Jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě, a to, zda máte spíš chuť na cheesecake nebo na brownies, už nebudete muset od teď řešit.

Je tu totiž recept, kterej obsahuje to nejlepší z obou (a ne, nemyslim tim cukr).

Cheesecakový brownies jsem nepřipravovala pro sebe, sama totiž už nemám vůbec chutě na sladký ani nesladký sladký a proto by mě ani nenapadlo upéct si koláč nebo dort, ale když už se s ním jednou peču, vždycky si ho pořádně vychutnam. Tyhle brownies jsem pekla proto, že se k nám chystala návštěva, a taky proto, že jak už víte, pracuju na svý vlastní kuchařce a spousta z vás v ní chtěla vidět právě recepty na sladký bez cukru (proč asi, závisláci!). Jo a kdybyste se náhodou chtěli zeptat, tak bude k dostání ve všech špatných a snad i dobrých knihkupectvích už tenhle podzim.

Nicméně, vždycky když peču pro návštěvu, odehrává se ve mně takovej malej vnitřní boj. Na jednu stranu chci návštěvu dobře pohostit, chci aby si na tom, co připravím opravdu pochutnala. Na druhou stranu chci, aby to, co upeču nebo uvařím bylo v souladu s tím, čemu věřím, a o co se snažím, tedy bez cukru. Jenomže pro spoustu lidí se tyhle dvě věci vylučujou. Sladký má bejt sladký a basta. Taky proto si často říkám, že bych do těch dezertů pro návštěvu mohla dát alespoň trochu medu. Pak si ale uvědomím, že doma stejně žádnej med nemam, takže se budou muset spokojit s tím, co dostanou.

Přesně kvůli tomu, že v dezertu bez cukru pro většinu lidí prostě něco (cukr) chybí, se vždycky cítím provinile, když někomu, kdo si vyloženě neřekne o cukrfree dezert nabídnu právě něco, co je bez cukru…

… takže návštěva u nás vypadá asi nějak takhle:

Já: „Víš, ono to nejspíš bude na tebe málo sladký, je to totiž bez cukru.“
Návštěva: „V pohodě.“
Já nejistě: „No ale on tam fakt neni žádnej cukr a já nesladim vůbec, tak mi to přijde sladký i tak. Kdybys to nechtěla tak to nejez.“
Návštěva: „Jani, je to výborný.“
Já v duchu: „Určitě kecá. Cítím se provinile, že návštěvě nabízim něco, co jí nechutná.“
Návštěva: „Přidáš mi prosím?“
Já: „❤️“

Kéž bych se dočkala toho, že se bude upozorňovat na to, že v jídle cukr je, a že cukr škodí (stejně jako je tomu u cigaret) a ne naopak. Snad někdy.

 

Ingredience

Brownies vrstva:

3/4 hrnku mandlové mouky

1/2 hrnku kokosové mouky

4 vejce

špetka himalájské soli

1/2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

3 lžíce kakaového prášku

vanilková esence

stévie podle chuti

1/2 hrnku horké vody

50g kakaové hmoty (nebo čokolády bez přidaného cukru)

150g kokosového oleje (lze použít i běžné máslo, nejlépe grass fed)

Cheesecake vrstva:

200g cream cheese nebo lučiny

vanilková esence

stévie podle chuti

1 vejce

 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 175°C.

  2. Nádobu o průměru 23 cm vyložíme papírem na pečení.

  3. Do misky vlijeme horkou vodu, přidáme kakao, stévii a vanilkovou esenci a vše společně promícháme.

  4. Do horké směsi přidáme kousky kakaové hmoty a máslo (kokosový olej) a mícháme, dokud se hmota nerozteče. Poté přidáme vejce a vše opět důkladně promícháme.

  5. Ve větší nádobě smícháme mandlovou mouku, kokosovou mouku, kypřící prášek a špetku soli, poté přidáme hotovou čokoládovou směs a vše znovu dobře promícháme.

  6. Vzniklé těsto vlijeme do připravené nádoby na pečení. Pokud chcete na povrchu brownies vytvořit “víry,” schovejte si půl hrnku brownies těsta, které do formy vlijete až po cheesecake vrstvě.

  7. Do menší misky vložíme lučinu, vanilkovou esenci, vejce a stévii a vše mícháme, dokud se nám nevytvoří hladký krém.

  8. Vzniklou cheesecake vrstvu rovnoměrně rozprostřeme po brownies vrstvě. Poté pomocí lžíce přidáme zbývající těsto na brownies a pomocí špičky nože vytvoříme “víry.”

  9. Vložíme do trouby a pečeme 35 – 40 minut. Propečenost kontrolujeme pomocí špejle.

  10. Hotové brownies necháme vychladnout a poté podáváme.

 

60

Podobné články