Skořicový kešu sušenky jsou přesně tím typem vánočního necukroví, který si budete před návštěvou schovávat, a o který se nebudete s nikým chtít dělit!

Už od malička pro mě byly Vánoce spojený s vůní a chutí skořice. Ať už ve formě perníčků a Speculaas sušenek v době, kdy jsem ještě neřešila svojí postavu, nebo ve formě nízkotučnýho tvarohu s nastrouhaným jablkem a skořicí v době, kdy jsem neřešila nic jinýho, než svojí postavu.

Naštěstí jsem už pár let cukrfree a tak svou postavu už moc řešit nemusím (cukrfree a sport jí řeší za mě), a tak si můžu dopřát i na Vánoce sušenky, které mi svou chutí připomínají právě výše zmiňované Speculaas.

Množství 30 kousků kešu sušenek, na které je tento recept uzpůsoben, na Vánoce úplně stačí. Kešu sušenky, nebo obecně nízkosacharidové a vysokotučné necukroví, se nejí v takovém množství, jako klasické cukroví. Tím, že obsahuje tolik tuku, vám ve výsledku stačí jen jeden či dva kousky na chuť, takže nemáte ani potřebu (ani chuť) spořádat celou krabici.

Když jsem kamarádce řekla, že sušenky jsou vyrobené z kešu másla, protočila panenky a řekla mi, že na takhle drahé cukroví teda nemá. Ale to je právě to. Vánoce nemusí být o neustálém „tlačení“ něčeho sladkého, pak slaného, a potom zase sladkého do pusy. Raději si upečte menší množství, za to z kvalitních (i když dražších surovin) a jezte střídmě. Ve výsledku vás totiž X krabic sladkého cukroví s moukou a cukrem vyjde na daleko víc peněz (a daleko víc kil, který po Vánocích budete muset shazovat), než když si upečete pár cukrfree sušenek, které si dáte ke kávě nebo jako sladkou tečku po štědrovečerní večeři. 🙂

No a pokud stále nevíte, čím obdarovat své nejbližsí (i ty vzdálenější), tak vás určitě potěší, že mi právě na sklad (čti do obýváku), dorazil již pátý dotisk veleúspěšné Cukrfree kuchařky, kterou můžete objednat tady.

Navíc jsme pro vás vypsali i další a zároveň první termíny na Cukrfree kurzy roku 2018 a přihlásit se na ně můžete taky tady!

 

Budeme se na Vás těšit! 🙂

 

Ingredience

Na cca 30 ks sušenek

1 hrnek kešu ořechů

špetka soli

3/4 lžičky jedlé sody

2 lžičky skořice

1 menší vejce

vanilkový extrakt

½ hrnku kešu másla

 

Čokoládová náplň

25 g vysokoprocentní čokolády

10 g kakaového másla

2 lžičky kešu másla

 

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Kešu rozmixujeme do hladké mouky. Ve větší míse smícháme společně rozmixované kešu, sůl, jedlou sodu a skořici. Poté přidáme vanilku, kešu máslo a vejce a pomocí rukou propracujeme tak, aby se nám všechny ingredience spojily. Poté těsto vložíme na 15 minut do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Poté z těsta odebereme vždy množství odpovídající cca 1/2 lžíce, ze kterého pomocí rukou vytvoříme kuličku. Stejným způsobem zpracujeme i zbývající těsto. Hotové kuličky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Prstem jemně přimáčkneme kuličku k plechu a koncem vařečky do jejich prostředku uděláme důlky, které po upečení budeme plnit čokoládou. Sušenky vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme po dobu cca 10 minut (doba pečení bude záviset na velikosti sušenek a typu trouby). Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu společně s kakaovým a kešu máslem. Poté nádobu s čokoládou odstavíme z vodní lázně a mícháme, dokud se nám nevytvoří hladká hmota. Vzniklou čokoládovou směs necháme vychladnout tak, aby nebyla příliš tekutá a ze sušenek nevytékala (jakmile začne čokoláda tuhnout, je potřeba pracovat rychle, jinak ztuhne příliš a bude potřeba ji znovu rozehřát). Hotové sušenky vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout (sušenky nesmí být teplé, jinak se čokoláda bude roztékat). Poté pomocí malé lžičky (nebo zdobícího pytlíku) plníme důlky sušenek čokoládou. Hotové sušenky dáme ještě na 10 – 15 minut do lednice ztuhnout a poté podáváme.

Sušenky skladujeme v lednici.

 

Moje tipy:

Sušenky nechte úplně vychladnout, než s nimi budete manipulovat.

Čokoládu používám buď 100% od značky Belvas (chocotherapia.cz) nebo Stella (Delmart) nebo 99% od značky Vivani.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

147

Podobné články

15 comments

Odpovědět

Moc se mi ten recept líbí. A ráda bych ho zkusila. Bude to asi můj první cukrfree recept. Můžete mi jen prozradit, jak udělat to kešu máslo? Našla jsem si, že stačí kešu namočit na dvě hodinky do vody, poté slít a nakonec jen důkladně rozmixovat. Ale nevím, jestli je to tak opravdu správně. A ještě jeden dotaz bych měla ohledně slazení. Sladíte jen stévií nebo používáte i něco jiného? Stévie má pro mne divnou pachuť, ale nevím, co jíného tedy použít. Jsem závislá na černém oslazeném čaji k snídani. Bez něj nemůžu fungovat. Jen ale nevím, čím ho případně osladit.
Mockrát děkuji za radu.

Petra

Odpovědět

Dobrý den, děkuji za komentář. Kešu máslo můžete bud koupit nebo vyrobit. Vyrábí se rozmixováním ořechů, které by ale po namáčení (alespoň) 4 hodiny, měly být znovu vysušené. Pokud byste je nevysušila, budete mít z kešu krém, nikoli máslo.

Já sama nedoslazuji ničím, nicméně pokud peču pro ostatní, kteří chtějí alespoň trochu dosladit, používám domácí stévii. U nápojů bych nedoporučovala doslazovat vůbec, opravdu to není potřeba. Zkoušejte např. přechodně čaj sladit opravdu kvalitním medem a postupně dávat méně a méně, až nebudete mít potřebu doslazovat vůbec. 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Jani,

lze použít místo kakaového másla, klasické máslo? Děkuji a hezké svátky. Tereza

Odpovědět

Terezko to bohužel nepůjde. Sice se to nazývá máslo, ale má úplně jiné vlastnosti než klasické máslo.

Odpovědět

Recept vypadá úžasě 🙂 Ale jak píšeš o tom množství a ceně .. Na jednu stranu určitě souhlasím, že není potřeba se přejídat a tak, ale přece jen když je rodina čtyř lidí a k ton přijde během Vánoc třeba dalších deset lidí na návštěvu, lidí co absolutně neřeší co ji, pečou doma z kil a kil mouky a cukru … Tak se to pečení zdravých sladkosti fakt prodraží :/

Odpovědět

Prodraží, ale to už je na každého volbě, zda bude návštěvě nabízet to nejlepší, co může, nebo zda pro návštěvu (která stejně neřeší, co jí) připravíš cukroví, které není tak cenově nákladné 🙂

Odpovědět

Jsem fakt ráda za tenhle recept! Každý rok hledám recepty na nějaký to cukroví-necukroví a tenhle se mi moc líbí 🙂 Jen mám ještě hloupou otázku – nemůžu kešu ořechy, tak bych je nahradila mandlemi (včetně mandlového másla). Změní to hodně strukturu těsta? Mandle mi přijdou o dost méně olejovité než kešu. Tak bych tam přihodila lžičku kokosového oleje?
Jo a taky jsem se snažila najít, jaký je potřebný minimální výkon mixéru na výrobu ořechového másla, a bez úspěchu. Nechce se mi kupovat zbytečně předražený mixér (Vitamix) kdyby stačilo něco umírněnějšího.

Děkuju za odpovědi, blahopřeji ke svatbě (člověk to tu chvíli nesleduje a už tolik novinek 🙂 ), a hezký zbytek neděle 🙂

Odpovědět

Dpbrý den Jani,

děkuji za dotaz. Vůbec bych se nebála vyměnit kešu za mandle a kešu máslo za máslo mandlové. Těsto by mělo být pevné a ne moc mazlavé, proto bych ho nejdříve vyzkoušela připravit bez té lžičky kokosového oleje navíc a poté bych ji případně ještě do těsta přidala. Co se týče mixéru, tak já sama mám dobrou zkušenost s mixérem Eta Vital Blend, který rozmixuje ořechy na máslo za 3 minutky 🙂

Odpovědět

Konečně jsem sehnala všechny ingredience a včera jsem sušenky s dcerkou upekla. Jsou božské! Mně i dcerce moc chutnají, děkuji moc za báječný recept!

Odpovědět

O víkendu jsem pekla, jsem nyní asi 4 měsíce CukrFree a s blížícími vánocemi zkouším, kde co:-) Nahradila jsem Kešu máslo Pistáciovým a bylo to moc dobré :-)Báječný rychlý recept a už se těším až je budu znovu péct na vánoce.

Odpovědět

Dobrý den, dá se něčím nahradit kakaové máslo v čokoládové náplni?

Odpovědět

Dobrý den, Jani,

mám možná trochu hloupý dotaz, ale mohla bych se zeptat, kolika gramům přibližně odpovídá jeden hrnek kešu ořechů/půl hrnku kešu másla?

Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den!

Odpovědět

Dobrý den, Jani,
me by take zajímalo mnozstvi v gramech, me tyhle recepty s hrnky vůbec nejdou 😕

Odpovědět

Ahoj Jani. Chci se zeptat, máš zkušenosti s delším skladováním sušenek ještě bez náplně? Jak dlouho vydrží např. ve vzduchotěsné nádobě? Díky!

Odpovědět

A druhý dotaz, prosím Tě, čím to, že těsto sušenek jsem měla již před upečením suché a praskalo? Teda, nepřišlo mi suché, bylo mastné dost. Ale už když jsem dloubala vařečkou a tvořila důlky, tak to začalo praskat. A po upečení hotová hrůza. A barva? Prostě taková světlá, ty Tvoje jsou krásně hnědé. Napadá mě víc věcí k tomu popraskání – málo kešu másla? Málo vejce? Ořechy hrubě pomleté? (Víc můj sekáček nezvládl).

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..