Já vím, že pro většinu z vás je nejspíše ještě brzo na pečení vánočního cukroví. Ale protože počítám s tím, že s příchodem prosince nebude zase čas vůbec na nic, natož na vymýšlení a focení vánočních receptů, přidávám první recept na cukrfree cukroví (tedy necukroví) už teď! 🙂

První tři vánoční recepty letošního roku jsem pro vás připravila ve spolupráci s eshopem Kulina.cz , který mi na focení vypůjčil pár originálních a nápaditých produktů, jako je třeba nastavitelný váleček nebo úžasná růžová kuchyňská váha (to kdyby náhodou Ježíšek nevěděl, co vám má donést pod stromeček:).

V průběhu příštích tří týdnů se tak, kromě receptu na slepované linecké necukroví s oříškovým krémem, můžete těšit i na voňavé rumové lanýže, vánoční bábovku a další dobroty. 🙂

Cukrfree necukroví se od toho klasického liší hned v několika věcech. Kromě toho, že v něm není cukr a obsahuje minimum sacharidů, se peče opravdu až těsně před Vánoci. Je to z toho důvodu, že není tak trvanlivé ale také proto, že necukroví se nepeče několik krabic ale jen pár kousků.

Necukroví vás totiž zasytí a uspokojí daleko více, než klasické cukroví a tak nebudete mít potřebu sníst celý talíř, ale bude vám opravdu stačit jen pár kousků na ochutnání. Neděste se proto toho, že takové necukroví vyjde na daleko více peněz, než klasika. Vánoce totiž opravdu nejsou o tom, abychom všeho měli nadbytek a neustále se jen přejídali. Připravte si pár druhů vašich oblíbených cukrfree kousků a vnímejte je jako něco výjimečného a ne jako něco, co po Vánocích nebudete už moci ani vidět.

Na přípravu těchto cukrfree lineckých sušenek jsem použila hned několik vychytávek. Kromě nepřilnavé podložky Joseph Joseph mě zaujal hlavně nastavitelný váleček od stejné značky, na kterém si díky postranním kroužkům můžete jednoduše nastavit požadovanou tloušťku těsta (u sušenek ideálně 4 – 5 mm). Nejvíce jsem se ale zamilovala do nádherné růžové kuchyňské váhy s hodinami od značky Wesco, kterou bych si snad sama k Vánocům nadělila, kdybych doma už jednu krásnou váhu neměla :)).

Co se týče samotných sušenek, jsou díky kešu přirozeně nasládlé, takže by je měla zvládnout i necukrfree návštěva 🙂 Při pečení dávejte pozor, ať sušenky nenecháte v troubě příliš dlouho a tím je nevysušíte.

Pokud nemáte rádi čokoládové krémy, můžete sušenky zkusit slepit domácí cukrfree marmeládou. Recept na ní najdete v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké. 🙂

Tak hezké pečení a ještě hezčí a hlavně klidné těšení na Vánoce bez cukru! 🙂

 

Ingredience

Na cca 54 ks sušenek

Sušenky

50 g kešu ořechů

50 g kokosové mouky

1 celé vejce

1 žloutek

vanilkový extrakt

80 g kešu másla

 

Krém

50g změklého másla

25 ml smetany na šlehání

4 lžíce rozehřáté 90 – 100% čokolády

3 lžíce lískooříškového másla (lze použít i máslo z jiných druhů ořechů)

 

Postup

Kešu ořechy rovnoměrně rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila jemná moučka. Do nádoby přidáme rozmixované ořechy, kokosovou mouku, vanilkový extrakt a vše promícháme. Poté přidáme celé vejce, žloutek a kešu máslo a propracujeme tak, aby se nám vytvořilo pevné těsto. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Z těsta pomocí rukou vytvoříme kouli a položíme ji na nepřilnavou podložku. Těsto rukou přimáčkneme k podložce, překryjeme papírem na pečení a válečkem rozválíme tak, aby vznikla cca 4 mm tenká placka. Pomocí vykrajovátka vykrájíme sušenky, které poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme na 7 – 8 minut do trouby. Mezitím si připravíme krém tak, že do nádoby kuchyňského robota vložíme změklé máslo, smetanu, rozehřátou čokoládu a lískooříškové máslo a vše vyšleháme do hladkého krému. Hotový krém přendáme do zdobítka a vložíme na 10 – 15 minut ztuhnout do ledničky. Hotové sušenky vyskládáme na tác a necháme vychladnout. Poté polovinu z nich pomocí zdobítka poklademe krémem ořískový krémem a zbylými sušenkami je překryjeme. Vršek sušenek potom ozdobíme zbývajícím krémem. Hotové sušenky skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě.

Tip:

Nádherné produkty, které jsem na přípravu (ne)cukroví použila, můžete najít na eshopu Kulina.cz. Níže přidávám i odkaz na jednotlivé produkty, pokud byste si chtěli ještě před Vánoci udělat radost 🙂

Kuchyňská váha s hodinami Wesco v růžové barvě

Konvice na vaření vody Kitchen Aid v mandlové barvě

Tác na pečení a servírování Emile Henry ve lněné barvě

Nastavitelný váleček s pastelovými kroužky Joseph Joseph

Silikonová podložka na těsto Roll-up™ Joseph Joseph v modré barvě

5-dílný set na zdobení Creativ

Sada pracovních keramických nádob Kitchen Aid královsky červená

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

 

 

 

 

 

122

Podobné články

28 comments

Odpovědět

Ty vypadají skvěle a i jednoduše :).. Myslíte, že by šli kešu nahradit třeba i vlašákama..?

Odpovědět

Adélko, myslím, že by určitě vlašáky použít šly! 🙂

Odpovědět

Mam doma vsechny ingredience, akorat mi chybi kesu maslo. Myslite, ze ho mohu nahradit aradidovym? Udelala bych pak i ten krem z arasidoveho masla… Díky ta odpoved a za bezva stranky 😉

Odpovědět

Ano určitě je možné použít i arašídové! 🙂

Odpovědět

Dobrý den,je možné místo kešu a kešu másla použít mandle a mandlové máslo?
Kešu mají celkem dost sacharidů na 100g (ty bio z dmdrogeri maji 21,6g sacharidů na 100g)
Máme chlapečka na LCHF kvůli diabetu 1.stupně ,proto se ptám na mandle které mají mnohem nižší obsah sacharidů.
Moc děkuji za odpověď

Odpovědět

Dobrý den, ano určitě lze použít i mandle a mandlové máslo! 🙂

Odpovědět

Hezký den Janino,
nejdřív děkuji za inspiraci. Pár (zatím opravdu pár) vašich receptů jsem už vyzkoušela a moc mi chutnalo. Chystám se na Vánoce vyzkoušet i tyto sušenky. Prosím, chci se zeptat, jestli je uvedené množství (cca 54 kusů) sušenek ještě neslepených nebo už poslepovaných? Hádám, že ještě neslepených :-).
Předem vám moc děkuji za odpověď

Odpovědět

Krásný den Ivano, děkuji za komentář! 🙂 ano je to počet neslepených sušenek 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Janino – jaká je trvanlivost sušenek? Pokud je budu dělat bez krému (ten až na poslední chvíli) dají se skladovat v suchu i mimo lednici? Děkuji

Odpovědět

Dobrý den, Marti, sušenky bych raději zamrazila, pokud je chcete skladovat déle. Bála bych se, že chytí plíseň, ale přiznám se, že jsem je delší dobu v pokojové teplotě neskladovala.

Odpovědět

Dobrý den, můžu v receptu použít normální máslo? Děkuji a odpověď 🙂

Odpovědět

Dobrý den, nene je potřeba použít skutečně ořechové máslo, což jsou jen rozemleté ořechy, které narozdíl od toho běžného másla, plní v těstu i funkci mouky.

Odpovědět

Dobrý den, kdy tak začít dělat tyto sušenky, aby vydržely do Vánoc?

Odpovědět

Dobrý den, sušenky můžete udělat až opravdu těsně před Vánoci (3-5 dní) nebo je udělat kdykoli v předstihu a ve vzduchotěsné nádobě je dát zamrazit. 🙂

Odpovědět

Děkuji. Mám vyhlídnuté i další recepty na cukroví (rohlíčky, skořicové kešu sušenky, pomerančové sušenky), předpokládám, že tam bude doba podobná? Vaše recepty jsou opravdu lákavé, těším se, až je vyzkouším 🙂

Odpovědět

Dobrý den, je nutné použít oříškové máslo? Nikde jsem ho nesehnala, příp.do másla zamixovat ořechy? Děkuju!

Odpovědět

Dobrý den, ano je potřeba použít ořechové máslo, což jsou vlastně jen rozmixované ořechy. Pokud máte výkonný mixér, můžete si ho doma připravit sama 🙂

Odpovědět

Dobrý den, linecké už mám hotové:) Teď jdu na krém. Myslíte, že můžu dát místo smetany kokosové mléko?

Odpovědět

Dobrý den, ano určitě můžete smetanu nahradit koko mlékem 🙂 krásný den přeji! 🙂 J.

Odpovědět

Dobrý den, myslíte, že by se toto ‚linecké‘ šlo slepovat klasicky marmeládou? Mám jahodovou slazenou rozinkami 😊 A ještě jeden dotaz, můžete mi ‚říct‘, z jakého množství ořechů se vyrobí přibližně jaké množství ořech. másla? Ráda bych si vyrobila vlašskoořechové, tak abych věděla kolik si jich mám vyloupat na např. 250 g másla.
Když si ten dotaz po sobě čtu….. v rámci zákona o zachování hmoty by těch ořechů mělo být také 250g, ne?? 😁
Děkuji, Alena

Odpovědět

Dobrý den, Aleno, děkuji za zprávu. Ano, můžete slepovat i marmeládou. Já je zkoušela připravit s domácí cukrfree marmeládou a byly vynikající. Jinak ano, máte to správně – z 250g ořechů uděláte přibližně 250g ořechového másla. Samozřejmě je potřeba počítat s nějakou ztrátou – máslem, které vám zůstane přilepené na nožích mixéru, na stěnách nádoby atd 🙂

Odpovědět

Dobrý den, chci se zeptat, jestli lze použít i normápní mouku (špaldovou, pohankovou, nebo pšeničnou) nebo třeba jen pomletý sušený kokos. Děkuji

Odpovědět

Dobrý den, ořechové mouky mají úplně jiné vlastnosti než obilné, bude proto potřeba přizpůsobit další ingredience, ale se stejným poměrem si troufám říci, to úplně nepůjde :/

Odpovědět

Dobry den. Chcu udelat cokoladovou verzi, tj. susenky s kakaovym praskem. Kolik bych ho mela pridat? A musim ubrat treba na kokosove mouce? Dekuji moc:)

Odpovědět

Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, kolik toho vanilkového extraktu? Peču tímto způsobem poprvé a vůbec netuším, jak se k takovýmto surovinám mám chovat. Děkuji

Odpovědět

Baru to záleží, jaký extrakt máte (jak silný), proto neuvádím konkrétní množství. Každá značka má jinou intenzitu a navíc spousta lidí si vyrábí vlastní (včetně mně), takže ta intenzita se bude u každého lišit. Většinou stačí pár kapek, prostě aby vanilka byla v těstu cítit 🙂

Odpovědět

Jedním slovem lahoda 🙂
Děkuji moc za tento recept, jdu na další!
Michaela

Odpovědět

Dobrý den Jani,
dnes jsem se pustila do tohoto receptu a moc za něj děkuji. Vše klaplo na výbornou. Vyzkouším i další necukroví. Hezký den a ať se daří.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..