vložíme do pánve s olejem a restujeme 3 minuty. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a společně restujeme další 2 minuty. Poté vlijeme rajčatové pyré, přidáme uzenou papriku a restujeme 2–3 minuty. Následně vlijeme vývar, přidáme šafrán a sůl a promícháme. Do pánve poté vyskládáme všechny mořské plody, pánev překryjeme pokličkou a necháme 4 minuty vařit. Poté mořské plody přendáme na talíř.
Do vzniklé omáčky přidáme květákovou rýži a hrášek a vše důkladně promícháme. Na ně poté rovnoměrně vyskládáme mořské plody, překryjeme pokličkou a necháme 5 minut vařit. Pokličku odklopíme a na vyšším plameni vaříme bez ní, dokud se vývar nevyvaří.
Hotovou paellu posypeme nasekanou petrželkou a podáváme společně s kouskem citronu.
Dobrou chuť!
Vaše
217