Pokaždý, když upeču další druh vánočního necukroví, sama sobě slibuju, že tohle už je vážně to poslední, co budu letos péct. A stejně tak pokaždý upeču následující den zase něco dalšího, třeba jako tyhle pomerančový sušenky.

Já tedy už vážně nechtěla nic péct, a to hlavně proto, že po návratu z Havaje vlastně ani nevím, kde mi hlava stojí. Ale pečení je pro mě forma relaxu a hlavně mi tu začal osychat ten jeden jedinej pomeranč, kterej jsem si koupila kvůli pomerančový kůře na pečení. Proto jsem sebrala posledních pár ořechů, co doma mam, z části jsem udělala domácí mandlový máslo a část namixovala na moučku, přidala perníkový koření a skořici, bez kterých není žádný vánoční recept úplný, no a sušenky byly na světě! 🙂

Musím říct, že prvotní dojem byl dost průměrnej, ale čím dýl jsem sušenky nechala v lednici odležet, tím lepší a lepší byly. Teď je mám v lednici přesně 5 dní a jsou vynikající, tak se toho nelekněte :).

No a teď už opravdu slibuju, že s vánočními recepty končím. Tedy hned po tom, co se s vámi podělím o recept na úžasný malinový želé v čokoládě, který není potřeba připravovat několik dní před Vánoci, takže je i velká šance, že na Ježíška i nějakej ten kousek želé zbyde! 🙂

A protože jsou Vánoce, a spousta z nás bude po Vánocích opět potřebovat motivaci a inspiraci k tomu, se opět vrátit anebo začít s životem bez cukru, rády bychom Vám darovaly slevu na nově vypsané – lednové kurzy ve výši 15% z ceny kurzu.

Akce bude trvat pouze do 24.12.2017 nebo do vyprodání míst. Stačí, když při objednávce zadáte kód “CUKRFREEVANOCE” a cena se Vám automaticky sníží . Slevu nelze kombinovat s jinými slevami.

Pokud budete chtít kurz darovat, stačí pouze do poznámky uvést požadavek na voucher, případně jméno, na které má být dárkový poukaz vystaven. Objednat ho můžete tady! 🙂

Budeme se na Vás těšit! 🙂

 

Ingredience

6 lžic (140 g) ořechového másla (já použila domácí mandlové máslo)

1 větší vajíčko od šťastné slepičky

vanilkový extrakt

2 (180 g) hrnky mletých lískových ořechů

½ lžičky jedlé sody

špetka soli

½ lžičky skořice

¼ lžičky zázvoru

1 lžička perníkového koření

1 vrchovatá lžíce najemno nastrouhané mrkve

1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z bio pomeranče

 

Na zdobení:

60 g vysokoprocentní čokolády

pomerančová kůra z bio pomeranče

Pokud bude vaše ořechové máslo málo olejnaté, přidejte ještě 1 lžíci kokosového oleje.

Postup

Troubu předehřejme na 175°C. Ve středně velké míse smícháme máslo s vejcem a vanilkou. V další míse smícháme najemno namleté lískové ořechy, sodu, sůl a koření. Poté přidáme mrkev a pomerančovou kůru a vše promícháme. Následně smícháme směs z vejce a másla se směsí z ořechů. Poté pomocí rukou tvarujeme kuličky z množství těsta odpovídajícího jedné polévkové lžíci. Koule poté vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí prstu nebo lžíce kuličky jemně přimáčkneme k plechu tak, aby byly cca 1,5 cm vysoké. Plech vložíme do trouby a pečeme 10 – 15 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Hotové sušenky necháme úplně vychladnout a poté je z poloviny namáčíme v čokoládě. Na závěr čokoládovou část posypeme pomerančovou kůrou. Sušenky poté necháme alespoň 5 dní odležet v lednici. Skladujeme v suchu a chladu.

 

Moje tipy:

1 hrnek = 250 ml

Oříškové máslo vyrábím domácí. Postup výroby domácího lískooříškového másla najdete v Cukrfree kuchařce.

Vanilková extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.

Čokoládu používám buď 99% nebo 100% od značek Vivani a Stella.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

150

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *