Grain free, cukrfree a gluten free housky, u kterejch vám ani vlastní kluk neuvěří, že jsou skoro všechno free.

Jak už jistě víte, původně měl být tenhle recept pouze v knize, jenomže houstičky byly tak dobrý a fotogenický, že jsem to nevydržela a ukázala vám je na Instagramu. A protože jste stejně nedočkavý jako já, a chtěli jste recept hned, tak ho tady teda máte. Ale musíte mi slíbit, že si tu knížku stejně koupíte nebo si s ní budu v zimě muset zatápět v krbu a už vám nikdy nedám žádnej recept! (ba ne, ale fakt si jí kupte jako:).

Bohužel jsem nepočítala s tím, že tenhle recept bude nakonec i na blogu a proto jsem nefotila postup. Ale dala jsem recept zkontrolovat mamče a ta tvrdila, že je to z něj dost dobře pochopitelný, tak to snad taky pochopíte.

Vtipný na tom je, že jsem housky po ochutnání nechtěla dávat ani do knihy, protože mi vůbec nechutnaly. Byla jsem dost naštvaná, protože co může být horšího než si dát takovou práci s houskama a zjistit, že nejsou zas takový bomby jako jste čekali ( jo já vim, spousta věcí může být horší než nepovedený housky, ale tak chápete…).

Potom ale přišel Adam, kterej si na housku namazal maminčinu pomazánku, zakousnul se a něvěřícně se několikrát ujišťoval, že ty housky vážně nemají skoro žádný carbs. Říkám, že sice nemají, ale taky nejsou vůbec dobrý. Podle Adama nebyly jen dobrý, ale vynikajicí. Byl totálně nadšenej a tvrdil, že chutnaj jako vopravdický housky. Adam tohle umí, je hrozně hodnej a nechce, abych byla smutná, takže klidně sní cokoli, co uvařím a tvrdí, že je to nejlepší na světě.

housky4

Jenomže on to vážně myslel vážně! Upekla jsem totiž dvě várky, jelikož se mi všech 12 housek nevešlo na plech, no a tu první várku jsem pekla o něco kratší dobu než tu druhou. První várka byla světle hnědá, s né moc křupavou kůrkou a opravdu mi moc nechutnala (vůbec mi nechutnala). Ale Adam si vzal housku z tý druhý, kterou jsem už celá zklamaná z ochutnání tý první, zapomněla v troubě a tak se pekla o něco dýl. No a světě div se, housky byly fakt k jídlu a fakt jsem si na nich pochutnala. Takže pokud vyzkoušíte moje cukrfree housky a nebudou vám chutnat, tak je to stropro jen tím, že jste je málo upekli. 🙂

Takhle vypadá málo upečená cukrfree houska. Tuhle jíst nechcete.

 

Ingredience

1/2 hrnku mletých sezamových semínek

1/2 hrnku mletých lněných semínek

1 hrnek mandlové mouky (nebo jemně namletých mandlí)

1 hrnek kokosové mouky

1/2 hrnku neochuceného proteinového prášku nebo konopného proteinu

1 lžička sušeného česneku

1 lžíce sušeného oregána

3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

1 lžička himalájské soli

2 bílky z vajíček od šťastných slepiček

6 vajíček také od šťastných

1 lžíce změklého ghí

2 hrnky horké vody

 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Ve větší míse smícháme všechny suché ingredience kromě kokosové mouky, kterou přidáme později.
  3. V další míse pomocí metličky našleháme bílky společně s vajíčky a změklým ghí.
  4. Směs z vajec a horkou vodu přidáme do směsi ze suchých ingrediencí a vše společně promícháme.
  5. Do vzniklé směsi opatrně přidáváme kokosovou mouku tak, aby se nám vytvořilo hustší těsto (nesmí být moc tekuté ani moc tuhé).
  6. Pomocí lžíce vytvoříme na plechu vyloženém papírem na pečení 10 – 12 menších houstiček (musela jsem použít dva plechy), které rozmístíme tak, aby byly vzdálené minimálně 2 cm od sebe.
  7. Houstičky poté posypeme semínky (použila jsem dýňová a lněná) a pečeme 30 – 40 minut, dokud nemají zlatavě hnědou barvu.
  8. Podáváme jako běžné housky a skladujeme v suchu a chladu.

 

30

Podobné články