Další recept na vánoční necukroví ve spolupráci s Kulina.cz je tady! Tentokrát na voňavé rumové lanýže se skořicovou solí.
Cukrfree rumové lanýže jsou jednoduchým (a až na dlouhé čekání, než to všechno zatuhne:)) poměrně rychlým a nenáročným vánočním receptem, který zatím chutnal každému, komu jsem je kdy dala ochutnat. Chuťově bych je přirovnala k likérovým špičkám plněným vaječným likérem, které jsem jako malá zbožňovala.
Na rumových lanýžích se nedá téměř nic pokazit. Občas se může stát, že se vám oddělí tuk od zbývající čokoládové vrsty, stačí však přidat nezahřátou smetanu a promíchat a vše je zachráněno :).
Hmotu je potřeba nechat několik desítek minut v lednici ztuhout, aby se dala dobře tvarovat. Pokud chcete proces trošičku urychlit, dejte ji ztuhnout na cca 20 minut do mrazáku.
Hotové kuličky můžete buď obalit v rozehřáté čokoládě, případně ve skořici, kakau nebo nadrcených lyofilizovaných malinách.
Na přípravu jsem využila pár půjčených kuchyňských pomocníků z eshopu Kulina.cz. Výborné jsou třeba Kitchen Aid keramické mísy, které zároveň slouží jako odměrky a to nejen na litry a mililitry, ale i na hrnky (US cup), které tak ráda ve svých receptech používám. Kromě toho jsou vhodné i do mrazáku a dá se v nich i zapékat, a to až do teploty 260°C.
Stejně jako u všech předchozích receptů, i u lanýžů platí, že je ideální připravit je až těsně před Vánoci. Pokud je však chcete připravit už dříve, vložte je ihned po polití čokoládou do mrazáku, kde je můžete uchovat až do Vánoc. Budete je tak zároveň mít i méně na očích, tak je větší pravděpodobnost, že vám skutečně do Vánoc vydrží :).
Ingredience
Ingredience používáme v poměru 1:1:1
(tzn. pokud použijeme 50 g čokolády, přidáme 50 ml smetany a 50 g másla)
Kvalitní smetana na šlehání
Máslo
90 – 100% čokoláda
Kvalitní rum (na množství 50:50:50 jsem použila 2 lžíce rumu)
Mražené maliny
Skořice
Mletá vanilka (bourbon)
Lyofilizované maliny
Vysokoprocentní čokoláda (na množství 50:50:50 jsem použila 50 g)
Postup
Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu, rum a máslo a necháme vše rozehřát. Směs poté překryjeme fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Následně vše promícháme tak, aby se nám vytvořil hladký krém. Hotovu směs vložíme na cca 1 hodinu do lednice (nebo na cca 15 – 20 minut do mrazáku). Z hotové směsi děláme kuličky s malinou a to tak, že vždy mraženou malinu obalíme v čokoládové hmotě a pomocí rukou vytvarujeme do tvaru koule. Ty potom vyskládáme na nepřilnavou podložku, tác nebo na talíř a vložíme na 30 minut do mrazáku. Mezítím si ve vodní lázni rozheřejme čokoládu, kterou poté necháme 10 minut vychladnout. Do hmoždíře vložíme solný květ a rozdrtíme jej na menší kousky. Poté přidáme skořici a vanilku (1:1:1) a promícháme. Hotové kuličky vyjmeme z mrazáku a obalujeme v čokoládě. Ihned po obalení posypeme každou kuličku špetkou skořicové soli a rozdrcenou lyofilizovanou malinou. Skladujeme v lednici.
Tip:
Pokud se vám oddělí tuk od zbytku čokoládové hmoty, přilijte více nezahřáté smetany a vše promíchejte. Hmota by se měla opět spojit.
Pokud je směs příliš mazlavá, vložte ji ještě na pár minut do lednice.
Nádherné produkty, které jsem na přípravu lanýžů použila, můžete najít na eshopu Kulina.cz. Níže přidávám i odkaz na jednotlivé produkty, pokud byste si chtěli ještě před Vánoci udělat radost 🙂
Sada pracovních keramických nádob Kitchen Aid královsky červená
Šlehací metlička Professional královská červená
Silikonová podložka/vál na těsto světle modrá Roll-up™
Mauviel rendlík s bronzovou rukojetí Ø 12 cm
Silikonová stěrka Professional královská červená
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
130
18 comments
Lucka Z.
Ty zmačkaný hrníčky??? 😍❤️😍❤️😍❤️😍
Janina Černá
Jsou boží, že jo? :))
Lucka Z.
Už je mám doma 😀
Batseba
Můžu se zeptat, nemají se ty maliny nejprve rozmrazit? Nebudou tvrdé? Děkuji moc.
Janina Černá
Je potřeba, aby byly tvrdé, jinak by se při obalování maliny rozmačkaly. Tím, že je potom necháte v lednici rozmrznout, bude krém uvnitř držet ztuhlá čokoláda a malina tak taky rozmrzne 🙂
Martina G.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho vydrží lanýže čerstvé? Udělat toto tři týdny před Vánoci je asi moc brzo, že .. 🙂
Janina Černá
Dobrý den, ano to je určitě brzo, dělala bych je těsně před Vánoci, případně je můžete dát zamrazit a vyndat až na Vánoce 🙂
Silvie K.
Bylo by možné maliny nahradit jiným mraženým ovocem (ostružiny, borůvky…)?
Janina Černá
Dobrý den, Silvi, ano určitě můžete použít jakékoli jiné mražené lesní plody 🙂
Vasya
Dnes jsem delala a jsou naprosto bozi! Snad nejlepsi vec, kterou jsem jedla!!! :))
Janina Černá
Jéé, to mě moc těší! <3 🙂 děkuju! 🙂
Tereza
Kolik kusu lanyzu tak vznikne z pomeru 50:50:50, prosim? Jen abych aspon orientacne tusila. Diky za odpoved
Janina Černá
Bylo jich cca 15 větších 🙂 záleží, jak velké kuličky budete dělat 🙂
Doris
Zdravím)
Testovala jsem Váš recept a ty čokoládové pralinky jsou opravdu moc dobr, a když si příště vzpomenu, a přidám tam také rum, na který jsem v zápalu úplně zapomněla, tak budou ještě lepší:-)) ……. Akorát jsem měla trochu problém s tvarováním kuliček, ta hmota nebyla tak pevná, jak bych potřebovala, ikdyž jsem ji pořád dávala na mráz, tak se mi bohužel nepodařily tak pěkné kuličky……… ale jako na poprvé jsem spokojená a celkově měly opravdu úspěch))
Janina Černá
Krásný den! 🙂 to mám velkou radost, že Vám lanýže chutnají. Ono i když se to nezdá, hraje velkou roli, kolika procentní čokoládu používáte. Takže bude hmota o dost pevnější, pokud budete lanýže dělat ze 100% a o dost mazlavější, pokud použijete 90% čokoládu. V případě, že tedy budete používat čokoládu s nižším obsahem kakaové hmoty, přidejte do směsi o něco méně smetany. 🙂
Petra
Dobrý den, vypadá to božsky, ráda bych zkusila, kolik prosím cca čokolády je potřeba na obalení? Děkuji!
Janina Černá
Dobrý den, použila jsem jednu tabulku Vivani čokolády tzn. cca 80 g 🙂
Zdenka
Sú fantastické, najlepšie, aké som jedla. Dnes budem robiť ďalšie. Vďaka za super recept. 😊